30 Νοεμβρίου, 2016

ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ 50.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ

 

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εξέφρασε την ελπίδα η κρίση στο Χαλέπι της Συρίας να έχει εκτονωθεί ως το τέλος του χρόνου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το ανατολικό Χαλέπι -θέατρο των σφοδρότερων συγκρούσεων- τις τελευταίες τέσσερις μέρες.

"Φυσικά και το ελπίζουμε", απάντησε ο υπουργός ερωτηθείς αν η κατάσταση στο Χαλέπι μπορεί να επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2016."Θα πρέπει να εκδιώξουμε δια της βίας αυτούς τους τρομοκράτες με τον ίδιο τρόπο που θα πρέπει να συμβεί στη Μοσούλη και την Ράκα. Είναι μία γενικότερη ανάγκη".

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΜΑΧΩΝ
Το Χαλέπι κινδυνεύει να γίνει το θέατρο μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών. Η επικείμενη προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων, με παράλληλη σκληρή πολιορκία όλων των θυλάκων αντίστασης των ανταρτών.

Αυξάνει τις πιθανότητες, η πόλη του Χαλεπίου να μετατραπεί σε μια κόλαση για τους εναπομείναντες εγκλωβισμένους κατοίκους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις.

Μετά από τέσσερις μήνες εκεχειρίας και μιας εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών οι ανατολικές συνοικίες της πόλης έπεσαν, τελικά, στα χέρια του κυβερνητικού στρατού, υποχρεώνοντας τους αντάρτες να τις εγκαταλείψουν. 

Η εξέλιξη αυτή υποχρέωση χιλιάδες κατοίκους να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, προσπαθώντας να καταφύγουν σε ασφαλείς περιοχές, σε γειτονικές χώρες, ενώ πολλοί από αυτούς θα προσπαθήσουν να φτάσουν και στην Ευρώπη. Οι υποδομές της πόλης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμός.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, ενισχυμένες από τη Ρωσία και τις συμμαχικές της πολιτοφυλακές (διάβαζε Χεζμπολάχ) έχουν αναπτύξει χιλιάδες άντρες στη γραμμή του μετώπου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι. Ο πρέσβης της Γαλλίας στο Συμβούλιο, Φρανσού Ντελάρτ, προειδοποίησε: Η Γαλλία και οι εταίροι της δεν μπορούν να μένουν σιωπηλοί μπροστά στο ενδεχόμενο να δούμε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.”

Στο μεταξύ η Ρωσία πως τόσο οι αεροπορικές επιδρομές όσο και οι επίγειες επιχειρήσεις, γίνονται προκειμένου να απελευθερωθεί η περιοχή από τους αντάρτες. “Η μισή περιοχή των ανατολικών συνοικιών στο Χαλέπι που είχαν καταληφθεί από αντάρτες τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ανακαταληφθεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ.

“Το σημαντικότερο είναι ότι περισσότεροι από 80.000 Σύροι έχουν απελευθερωθεί, μεταξύ δε αυτών και δεκάδες χιλιάδες παιδιά. Πολλοί ήπιαν νερό μετά από πολύ καιρό, ενώ τους παρασχέθηκαν τρόφιμα και ιατρική βοήθεια από τα κέντρα της Ρωσικής Ανθρωπιστικής Βοήθειας”, συνέχισε.

“Οι δυτικοί εταίροι μας, επιδεικνύουν έκπληκτοι τυφλότητα αντί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας στο Χαλέπι”.Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα, σχολίαζαν από την πλευρά τους ότι η συνεχιζόμενη σιωπή εκ μέρους των πολιτικών της Δύσης, οδηγεί σε μια “σιωπηλή διολίσθηση στην κόλαση” σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: