30 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Με απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήρια στα νησιά του βορείου Αιγαίου αντιδρούν την Τετάρτη οι τοπικοί επαγγελματικοί κι επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι και σωματεία, αλλά και οι τοπικοί δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες κι Επιμελητήρια, στην αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προωθεί η κυβέρνηση.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού τραυματισμένης πεζής γυναίκας από τις γραμμές του τραμ, στη συμβολή Αμαλίας και Όλγας, έγινε νωρίς το πρωί της Τετάρτης από άνδρες της Πυροσβεστικής. «Μπορεί εμείς στην Ευρώπη να μη μπορούμε να φανταστούμε τις δυσκολίες που εσείς περάσατε, έχουμε όμως κι εμείς τους δικούς μας δυνάστες. 

Και δίνουμε και εμείς από τη μακρινή Ελλάδα, τον δικό μας αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Και σε αυτόν τον αγώνα, το παράδειγμα του Φιντέλ μας συντροφεύει και θα μας συντροφεύει πάντα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον επικήδειο στην εκδήλωση στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο. Δείτε το βίντεο.

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Χωρίς επίδομα θέρμανσης μέχρι και τις αρχές Φεβρουαρίου θα μείνουν πάνω από 600.000 νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και μικρής αξίας ακίνητη περιουσία που ήταν δικαιούχοι είσπραξης της συγκεκριμένης παροχής την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Κόσμος:Τώρα που το τοπίο ξεκαθάρισε στη γαλλική Δεξιά, η ανάγκη ενός ισχυρού σοσιαλιστή υποψήφιου που θα σταθεί απέναντι στον Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο επιτακτική από ποτέ. 

Με την εκτίμηση πως ο  Φιγιόν είναι ένας υποψήφιος τον οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει, αλλά και μία δυνατή υπόσχεση, ένα «δάνειο εκκίνησης», ο πρόεδρος της Γαλλίας ετοιμάζεται να αψηφήσει τις πολύ κακές δημοσκοπικές επιδόσεις του και να διεκδικήσει την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Ο απερχόμενος διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν προειδοποίησε πως θα ήταν «απόλυτη τρέλα» από την πλευρά του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει τη συμφωνία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη, διότι αυτό θα αύξανε τις πιθανότητες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν και άλλες χώρες.

Αναζητώντας την κινητήρια δύναμη πίσω από το πολυδιάστατο φαινόμενο της ενίσχυσης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann σε εννέα χώρες της ΕΕ υποστηρίζει ότι κεντρικός παράγοντας είναι ο φόβος της παγκοσμιοποίησης -σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τις προσωπικές οικονομικές προοπτικές και την υποστήριξη των «παραδοσιακών» αξιών. Οι τάσεις εμφανίζονται ισχυρότερες σε Γαλλία και Αυστρία.

Πριν από μερικά χρόνια, ο 85χρονος Ραούλ Κάστρο είχε χτυπήσει την καμπάνα της κουβανικής επανάστασης, λέγοντας ότι χρειάζεται μια νέα γενιά να έρθει στο προσκήνιο. Μετά τον θάνατο του 90χρονου Φιντέλ, ο ίδιος μένει να υπερασπιστεί το μοντέλο, ενώ στην απέναντι ακτή υπάρχει ο Τραμπ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «ευελπιστεί» πως η «κατάσταση στο Χαλέπι θα έχει επιλυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», την ώρα που ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τον έλεγχό του στην πόλη. Παράλληλα, η Μόσχα ανέφερε πως έχει ήδη επαφές με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ για το Συριακό, πριν ο ρπεουμπλικανός αναλάβει τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Οικονομία:Αναρτήθηκαν στο σύστημα TAXIS τα ειδοποιητήριά για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας οχημάτων του 2017. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017 παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση πέρυσι. Οι φορολογούμενοι πρέπει να τα καταβάλουν ως την 31 Δεκεμβρίου 2016.

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup, όπου θα κριθεί το ζήτημα του χρέους -ή τουλάχιστον θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις όλων των πλευρών- και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ συμπληγάδων: οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι εμμονές Σόιμπλε, το ενδεχόμενο συμβιβασμού των δύο πλευρών με μέτρα (ύψους έως και 3,6 δισ. ευρώ), το πολιτικό κόστος από την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης και το χαρτί των πρόωρων εκλογών. 

Το Spiegel περιγράφει την κατάσταση: «Και άφες ημίν τα χρέη ημών»...Κέρδη καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τετάρτη, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 616,32 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,94%. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι δικαιώνεται με την πολιτική απεμπλοκής από τη λιτότητα. Οι αριθμοί ωστόσο άλλα λένε. Το χρέος έφτασε στο 133% και η αύξηση των φόρων αποθαρρύνει ξενους επενδυτές. 

Σήμερα, Τετάρτη, θα καταβληθεί το επίδομα στους δικαιούχους του προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» για το μήνα Νοέμβριο 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Το ποσό που θα πιστωθεί ανέρχεται σε 11.393.862,88 ευρώ και αφορά 44.928 δικαιούχους του προγράμματος.

Αθλητισμός:Με τους αγώνες της Τετάρτης συνεχίζεται η 2η αγωνιστική των ομίλων στο Κύπελλο Ελλάδας. 

Ο Παναθηναϊκός, ο οποίος προβληματίζει έντονα με την απόδοση του φιλοξενείται στην Κρήτη από τον ΟΦΗ στις 19:30 και θέλει τη νίκη, τόσο για βαθμολογικούς σκοπού, αφού στην πρεμιέρα είχε μείνει στο 0-0 με τον Ηρακλή, όσο και για ψυχολογικούς. Για το ίδιο όμιλο (3ο) ο Ηρακλής υποδέχεται στις 17:15 τον Απόλλων Σμύρνης.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Βραζιλία μετά το χαμό των ποδοσφαιστών της Σαπεκοένζε στο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο έδαφος της Κολομβίας. Με δάκρυα στα μάτια, εκατοντάδες φίλαθλοι σπεύδουν στο γήπεδο, ενώ ακόμα και οι αντίπαλοι δήλωνουν έτοιμοι να βοηθήσουν, ώστε να μην χαθεί η ομάδα.

Νίκες για τις δύο τελευταίες ομάδες της Ligue 1 στην αυλαία της 15ης αγωνιστικής. Η ουραγός Λοριάν επικράτησε 2-1 της Ρεν όμως παραμένει στην 20η θέση, ενώ η Λιλ ανέβηκε 14η μετά το 4-2 επί της Καέν. Απώλεια βαθμών για την Μονακό που έμεινε στο 1-1 στην έδρα της Ντιζόν που ισοφάρισε στο 87' με τον Σαμαριτάνο, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί στο 17' με τον Καρίγιο.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με δύο τέρματα στην Καρδίτσα αλλά η Αναγέννηση κατάφερε να... αναγεννηθεί και να πάρει την ισοπαλία 2-2 απέναντι στην Ένωση που υπέστη καθίζηση στο β' μέρος, για την 2η αγωνιστική στο Κύπελλο Ελλάδας. Στον πολύ βαρύ αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ευόσμου, ο ΠΑΣ Γιάννινα νίκησε 1-0 τον Αγροτικό Αστέρα. 

Την πρώτη νίκη του στο Β΄ όμιλο πέτυχε ο Πλατανιάς επί της Σπάρτης με 1-0. Έβρεξε γκολ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και την αναμέτρηση ανάμεσα στον Άρη και τον Αστέρα Τρίπολη για τον 5ο όμιλο, όπου οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 3-3. Την έκπληξη έκανε ο Αιγινιακός, αφού κατάφερε να νικήσει 1-0 εκτός έδρας τη Βέροια.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: