13 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο τέταρτος αμερικανός πρόεδρος, που θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ το 1959, τον Τζορτζ Μπους το 1991, και τον Μπιλ Κλίντον το 1999.

Μετά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ζητούμενο είναι «τάχιστα, σε μερικούς λίγους μήνες» να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Νεκρός από σφαίρες αγνώστων έπεσε ένας 32χρονος τη νύχτα προς Κυριακή στο Κερατσίνι την ώρα βρισκόταν στο αυτοκίνητό του. Οι συνθήκες του περιστατικού είναι ακόμη άγνωστες και την υπόθεση έχει αναλάβει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος των δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων όπου θα διεξαχθούν ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών και άλλοι μικρότεροι αγώνες δρόμου τίθενται σε ισχύ στην Αττική.

Περισσότερες δασικές πυρκαγιές και πάνω από τις διπλάσιες καμένες εκτάσεις το 2016, σε σχέση με το 2015, αλλά και περισσότεροι εμπρησμοί, είναι ο θλιβερός απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Κόσμος:Με τελετές, εκδηλώσεις και παρουσίες επισήμων στα σημεία των επιθέσεων θυμάται η Γαλλία και ο κόσμος την εφιαλτική νύχτα της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όταν τζιχαντιστές δολοφόνοι σκότωσαν 130 πολίτες και η ισλαμιστική τρομοκρατία τύλιξε την Πόλη του Φωτός.

Έναν χρόνο μετά, και ενώ έχει μεσολαβήσει η Νίκαια, η Γαλλία όχι μόνο τελεί ακόμη υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς διαμηνύει πως ο «γύψος» θα παραταθεί.

Σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να παραμείνουν ενωμένες καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις μεγαλύτερες απειλές ασφάλειας των τελευταίων ετών στέλνει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ενόσω πληροφορίες συγκλίνουν προς την αναβολή της Συνόδου Κορυφής, στις αρχές του 2017, ο Στόλντεμπργκ απαντά στην κριτική του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιώντας πως η μονομερής πολιτική δεν είναι επιλογή.

Γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει πως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν πληροφορίες ότι η τζιχαντιστική ISIS εκπαιδεύει μέλη της να «καμουφλάρονται» ως πρόσφυγες και να περάσουν στην Ευρώπη. 

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης πως αυτός που κατασκεύασε τα εκρηκτικά των επιθέσεων του Παρισιού είχε φτάσει με αυτόν τον τρόπο στην Ευρώπη, όπως και ότι εκείνος ο πυρήνας σχεδίαζε και επίθεση στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Η αστυνομία στην Ιντιανάπολις ανακοίνωσε ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και επτά άνθρωποι συνελήφθησαν όταν διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης κατά τη διάρκεια μιας πορείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σε νέα και «καλύτερη», σύμφωνα με την Μπογκοτά, ειρηνευτική συμφωνία ανακοίνωσαν πως κατέληξαν η Κολομβία και οι FARC, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη της πρώτης συμφωνίας στην κάλπη του δημοψηφίσματος.

Οικονομία: Με νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν, μέσω της μόχλευσης, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και με θεσμικές παρεμβάσεις, στοχεύουμε στην ανατροπή του κλίματος αποεπένδυσης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Σε θετικές από σταθερές αναβάθμισε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody`s, διατηρώντας, ωστόσο, αμετάβλητη, στο Β1, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου, παρά την αναβάθμιση τους προηγούμενους μήνες της κυπριακής οικονομίας από τους άλλους μεγάλους οίκους, Fitch και Standard and Poor's.

Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από το όριο των 8.600 ευρώ και ευκολότερες απολύσεις βάζει -σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής- στο τραπέζι το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η δεύτερη μετά την οικονομική κρίση αύξηση των βασικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ φαινόταν να βρίσκεται προ των πυλών. Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδια.

Μπορεί η κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, ωστόσο, η γνωστή επιμονή του ΔΝΤ με τους αριθμούς, φαίνεται να επαναφέρει το ζήτημα, που αφρού τουλάχιστον 3 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Αθλητισμός: Ένας... γνώριμος «εφιάλτης» έδειξε να επανέρχεται τις τελευταίες μέρες για τους φιλάθλους της Λίβερπουλ, αφού τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούσαν ήθελαν το μεγάλο αστέρι της Λίβερπουλ, Φελίπε Κουτίνιο, να περιμένει πρόταση από τη Μπαρτσελόνα ώστε να γίνει κάτοικος Βαρκελώνης παρέα με τον παιδικό του φίλο, Νεϊμάρ.

Καθοριστικής σημασίας ενδέχεται να αποδειχθεί η αποψινή (21:45 ΣΚΑΪ/ OTE Sport 1 HD) αναμέτρηση της εθνικής ομάδας με την Βοσνία, που θα διεξαχθεί στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την 4η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ 2018. 

Υπό τις οδηγίες του Μίχαελ Σκίμπε, οι διεθνείς μετρούν τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες και σε περίπτωση επικράτησης, θα δημιουργήσουν διαφορά ασφαλείας από τους Βόσνιους, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό -τουλάχιστον- την δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ.

O Γκάρεθ Μπέιλ έβαλε στο 30' την Ουαλία σε θέση «οδηγού» στο σκορ, όμως, η Σερβία του Λούκα Μιλιβόγεβιτς (ο άσος του Ολυμπιακού έπαιξε σχεδόν σε όλο το ματς), έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Κάρντιφ, χάρη στο γκολ του Αλεκσάντρ Μίτροβιτς στο 85'.

Κατά τα άλλα, Ισπανία και Ιταλία έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι σε ΠΓΔΜ και Λίχτενσταϊν αντίστοιχα. Μάλιστα, οι Ιταλοί έσπασαν ένα… μυθικό ρεκόρ που αγνοούσαν σε 106 χρόνια ιστορίας.

Η Εθνική ομάδα Νέων προκρίθηκε στην επόμενη φάση (elite round) του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος καθώς μετά τη διοργανώτρια Ουαλία νίκησε και το Λουξεμβούργο, με 5-0, φτάνοντας στη δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες στον 6ο όμιλο. Σκόρερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν οι Λημνιός (2΄, 21΄), Μίνγκος (15΄) και Παυλίδης (66΄, 73΄).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: