12 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Ένας 15χρονος και μία 17χρονη έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στις 03.30, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, μαζί με άλλα τρία άτομα, τον δίδυμο αδελφό του 15χρονου και δύο 20χρονους, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατέληξε εν μέσω ελιγμών στη θάλασσα, αφού πρώτα χτύπησε στην πλώρη αγκυροβολημένου αλιευτικού. 

Σώοι ανασύρθηκαν οι 20χρονοι - οδηγός και συνοδηγός του οχήματος, καθώς και ο ένας 15χρονος. Όλες οι εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 17:30, στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Εκρηκτικός μηχανισμός αποδείχθηκε το ύποπτο δέμα που εντοπίστηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην οδό Σταδίου, στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας. Πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν τρεις ελεγχόμενες εκρήξεις. Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπέρ της προσέγγισης της Χρυσής Αυγής. 

Με τη νεότερη τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης σπεύδει να αποποιηθεί τις κατηγορίες περί «ξεπλύματος» του παρελθόντος της Χρυσής Αυγής, ωστόσο φαίνεται να επιμένει ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση με μια «αλλαγμένη» Χρυσή Αυγή. Εβδομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ξεκινά για το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα. 

Καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμό της το συντομότερο δυνατόν, γνωρίζοντας πως τον Φεβρουάριο θα κριθεί εν πολλοίς η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και την Παρασκευή, στο Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ.

Κόσμος:Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν άλλο ένα τμήμα του Χαλεπίου, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές, περιορίζοντας τους αντικαθεστωτικούς στο 10% της περιοχής ήλεγχαν στην αρχή της μάχης για την πόλη. Κάτοικοι αναφέρουν πως οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενώ οι ρωσικές δυνάμεις - που υποστηρίζουν τον Άσαντ επί του πεδίου - μιλούν για πάνω από 700 αντικαθεστωτικούς που παραδόθηκαν. Παράλληλα, η ISIS επέστρεψε στην Παλμύρα.

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι δύο μικρά κορίτσια, ηλικίας 7 - 8 ετών, ήταν οι καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν σε βομβιστική επίθεση σε αγορά, στη Βορειοανατολική Νιγηρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 18. Κανείς δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, ωστόσο τέτοιου είδους επιθέσεις κάνει συνήθως η Μπόκο Χαράμ.

Η ώρα της αλήθειας ήρθε για την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατηγορούμενη για αμέλεια στην πολύκροτη υπόθεση Ταπί, η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται τη Δευτέρα ενώπιον του γαλλικού Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, αρμόδιου για αδικήματα τα οποία έχουν διαπραχθεί από υπουργούς στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, προκειμένου να απολογηθεί για τον ρόλο της, ο οποίος μπορεί να της κοστίσει έως και έναν χρόνο φυλάκιση και 15.000 ευρώ.

Δίνοντας σημάδια του πώς θα κινηθεί στην εξωτερική πολιτική, ο εκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε συνέχεια στην κόντρα με την Κίνα, προκαλώντας ξανά αντίδραση του Πεκίνου -επίσημα και ανεπίσημα. Ο Τραμπ έθεσε εν αμφιβόλω την διατήρηση της 40ετούς στάσης της Ουάσινγκτον απέναντι στο ζήτημα της Ταϊβάν, διαμηνύοντας πως θα την χρησιμοποιήσει ως μέσο πίεσης για αλλαγές στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων.

Με διαφορά κάτω του 1,5% προηγείται το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφκσι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην ΠΓΔΜ. Το κεντροδεξιό VMRO-DPMNE συγκεντρώνει 37,96%, έναντι 36,65% για τους σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Και οι δύο δηλώνουν νικητές, ενώ όποιος τελικά κληθεί να κυβερνήσει αναμένεται να χρειαστεί να συνεργαστεί με το αλβανικό DUI.

Οικονομία:Τα προβλήματα με τα έργα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης φαίνεται να προκαλούν γενικότερο ζήτημα με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην γερμανική Fraport.

Αφορολόγητο θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που έχουν σύνταξη έως 830 ευρώ, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά την υπεραπόδοση των εσόδων, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Το Brexit, η εκλογή Τραμπ, αλλά και μια παραπαίουσα αγορά ομολόγων κάνουν την τράπεζα Nomura να προειδοποιεί τους επενδυτές για ενδεχόμενα ασυνήθιστα γεγονότα μέσα στο 2017 που θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το TAXIS για την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ο πρωθυπουργός επιζητά πολιτική λύση. Η εμπλοκή στο θέμα της επιστροφής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα κάνει ακόμα πιο δύσκολο το όλο ζήτημα με αποκορύφωμα τη σύμπνοια Σόιμπλε-Τόμσεν...

Αθλητισμός:Ο τελικός του Copa Sudamericana δεν έγινε ποτέ. Κι όμως αυτή ήταν η πρώτη σκέψη του Ελιο Νέτο, ενός από τους τρεις παίκτες της Σαπεκοένζε, που επέζησαν από το αεροπορικό δυστύχημα που συγκλόνισε και συγκίνησε τον κόσμο, μόλις ξύπνησε από το κώμα.

Τους αντιπάλους τους στη φάση των «32» του Europa League θα μάθουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, το μεσημέρι (14:00), όταν πραγματοποιείται η κλήρωση της διοργάνωσης στη Νιόν. Οι δύο ελληνικές ομάδες είναι στο γκρουπ των αδυνάτων, που απαρτίζεται από τους δεύτερους των ομίλων του Europa League και τους τρεις χειρότερους τρίτους των ομίλων του Champions League.

«Όρθια» στο Παρίσι έμεινε η Νις απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και με το 2-2 που απέσπασε εξακολουθεί να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο «Championnat» μετά από 17 αγωνιστικές. Με γκολ του Χαμουμα στο 25΄ η Σεντ Ετιέν πήρε μεγάλη νίκη επί της Γκινγκάμπ με 1-0. Η Λιόν νίκησε 1-0 την Ρεν με τέρμα του Βαλμπουενά στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης και ανέβηκε στην 4η θέση με 28 βαθμούς. 

Η Ρεν είναι στην 5η θέση με ένα βαθμό λιγότερο.Η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια στο ντέρμπι με την Τορίνο για την 16η αγωνιστική του Campionato, χάρη σε δύο τέρματα του Ιγκουαϊν και ένα του Πιάνιτς κι έφθασε τους 39 βαθμούης, έναντι 32 της Ρόμα και της Μίλαν που ακολουθούν και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους αύριο στο Ολίμπικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: