08 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:Για βρώμικο πόλεμο, αλλά και χυδαία και άθλια δημοσιεύματα εναντίον της διαδόχου του στο υπουργείο Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις του πρωθυπουργού στον πρόσφατο ανασχηματισμό. Παράλληλα, απάντησε εμμέσως στον Νίκο Φίλη, λέγοντας ότι Κράτος και Εκκλησία πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους, αλλά με συναίνεση.

Σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, μαζικές προσλήψεις προσωπικού, αποκατάσταση μισθολογικών απωλειών και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το κυβερνητικό επιτελείο δεν θέλησε να σχολιάσει τις αιχμές Φίλη και Δρίτσα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι «η κυβέρνηση πάει μπροστά». Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι δεσμεύσεις για το χρέος. 

Επιπλέον, ρίχνει το βάρος της στη συγκρότηση του ΕΣΡ, ενώ προετοιμάζεται για την επίσκεψη Ομπάμα. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην Κάρυστο, στην περιοχή Σχίζαλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο, μέσα σε χαράδρα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές. 

Νέες εντυπωσιακές διαστάσεις με την εμπλοκή πρώην ανωτάτου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., τριών ακόμη αστυνομικών αλλά και ενός δικηγόρου προκύπτουν από άγνωστα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη δράση της σπείρας με τις Ferarri.

Κόσμος:Οι οκτώ ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, στα Απαλάχια Όρη, στο ακρότατο βορειο-ανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών, κήρυξαν συμβολικά την έναρξη της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη. Λίγα λεπτά μετά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την έβδομη ψήφο, ο δικαστικός αντιπρόσωπος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 4 ψήφους, ο αντίπαλός της Ντόναλντ Τραμπ 2 και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γκάρι Τζόνσον 1 ψήφο.

Οκτώ ψηφοφόροι στη μικρή πόλη Ντίξβιλ Νοτς στα βουνά του Νιου Χάμσαϊρ ψήφισαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανοίγοντας την πιο αμφίρροπη και αμφιλεγόμενη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα σε αυτή τη μικρή κουκκίδα στα Απαλάχια Όρη βγήκε υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Είχαν προηγηθεί οι τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις των δύο μονομάχων σε ταλαντευόμενες πολιτείες για την προσέλκυση των αναποφάσιστων.  Τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι ενδείξεις για το αποτέλεσμα.

Διπλωματική διακοίνωση στις αμερικανικές Αρχές, με την οποία τις ενημερώνει ότι δεν θα επιτραπεί σε αμερικανούς διπλωμάτες να παρακολουθήσουν τις επόμενες ρωσικές εκλογές, έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Με αυτόν τον τρόπο, όπως φέρεται να δήλωσε στο RIA ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, απαντά η Μόσχα στον αποκλεισμό των ρώσων διπλωματών από τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπροστά σε θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους έρχονται οι ιρακινές δυνάμεις κατά την επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου της Μοσούλης. Ανακάλυψαν ομαδικό τάφο με 100 σορούς ατόμων που είχαν αποκεφαλιστεί σε κοινότητα την οποία ανέκτησαν τη Δευτέρα από τους τζιχαντιστές νότια της Μοσούλης.

Σε... ράλι στα swing states ('ταλαντευόμενες' πολιτείες) για την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων επιδίδονται Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον πριν πέσει η αυλαία ίσως της πιο διχαστικής, τοξικής προεκλογικής εκστρατείας στην ιστορία των ΗΠΑ. «Θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων» δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον, η οποία διατηρεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μικρό προβάδισμα -αν και η νίκη κρίνεται στις πολιτείες. Για το «διεφθαρμένο κατεστημένο της Ουάσινγκτον» μιλά ξανά ο Τραμπ.

Οικονομία:«Το μήνυμα είναι ένα: Δε χαριζόμαστε σε κανένα, αλλά και δεν αδικούμε κανέναν» τόνισε μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, στο 8o Tax Forum. Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε τη δημιουργία «μόνιμων ομάδων» για επιτόπιους ελέγχους κατά της φοροδιαφυγής σε εικοσιτετράωρη βάση, στοχευμένους ελέγχους ανά κλάδο.

Στη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτώνται από την ενοικίαση ακινήτων, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το μέτρο αυτό μπορούν να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα κατά 250 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς το μέγεθος της οικονομίας του διαμοιρασμού στον ελληνικό τουριστικό κλάδο φθάνει τα 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Τη βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο εξέφρασε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξή του λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα, χαρακτήρισε «παραπλανητικό» το ερώτημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, περί παράλληλου νομίσματος, ενώ για τη στάση της Γερμανίας στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους υποστήριξε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει εγκλωβιστεί στην παγίδα που ο ίδιος έχει χτίσει.

Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας πως ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ισχυρή πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Χωρίς αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει σε σχέση με την εκλογή προέδρου στην Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αθλητισμός:Άσχημα τα νέα για τον Στέφανο Καπίνο, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας από το «Καραϊσκάκη» στο προχθεσινό ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, καθώς οι εξετάσεις που υποβλήθηκε έδειξαν πως έχει υποστεί θλάση στον ορθό μηριαίο και αναμένεται να μείνει εκτός δράσης για έναν μήνα.

Με επιστολή που απέστειλε στην ΕΠΟ και τον πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας, Ιωάννη Δρόσο, η γενική γραμματέας της FIFA διευκρίνισε ότι οι Γιώργος Στράτος και Ιάκωβος Φιλιππούσης μπορούν να παρευρίσκονται, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της ΠΔΕ.

Η Παλμέιρας είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια Βραζιλίας, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της περιόδου. Σύμφωνα με εξειδικευμένες ιστοσελίδες, η ομάδα του Σάο Πάολο έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή 91% πιθανότητες για να κερδίσει τον τίτλο.

Ισόπαλος 1-1 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος αγώνας της 10ης ημέρας της Super League ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Πλατανιά. Το ματς έγινε στο «Καυτανζόγλειο» και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Αποστολόπουλο στο 29΄. Ισοφάρισε στο 68΄ ο Κυριακίδης για τον «Γηραιό» που παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, χωρίς νίκη στους πρώτους οκτώ αγώνες της σεζόν.

Στην πρεμιέρα του στο "τιμόνι" του Ηρακλή, τρίτος προπονητής για την τρέχουσα σεζόν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Σάββας Παντελίδης δεν κατάφερε να γευτεί την επιτυχία της νίκης και των πολύτιμων βαθμών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: