01 Νοεμβρίου, 2016

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν τόση αισιοδοξία για σχεδόν αλματώδη ανάπτυξη το 2017 κατά 2,7% εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού στην έκθεσή του για την πορεία των οικονομικών μεγεθών το γ' τρίμηνο 2016, αμφισβητώντας τις προβλέψεις της ΤτΕ, του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2017 αλλά και του ΔΝΤ.

Επισημαίνοντας τις αντιφατικές εξελίξεις στην οικονομία, κρούει κώδωνα κινδύνου για την ανησυχητική  αύξηση του ιδιωτικού χρέους [χρέη ιδιωτών προς όλους (τράπεζες, εφορία, Ταμεία, Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας)] επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι διαστάσεις του είναι τέτοιες που σύντομα πλησιάζει το μέγεθος του δημοσίου χρέους».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επαναλαμβάνει δε, όπως και στην έκθεσή του για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2017, ότι «τους επόμενους μήνες θα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική 'διευθέτηση' του χρέους», προσθέτοντας ότι στο συγκεκριμένο θέμα στο οποίο κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν, σύμμαχος αναδεικνύεται το ΔΝΤ.

Το Γραφείο τάσσεται εκ νέου υπέρ της ανάληψης της ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, θεωρεί απαραίτητη μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους για να βγει η χώρα από την παγίδα του χρέους, ενώ προτείνει αναδιάρθρωση του μείγματος οικονομικής πολιτικής υπέρ της εξοικονόμησης των δαπανών και μείωσης των φόρων στους οποίους αποδίδει υφεσιακή επίπτωση.

«Συμμεριζόμαστε την υπόθεση πολλών (σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση) ότι δεν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για στοχευμένες εξοικονομήσεις δαπανών π.χ. στις δημόσιες προμήθειες, τα δημόσια έργα και στις καταναλωτικές δαπάνες του κράτους» σημειώνει το Γραφείο. Στην έκθεση σημειώνεται ότι "αντισταθμιστικές ενέργειες, κυρίως της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις υφεσιακές επιπτώσεις της φοροκεντρικής πολιτικής προσαρμογής. 

Οι «ενέργειες» αυτές, σε συνδυασμό μάλιστα με ένα φιλικό προς την ανάπτυξη (και κοινωνικά δίκαιο) σχέδιο περικοπής πρωτογενών δαπανών και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, μπορεί να οδηγήσουν σε «επεκτατική δημοσιονομική προσαρμογή». 

Επίσης, προτείνει εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων με όρους που θα αποτρέπουν την μετατροπή κρατικών μονοπωλίων σε ιδιωτικά. Σε ότι αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά προτείνει την καθιέρωση συστήματος που θα συνδυάζει την ευελιξία στις αποφάσεις με την ασφάλεια για τους εργαζόμενους. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: