27 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με αυτή την κυβέρνηση ποτέ δεν ξέρεις, σχολιάζει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για το ενδεχόμενο να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο δηλώνει:

«Κάτι θα ξέρουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που μιλούν για τέταρτο μνημόνιο». Σώοι και καλά στην υγεία τους είναι οι τέσσερις ουκρανοί επιβαίνοντες θαλαμηγού σκάφους, που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής λόγω εισροής υδάτων στη θαλάσσια περιοχή ΚΑΠΕ Λεγρενών.

Άνδρας βρέθηκε νεκρός το πρωί της Κυριακής στη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Καλαμάτα. Η σορός του άνδρα έφερε εγκαύματα, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου θα προσδιοριστούν μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Αρκετά προβλήματα προκάλεσε στην Αττική η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως αυτή την ώρα 200 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες και οκτώ για απεγκλωβισμούς ατόμων. Επιχειρούν σε διάφορες περιοχές της Αττικής 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Προβλήματα και σε δρόμους.

Οι επόμενοι μήνες είναι μήνες εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τη δημόσια διοίκηση, δηλώνει σε συνέντευξή της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια λειτουργική, αποτελεσματική και αξιοκρατική δημόσια διοίκηση, προκειμένου να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της χώρας και στην ανασύνταξη της κοινωνίας.

Κόσμος:Με το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο κλείνει και οριστικά ένα κεφάλαιο για την Κούβα, που είχε ήδη αρχίσει να περνά εδώ και χρόνια στο παρελθόν, όμως τώρα οι Κουβανοί κοιτάζουν με αβεβαιότητα το μέλλον -κυρίως όταν στρέφουν το βλέμμα προς το βορρά.

Οι πάγοι μεταξύ Αβάνας και Ουάσινγκτον είχαν αρχίσει να λιώνουν με τον Ομπάμα, αλλά η άφιξη του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ θέτει εν αμφιβόλω την συνέχιση της «επαναπροσέγγισης». Καθώς η κάλπη του ιταλικού δημοψηφίσματος πλησιάζει και το «όχι» στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις - με τις οποίες έχει δέσει την παραμονή του στην ηγεσία ο Ρέντσι - εμφανίζεται να έχει δυναμική, ανησυχία καταγράφεται και στους καταθέτες: 

Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WiWo μιλά για αυξημένη ζήτηση χρυσού από Ιταλούς που στρέφονται στην Ελβετία και μείωση καταθέσεων. Τα τμήματα σε όλη την Γαλλία άνοιξαν το πρωί της Κυριακής για την τελική μάχη στο στρατόπεδο της Δεξιάς εν όψει των προεδρικών εκλογών: 

H εκλογική βάση επιλέγει μεταξύ του Φρανσουά Φιγιόν και του Αλέν Ζιπέ ποιον θα στείλει στην κάλπη Απριλίου/Μαΐου -με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πιθανό όποιος από τους δύο επικρατήσει, να καταλήγει στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Με ορμή εμφανίζεται ο Φιγιόν, έχοντας κυριαρχήσει στον πρώτο γύρο και παίρνοντας την στήριξη του ηττημένου Σαρκοζί. 

Άγνωστοι εισέβαλαν χθες το πρωί σε τέμενος της Στοκχόλμης, αμέσως μετά την προσευχή, ζωγράφισαν με σπρέι σβάστικες στους τοίχους κι έγραψαν συνθήματα μίσους, ενώ έριξαν επίσης κροτίδες, ανακοίνωσε η αστυνομία της πρωτεύουσας. Στο τέμενος βρισκόταν εκείνη την ώρα μόνο ένα άτομο, που δεν τραυματίστηκε.

Για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.

Οικονομία:Η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Συμμετοχών θα οδηγήσει σε εισροή 1 δισ. ευρώ στην οικονομία, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, που τονίζει ότι η συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώξει να θέσει τις βάσεις για μία νέα πορεία της χώρας, σε ρήξη με το παρελθόν και μία σκληρά νεοφιλελεύθερη και κοινωνικά αντιδραστική Δεξιά» λέει ο αναπληρωτής υπουργός. Πεπεισμένος ότι πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συζήτηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα.

«Οι Έλληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το 'success story' που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται» λέει.

Με ξαφνικό θάνατο απειλείται μία στις τρεις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες, καθώς, όπως τονίζει Το Βήμα της Κυριακής, θα εντατικοποιηθούν οι δράσεις των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, για τα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, εν όψει του EuroWorking Group την προσεχή Δευτέρα και του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Για την Ελλάδα υπήρξε το 2012 η μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους στην ιστορία, επισημαίνει σε μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκλείοντας ταυτόχρονα μία μείωση του χρέους, που, όπως παρατηρεί, «δεν ζητείται ούτε από τους Έλληνες».

Αθλητισμός: Έστω και δύσκολα, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 2-1 της Σπόρτινγκ Χιχόν και παρέμεινε επικεφαλής και με διαφορά ασφαλείας στην Primera, μετά από 13 αγωνιστικές.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 5ο λεπτό με πέναλτι και 13 λεπτά αργότερα έδωσε το προβάδισμα στους «μερένχες» που διαχειρίσθηκαν το γκολ του Καρμόνα στο 35ο λεπτό, με το οποίο οι φιλοξενούμενοι μπήκαν ξανά στο ματς.

Ομάδα ικανή για να φτάσει αρκετά ψηλά δείχνει ότι είναι η εφετινή Μίλαν, η οποία με επίδειξη δύναμης πέρασε με 4-1 από την έδρα της Έμπολι στο δεύτερο χρονικά ματς της 14ης αγωνιστικής στη Serie A. Μετά από τρία αρνητικά αποτελέσματα, τα δύο εντός έδρας, η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες.

Με τα γκολ του Πέτρου Μάνταλου στο 77΄, 90΄ και του Χρήστου Αραβίδη στο 87΄ η Ένωση επικράτησε με 3-0 του Πλατανιά στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Super League. Η αγωνιστική ξεκίνησε με τον ΠΑΣ Γιάννινα να επικρατεί εύκολα της Βέροιας με 3-0. Δύο εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι έκριναν την αναμέτρηση του «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και την Λάρισα (1-1).

Το γκολ του Ντιβοκ Οριτζί στο 75ο λεπτό ήταν αυτό που άνοιξε το δρόμο στη Λίβερπουλ προκειμένου να κάμψει την αντίσταση της Σάντερλαντ και να «πιάσει» στην κορυφή της Premier League την Μάντσεσστερ Σίτι μετά από 13 αγωνιστικές. Οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ, νίκησαν τελικά με 2-0 με τον Μίλνερ να σκοράρει το δεύτερο γκολ με πέναλτι στο 90ο λεπτό.

Αν και δυσκολεύθηκε αρκετά, η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε της Λεβερκούζεν με 2-1, επέστρεψε στις νίκες (σ.σ. μετά τις ήττες από Ντόρτμουντ και Ροστόφ) και εξακολουθεί να κυνηγά την εκπληκτική Λειψία.

Οι Βαυαροί του Κάρλο Αντσελότι, προηγήθηκαν στο 30` με τον Αλκάνταρα, πέντε λεπτά αργότερα ο Τσαλχάνογλου ισοφάρισε για τις «ασπιρίνες», αλλά το γκολ του Χούμελς στο 56ο λεπτό, έφερε την ηρεμία στο Μόναχο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: