10 Δεκεμβρίου, 2016

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΥΝΑΜΗ

 

Με ένα νέο διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία δείχνει τη διάθεση να κυριαρχήσει δίκαια, να παύσει τις όποιες αντιπαραθέσεις υπάρχουν με τη Δύση, κάτω από προϋποθέσεις, αλλά και να υπάρξει αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Ήδη, ο Ρώσος πρόεδρος, σε ομιλία του πριν λίγες ημέρες, είχε υπογραμμίσει ότι η χώρα του δεν διέπεται από έχθρα: "Αντίθετα με ορισμένους ξένους συναδέλφους μας που βλέπουν τη Ρωσία σαν αντίπαλο, εμείς δεν αναζητούμε ούτε ποτέ αναζητήσαμε εχθρούς. Εμείς έχουμε ανάγκη από φίλους".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde, το Κρεμλίνο δημοσίευσε ένα διάταγμα "38 σελίδων, το οποίο πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, και στο οποίο υπάρχουν 70 φορές η λέξη 'ασφάλεια' και 25 φορές η λέξη 'απειλή'.

Στο κείμενο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται για 'γεωπολιτική επέκταση' καθώς και ότι αναζητά, από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες, 'να υπονομεύσει την περιφερειακή και συνολική σταθερότητα'", αναφέρει το εν λόγω έντυπο. 

Αξίζει να δούμε κάποια σημεία του νέου δόγματος.  Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το διάταγμα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της προσπαθούν να μειώσουν τη κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα προσπαθήσει να ενισχύσει τον μηχανισμό εφαρμογής κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του στρατιωτικού υλικού, η δημιουργία και η ανάπτυξη νέων όπλων υπονομεύουν την στρατηγική σταθερότητα, αντιπροσωπεύουν μια απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, η οποία διασφαλίζεται χάρη στις συμφωνίες για έλεγχο των όπλων.

Παρότι ο κίνδυνος ενός μεγάλου πολέμου, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος μεταξύ κεντρικών πρωταγωνιστών, παραμένει ισχνός, ωστόσο οι κίνδυνοι να εμπλακούν αυτοί οι πρωταγωνιστές σε περιφερειακές διαμάχες αυξάνονται", αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο πολυσέλιδο έγγραφο. 

Επιπλέον, η Μόσχα καταδικάζει τη χρήση τρομοκρατικών οργανώσεων από Κράτη για πολιτικούς λόγους, ιδεολογικούς ή άλλους και θα πάρει μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση αυτής της μάστιγας. 
 
Σχετικά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις, σημειώνεται ότι: "Η Ομοσπονδία της Ρωσίας είναι αποφασισμένη να αποφύγει τις στρατιωτικές επεμβάσεις και άλλες μορφές εξωτερικών παρεμβάσεων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, ειδικά την αρχή κυριαρχίας των Κρατών. Αυτό αντικαθίσταται από την έννοια της 'υπευθυνότητας για προστασία'".

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το διάταγμα υπογραμμίζει ότι η είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, και οικονομικά και πολιτικά, αλλά το καθεστώς της βίζας είναι ένα από τα θέματα που εμποδίζει την ομαλή ανάπτυξη των σχέσεων. 

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, η Ρωσία επισημαίνει ότι η δραστηριότητα της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα της χώρας, δημιουργεί νέες εντάσεις και ότι πρέπει να υπάρχει μια ισότιμη συνεργασία. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: