10 Δεκεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Επιπλέον κοινωνικά μέτρα ενίσχυσης των ασθενέστερων, ύψους περίπου 70-80 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, εξαντλώντας πριν από τα Χριστούγεννα όλες τις δυνατότητες που της δίνει η υπεραπόδοση των εσόδων για το 2016.

Για «εξαπάτηση», «ψίχουλα» και «στάχτη στα μάτια» κάνουν λόγο οι μεγαλύτερες ενώσεις των συνταξιούχων της χώρας αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την καταβολή της ενίσχυσης σε περίπου 1,6 εκατομμύρια άτομα, σε σύνολο πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις παροχές που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως την άδεια των πιστωτών». Τις εξελίξεις του πρόσφατου Eurogroup σχολιάζει με άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης. Ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη ρήξη με τους δανειστές, με δεδομένο -όπως υποστηρίζει- ότι ευνοεί την Ελλάδα το περιβάλλον.

Λύνονται άμεσα οι κάβοι στα λιμάνια της χώρας, καθώς στη συνεδρίασή της η ΠΝΟ αποφάσισε την αναστολή της απεργίας. Το απόγευμα της Παρασκευής, το λιμάνι του Ηρακλείου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με «πρωταγωνιστές» τους αγρότες και τους ναυτεργάτες με αφορμή την 8η ημέρα απεργίας της ΠΝΟ.

Κόσμος:Με φόντο τη βαθιά πολιτική κρίση, μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, μποϋκοτάζ του κοινοβουλίου, εκτεταμένης διαφθοράς και εγκληματικότητας οι πολίτες της ΠΓΔΜ καλούνται αύριο στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές. Τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία δυόμιση χρόνια στη μικρή χώρα των Βαλκανίων δεν έχουν προηγούμενο.

Μία εβδομάδα αφού παραδέχθηκε την ήττα του στις εκλογές, προκαλώντας έκπληξη σε όλους, ο πρόεδρος της Γκάμπια, Γιαγιά Τζαμέ, προκάλεσε και πάλι απορρίπτοντας το αποτέλεσμα και ζητώντας να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η CIA εκτιμά ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ για να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στον Λευκό Οίκο και όχι απλώς να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα, αναφέρει η Washington Post.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι δεν συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των υποψηφίων για να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το δίκτυο CNN επικαλούμενο ανώνυμη πηγή. Το CNN αναφέρει πως ο Τζουλιάνι, εκ των στενότερων συνεργατών του Τραμπ, ειδοποιήθηκε σχετικά. Για το αμερικανικό ΥΠΕΞ ακούγονται τα ονόματα του Μιτ Ρόμνεϊ και του επικεφαλής της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον.

Ο στρατός του καθεστώτος Άσαντ κήρυξε το βράδυ της Παρασκευής κατάπαυση του πυρός σε αρκετές περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Δαμασκό -περιλαμβανομένης της πολιορκούμενης Μαντάγια- και σε τμήματα της βορειοδυτική επαρχίας Ιντλίμπ, χωρίς να διευκρινίσει πόσο θα διαρκέσει. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αξιώνει εν τω μεταξύ με ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία να τερματιστεί το μακελειό στο Χαλέπι. Ρώσοι και Αμερικανοί συναντώνται το Σάββατο στη Γενεύη

Οικονομία:Ολοκληρώνεται το Σάββατο η συζήτηση του προϋπολογισμού 2017 στη Βουλή με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία. Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο. 

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δείχνουν «τη σταθερή αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας να παραμείνει στη γραμμή που έχει εξαρχής χαράξει υπέρ των αδυνάμων» τονίζει σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως η οικονομία ανακάμπτει και οι συντάξεις θα αρχίσουν να αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο.

«Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019. Προκαταβολική νομοθέτηση το Δεκέμβριο του 2016 για το έτος 2019» αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής επί του Προϋπολογισμού.

Ανοιχτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές 11 και 18 Δεκεμβρίου, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα λειτουργούν με συνεχές και διευρυμένο ωράριο.

Αθλητισμός: Άντεξε η Χόφενχαϊμ στη Φρανκφούρτη, πήρε 0-0 από την Αϊντραχτ κι έτσι οι δυο ομάδες συνεχίζουν χέρι-χέρι στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας της Bundesliga. Με τον αγώνα αυτόν άνοιξε η αυλαία της 14ης ημέρας. Πολύτιμο βαθμό πήρε η Γρανάδα στην έδρα της Μάλαγα. Στο 81΄ ο Αρτέμ Κράβετς διαμόρφωσε το τελικό 1-1 ισοφαρίζοντας το γκολ με το οποίο ο Ιγνάθιο Καμάτσο είχε δώσει προβάδισμα στη Μάλαγα από το 24΄.

Οριστικοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής οι μεγάλες αλλαγές στο Champions League για την τριετία 2018-2021. Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ποδοσφαίρου στον πλανήτη, θα διεξαχθεί για τελευταία φορά με την ισχύουσα μορφή της την επόμενη σεζόν (2017-18). Από το 2018 αλλάζουμε και... συνήθειες αφού καταργείται η ώρα που εδώ και δεκαετίες ήταν άμεσα συνυφασμένη με το Champions League. 

Τέλος στο «δέκα παρά τέταρτο», αφού η εκτελεστική επιτροπή της UEFA κατά τη συνεδρίασή της στη Νιόν αποφάσισε από τους οκτώ αγώνες της ημέρας οι έξι να αρχίζουν στις 22:00 και οι δύο στις 20:00 (πάντα σε ώρες Ελλάδας).

Το παιχνίδι στα Ιωάννινα μεταξύ του ΠΑΣ Γιάννινα και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής της Super League. Οι γηπεδούχοι έχουν εντυπωσιάσει με τις φετινές τους εμφανίσεις και καλούνται να δείξουν τη δυναμική τους και κόντρα στους πρωταθλητές.

Το συναπάντημα με τους οργανωμένους οπαδούς, μόνο αναπάντεχο δεν ήταν για τους παίκτες της ΑΕΚ και τον Ζοζέ Μοράις. Περίπου 20 άτομα «επισκέφτηκαν» σήμερα τα Σπάτα, κυρίως με μηχανάκια, προκειμένου να εκφράσουν με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά τους για την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας.

Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε επίσημα από την Πέμπτη να ερευνά καταγγελίες για εκτεταμένη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους που χρονολογούνται από την δεκαετία του 1970. Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση, αναφέροντας ότι έχει εντοπίσει 83 πιθανούς υπόπτους και πιθανές συνδέσεις τους με 98 συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Premier League.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: