27 Νοεμβρίου, 2016

ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

 

Γερμανικός "μοχλός" στον ΟΑΣΕ για νέα συμφωνία αφοπλισμού με τη Ρωσία.Οι εκτιμήσεις των αναλυτών γέρνουν προς τη δεύτερη εκδοχή, εξ ου και η χλιαρή, αποστασιοποιημένη αντίδραση Αμερικανών αξιωματούχων στη γερμανική κίνηση που επικαλέστηκαν την "αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και συνθήκες".

Δύο πιθανές ερμηνείες μπορεί να έχει η απόφαση της Γερμανίας να ηγηθεί ευρωπαϊκής διπλωματικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ για σύναψη νέας συμφωνίας ελέγχου των στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ Ευρώπης - Ρωσίας: ή ότι το Βερολίνο θέλει να τονώσει κι άλλο το γόητρό του στην ευρωπαϊκή αρένα ή ότι πάει να μπει "σφήνα" στο ΝΑΤΟ, που "εξαπλώνεται" με ταχύτητα στις δημοκρατίες της Βαλτικής απειλώντας να τινάξει στον αέρα όλο το οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών γέρνουν προς τη δεύτερη εκδοχή, εξ ου και η χλιαρή, αποστασιοποιημένη αντίδραση Αμερικανών αξιωματούχων στη γερμανική κίνηση που επικαλέστηκαν την "αποτυχία της Ρωσίας να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες και συνθήκες".

Πολύ πιθανόν η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ να επισπεύδει την αναδιανομή ρόλων στο ευρωπαϊκό στρατηγικό στερέωμα, με τη Γερμανία να αισθάνεται ότι πρέπει να τρέξει η ίδια τις εξελίξεις πριν κάτι πάει εντελώς στραβά με τον εξ ανατολών στρατηγικό οικονομικό εταίρο της.

Οι χθεσινές αναφορές του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ -στην εφημερίδα “Die Welt¨”- για την ανάγκη "περισσότερου διαλόγου (με τη Ρωσία) ώστε να προληφθεί ένας ανταγωνισμός στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη", δίνουν το στίγμα της γερμανικής πρωτοβουλίας, η οποία πρωτοδιατυπώθηκε τον Αύγουστο και ξαναμπαίνει τώρα στο τραπέζι με την ευκαιρία της άσκησης της εναλλασσόμενης προεδρίας του ΟΑΣΕ από τη Γερμανία.

Στο πλευρό του Βερολίνου έχουν συνταχθεί μέχρι στιγμής 15 ευρωπαϊκές χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Ελβετία, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σουηδία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Πορτογαλία.

"Η ασφάλεια της Ευρώπης κινδυνεύει" προειδοποίησε ευθέως ο Σοσιαλδημοκράτης Στάινμαϊερ, που, προσηλωμένος στο ιστορικό προηγούμενο της "ρεαλπολιτίκ", εξήγησε πως "όσο δύσκολες κι αν είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία, χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο, όχι λιγότερο".

Δεν παρέλειψε πάντως να καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας δηλώνοντας πως "τέτοιες πράξεις υπονομεύουν τους λεπτούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχουν χτιστεί ανά τις δεκαετίες και απειλούν να πυροδοτήσουν έναν νέο ανταγωνισμό στρατιωτικών εξοπλισμών".

Ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε και άλλες χώρες να υποστηρίξουν τη γερμανική πρωτοβουλία λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είμαστε υπεύθυνοι να μην αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί στην προσπάθειά μας να αυξήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη".

Ο Στάινμαϊερ είχε γίνει στόχος κριτικής από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τον Ιούνιο όταν είχε προειδοποιήσει πως οι στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη είναι σαν "κροτάλισμα σπαθιών και διαπεραστικές πολεμικές κραυγές" που μπορούν να αυξήσουν τις εντάσεις με τη Μόσχα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: