16 Δεκεμβρίου, 2016

ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε πως συζητήθηκε η πιθανότητα διοργάνωσης μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των τουρκικών αρχών.

«Νομίζω, μπορούμε να πούμε πως λάβαμε την εντολή να διοργανώσουμε μια τέτοια συνάντηση μέσα στον επόμενο μήνα. Χωρίς ημερομηνία, αλλά με ξεκάθαρη πρόθεση να συνεχίσουμε το διάλογο με την Τουρκία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε πως, παρ' όλο που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκπλήρωση όλων των κριτηρίων για την κατάργηση της βίζας, υπάρχουν αρκετά θέματα που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως η τελωνειακή ένωση και το μεταναστευτικό.

Σύνοδος Κορυφής: Εφαρμογή της Συμφωνίας με την Τουρκία 
Όχι κατάργηση βίζας
Την προσήλωση όλων των χωρών της ΕΕ στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού επαναβεβαίωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. 

Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, οι «28» ηγέτες απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικό εύρος προκλήσεων σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές και τις συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τι διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Όπως ανέφερε ο Α. Τσίπρας, ήδη υπάρχει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Για πρώτη φορά το σχέδιο αυτό θέτει πολύ φιλόδοξους στοχους 2.000-3.000 μετεγκαταστάσεων τον μήνα, και αναμένεται να έχει άμεση απόδωση σε ότι αφορά την αποσυμφόρηση των Κέντρων Υποδοχής.

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου ώστε η ΕΕ να είναι μέρος της Διάσκεψης της Γενεύης. Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό ένα παράθυρο ελπίδας για την λύση του Κυπριακού. Το timing δεν είναι το καλύτερο, έχουμε κλιμάκωση της έντασης και των προκλήσεων από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα. 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θέλουν λύση. Είναι σημαντικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια επιτυχία. Η Κύπρος είναι και θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση αν η Τουρκία επιμείνει στην παράλογη απαίτηση της παρουσίας τουρικκών στρατευμάτων στο νησί».

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι ευρωπαίοι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών»

Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία». Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: