12 Δεκεμβρίου, 2016

ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΑΛΕΠΙΟΥ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΡΩΣΙΑΣ

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει συνάψει καμία συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία να προβλέπει την ασφαλή διαφυγή των ανταρτών από το Χαλέπι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Στελέχη της αντιπολίτευσης τα οποία στηρίζουν τις οργανώσεις των ανταρτών είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι δύο χώρες έχουν καταθέσει πρόταση η οποία προβλέπει οι μαχητές να εγκαταλείψουν με ασφάλεια την πόλη μαζί με τις οικογένειές τους και άλλους πολίτες.

«Αυτό που τα πρακτορεία ειδήσεων των δυτικών χωρών μεταδίδουν δεν ανταποκρίνεται απαραίτητα στην πραγματικότητα» επισήμανε ο κ. Ριάμπκοφ, ενώ συμπλήρωσε ότι η Ρωσία εργάζεται προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών από το Χαλέπι.

«Το ζήτημα της απόσυρσης των ανταρτών αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστών συμφωνιών. Αυτή η συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί προς το παρόν, σε μεγάλο βαθμό διότι οι ΗΠΑ επιμένουν σε απαράδεκτους όρους», πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός. Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ τόνισε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με κοινή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη Συρία,  την οποία θα μπορούσε να εξετάσει κατόπιν η αντιπολίτευση. Οι συνομιλίες μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Ρωσίας και των ΗΠΑ θα συνεχιστούν στη Γενεύη, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Έχει καταγραφθεί κάποια πρόοδος, δεν υπάρχει συμφωνία», πρόσθεσε. 

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέβαλαν πρόταση προς τους Σύρους αντάρτες στο Χαλέπι, βάσει της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα της ασφαλούς διαφυγής από την πόλη των μαχητών, των οικογενειών τους και άλλων αμάχων, γνωστοποίησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τρεις αξιωματούχοι της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία στηρίζει τις οργανώσεις των ανταρτών στο Χαλέπι.

Οι οργανώσεις των ανταρτών δεν έχουν προς το παρόν απαντήσει στην πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους. Η πρόταση προβλέπει οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα) να κατευθυνθούν προς την επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία.

Ωστόσο να επιτρέψουν στους μαχητές άλλων οργανώσεων να πάνε προς άλλους προορισμούς που θα περιλαμβάνουν και περιοχές όπως εκείνες κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στο βορειοανατολικό Χαλέπι, όπως επισημαίνεται στο αντίγραφο της πρότασης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Η εφαρμογή της πρότασης θα διεξαχθεί εντός 48ωρου και θα επιζητηθεί να αναλάβει την επίβλεψη της συμφωνίας ο ΟΗΕ. Οι μαχητές θα μπορούν να πάρουν μαζί τους τα ελαφρά όπλα τους, αλλά πρέπει να αφήσουν τον βαρύ οπλισμό, τονίζεται στην πρόταση.

Οι συριακές δυνάμεις κατέλαβαν άλλο ένα τμήμα του Χαλεπίου, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές, περιορίζοντας τους αντικαθεστωτικούς στο 10% της περιοχής ήλεγχαν στην αρχή της μάχης για την πόλη. 

Κάτοικοι αναφέρουν πως οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση ενώ οι ρωσικές δυνάμεις -που υποστηρίζουν τον Άσαντ επί του πεδίου- μιλούν για πάνω από 700 αντικαθεστωτικούς που παραδόθηκαν.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: