22 Νοεμβρίου, 2016

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ

 

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά και τη μη κατάληξη σε συμφωνία επί του Εδαφικού, στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Μοντ Πελεράν.

Σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου χαρακτήρισε «μη ευχάριστη την εξέλιξη», διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωρινό αδιέξοδο. 

Τόνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εφόσον και δεν ικανοποιήθηκαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί, έπρεπε να αποδεχθεί τους με τους οποίος δεν συμφωνούσε.

Πρόσθεσε ακόμη πως ο Πρόεδρος ενήργησε για ακόμη μια φορά με υπευθυνότητα. Από την άλλη, το ΑΚΕΛ θεωρεί τη μη επίτευξη συμφωνίας, «ένα βήμα προς τα πίσω. Ωστόσο δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου».

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, τόνισε πως η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εντατικά και πιο οργανωμένα. Υπέδειξε παράλληλα πως η μη λύση δεν αποτελεί διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δεν στηρίζει οποιαδήποτε λύση, αλλά λύση στη βάση συμφωνημένων αρχών.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. «Φαίνεται ότι η τουρκική πλευρά υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις της στο εδαφικό και ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έπαιζε παιχνίδι σε ότι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα επέστρεφαν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση», δήλωσε στο Ραδιόφωνο του ΡΙΚ.

Τόνισε επίσης ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολο σημείο», επισημαίνοντας πως είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν των Ηνωμένων Θενών δεν έγινε αναφορά για συνέχιση των συνομιλιών. Επικαλούμενος δικές του πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά επέμεινε να προστεθεί στο ανακοινωθέν η λέξη «συνέχιση», αλλά με επιμονή της τουρκικής πλευράς περιλήφθηκε μόνο η λέξη «ανασκόπηση».

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών, Παύλος Μυλωνάς είπε, «τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και πως με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων η αδιαλλαξία αυτή καθίσταται ολοένα και πιο ακραία.

Δυστυχώς ο κ. Ακιντζί, παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί ως διαλλακτικός, εντούτοις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν συμπεριφέρεται  ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά ως κατοχικός ηγέτης.

Ως Συμμαχία Πολιτών  εστιάζουμε στην αρχική μας εκτίμηση ότι η Τουρκία επιδίωκε να προχωρήσουμε  στην τελική φάση για να οδηγήσει τα πράγματα σε κήρυξη αδιεξόδου με απώτερο στόχο να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να υλοποιήσει τις επόμενες επιδιώξεις της».

Πρόσθεσε ακόμη, «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία και ο κ Ακιντζί θα ξεκινήσουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών για να προετοιμάσουν το έδαφος στη διεθνή κοινότητα για να περάσουν τους σχεδιασμούς τους.

Θα αναμένουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  να επιστρέψει για να μας ενημερώσει και ελπίζουμε ότι με συλλογικότητα αυτή τη φορά θα σχεδιάσει ο Πρόεδρος τα επόμενα του  βήματα.

Για να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο και να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη κατεχόμενη μας πατρίδα, θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματικά διεκδικητική στρατηγική η οποία θα ανατρέπει τους Τουρκικούς σχεδιασμούς και θα καθιστά τη συνέχιση της κατοχής ασύμφορη στην Τουρκία.

Μόνο όταν η Τουρκία έχει πραγματικό κόστος θα προβληματιστεί κατά πόσο την συμφέρει να συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή θα διαπραγματευτεί με πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης.

Τέλος, ως Συμμαχία Πολιτών,  χαιρετίζουμε τις ξεκάθαρες και ορθές τοποθετήσεις της Ελληνικής ηγεσίας για το Κυπριακό πρόβλημα». Από πλευράς του, το Κίνημα Οικολόγων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει, «παρά τη διαλλακτική στάση και την τακτική των υποχωρήσεων που ακολούθησαν Λευκωσία και Αθήνα, οι συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν έφτασαν σε αδιέξοδο.

Η τουρκική αδιαλλαξία και οι καθημερινές δηλώσεις από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα, δεν άφηναν περιθώρια αισιοδοξίας. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι η υποχωρητικότητα τρέφει την τουρκική αδιαλλαξία. Τα τουρκικά παιχνίδια και η εμμονή του Ακιντζί στις προκλητικές του θέσεις, έφεραν το ναυάγιο του Μοντ Πελεράν».

Προστίθεται ακόμη, «ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, υπεύθυνα και σοβαρά. Ο πρόεδρος του Κινήματος προειδοποιούσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή:

"Άλλωστε το ενδεχόμενο ενός ναυαγίου - με όση καλή θέληση και αν επιδείξει ο ίδιος - δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα έπρεπε ήδη να σχεδιάζουμε υπό τύπο σχεδίου Β - όλοι μαζί την απάντησή μας στο οποιοδήποτε ενδεχόμενο υλοποίησης των Τουρκικών απειλών".

Έχουμε την άποψη ότι στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν και στις δυο φάσεις έγιναν σημαντικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Δε θα σταθούμε σε αυτό το θέμα.Δεν είναι του παρόντος. Θα περιμένουμε άλλωστε την πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Τέλος, αναφέρεται, «για χάριν της απαιτούμενης ενότητας επί του παρόντος, δε θα προβούμε λοιπόν σε κριτική των λαθών. Προτείνουμε άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Γεωπολιτικής για να εξεταστούν τα πιθανά σενάρια των τουρκικών κινήσεων και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, ούτε για κλαυθμούς. Είναι η ώρα του προγραμματισμού και της δράσης προς αποτροπή των αρνητικών επιπτώσεων του ναυαγίου του Μοντ Πελεράν».

Από πλευράς του ΕΛΑΜ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε, «δυστυχώς το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επιβεβαιώθηκε, αφού για μας ήταν ξεκάθαρο ότι το πλαίσιο των συνομιλιών θα οδηγούσε σε αδιέξοδο, είτε σε ένα πολύ οδυνηρό συμβιβασμό για τον Ελληνισμό της Κύπρου, με κατάληξη ένα θνησιγενές κράτος.

Καλούμε την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί από την λογική της δικοινοτικής διαφοράς και να κατανοήσουν ότι το πλαίσιο λύσης Ομοσπονδίας είναι εσφαλμένο. Θα πρέπει να χαράξουμε νέα στρατηγική αντιμετωπίζοντας το Κυπριακό επιτέλους, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στηριγμένοι στην αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών να απαιτήσουμε την απελευθέρωση μας, θέτοντας την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Δεν διακονούμε αλλά απαιτούμε την ελευθερία μας». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: