16 Δεκεμβρίου, 2016

ΣΥΣΦΙΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΡΩΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

Παράταση κυρώσεων στη Ρωσία, προσέγγιση με Ουκρανία.Εξάμηνη παράταση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, όπως αναμενόταν, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής.

Όπως ανακοινώθηκε, η επίσημη απόφαση που αφορά τις αμυντικές, εμπορικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τη Ρωσία μέχρι τον Ιούλιο του 2017, θα ληφθεί με την έναρξη της ερχόμενης εβδομάδας.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται μέτρα διπλωματικού χαρακτήρα, όπως ακύρωση συναντήσεων σε υψηλόβαθμο επίπεδο, πάγωμα λογαριασμών ατόμων που ενδέχεται να σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Στη σύνοδο η Ιταλία πάντως επιχειρηματολόγησε υπέρ του να βρεθεί μια φόρμουλα να αποκατασταθούν οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί λύση στο Ουκρανικό και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πάντως, ότι αν και υπήρχαν φωνές που επιθυμούσαν την επιβολή νέων κυρώσεων, πλέον των υπαρχουσών, με αφορμή τη ρωσική στάση στη Συρία, τελικά δεν ελήφθη σχετική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε στις δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνόδου ότι ο ίδιος έχει «μιλήσει τακτικά με τη Ρωσία, η οποία αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις τις οποίες όμως τελικά δεν τηρεί. Είναι ώρα να πετύχουμε κατάπαυση πυρός», στη Συρία.

Σύσφιξη σχέσεων με την Ουκρανία
Την ίδια στιγμή που αποφασίστηκε η παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία, οι 28 της Ε.Ε. συμφώνησαν στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ένωσης με την Ουκρανία, αφού επιτεύχθηκε ένας συμβιβασμός με την Ολλανδία, η οποία αντιδρούσε σθεναρά, απειλώντας ακόμη και με βέτο. Η Ε.Ε. προτίθεται να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουκρανία η οποία θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στη ρωσική επιρροή στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, η οποία αντιδρούσε με τον φόβο ότι η συμφωνία θα ήταν προπομπός μιας ενταξιακής διαδικασίας για την Ουκρανία με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ακόμη και δημοψήφισμα πριν από μερικούς μήνες, δήλωσε ότι τώρα έχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προωθήσει τη συμφωνία προς έγκριση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Οι Ολλανδοί στο δημοψήφισμα είχαν απορρίψει τη συμφωνία, η οποία απαιτεί ομοφωνία για να προχωρήσει. Για να την επικυρώσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου της χώρας του.

Η συμφωνία, αν τελικά εγκριθεί, θα επιτρέψει στην Ε.Ε. να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία, αυξάνοντας το μέτωπο των χωρών έναντι της Ρωσίας. Όπως δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, αυτή η απόφαση είναι μια νίκη έναντι του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εξήγησε πάντως ότι μεταξύ των διασφαλίσεων που κέρδισε ήταν η διαβεβαίωση ότι η ευρω-ουκρανκή συμφωνία δεν θα γίνει το πρώτο βήμα για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. και δεν θα περιλαμβάνει οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο. Επίσης, η Ουκρανία θα πρέπει να καταπολεμήσει τη διαφθορά στο εσωτερικό της.

«Ευχολόγια» για το προσφυγικό
Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την προσήλωση όλων των χωρών στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, παρά τις απειλές της Τουρκίας ότι εάν δε λάβουν σχετική απόφαση θα σταματήσει την εφαρμογή της.

Συγκεκριμένα, οι «28» ηγέτες απέφυγαν να συζητήσουν σήμερα εις βάθος το ζήτημα της Τουρκίας, σε συνέχεια της απόφασης της Αυστρίας να μπλοκάρει τα συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση προόδου για τη διεύρυνση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις αρχές της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, στα συμπεράσματά τους οι αρχηγοί περιορίστηκαν στη δήλωση ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης εξακολουθεί να αποτελεί κοινό στόχο», σημειώνοντας πως κατά τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν «ορισμένοι τομείς σύγκλισης, ενώ άλλοι τομείς χρήζουν περαιτέρω εργασιών».

 Καλούν δε το Συμβούλιο «να ολοκληρώσει τη διαδικασία με σκοπό την επίτευξη συναίνεσης ως προς την πολιτική ασύλου της ΕΕ κατά την εισερχόμενη Προεδρία». Τέλος, οι «28» υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση, ιδίως για τους ασυνόδευτους ανηλίκους.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: