15 Νοεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Όλα τα ανοιχτά μείζονα θεσμικά προβλήματα που τραυματίζουν το κλίμα ενότητας του δικαστικού σώματος και προκαλούν αναταραχή στον χώρο των δικαστηρίων, θα τεθούν επί τάπητος στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των δικαστών και των εισαγγελέων.

Σφυρίδα και γαρίδες θα περιλαμβάνει το μενού στο επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Η γραβάτα δεν θα είναι απαραίτητη, ενώ λόγω της απουσίας της Μισέλ Ομπάμα, στο δείπνο δεν θα παρακαθίσουν ούτε η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα, ούτε η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Εκτός λίστας έμειναν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο τέταρτος αμερικανός πρόεδρος, που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά τον Αϊζενχάουερ το 1959, τον Τζορτζ Μπους το 1991, και τον Μπιλ Κλίντον το 1999. Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ώς σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις προσδοκούν ότι μια δήλωση του εκάστοτε αμερικανού προέδρου μπορεί να δώσει την πολυπόθητη ώθηση σε «καυτά» ζητήματα.

Στις 11:00 θα προσγειωθεί το Air Force One στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Προεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 13:30 και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 14:30. Χρέος, προσφυγικό, Κυπριακό θα βρεθούν μεταξύ άλλων, στην ατζέντα των συνομιλιών.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για τις δύο ημέρες της παραμονής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ενώ απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις σε μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης και τη Βουλιαγμένη όπου θα διαμείνει. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς.

Κόσμος:Στη φάκα έπεσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, ο οποίος φέρεται να πήρε 2 εκατ. δολάρια προμήθεια, ώστε να εγκρίνει την εξαγορά του 50% της Bashneft από τον πετρελαϊκό γίγαντα Rosneft.

Διασώστες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και στρατιωτικοί απομάκρυναν εκατοντάδες τουρίστες και κάτοικους από την κωμόπολη Καϊκούρα της Νότιας Νήσου της Νέας Ζηλανδίας, μία μέρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό 7,8 βαθμών που έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.

Εν μέσω του σοκ και των ανησυχιών που έχει προκαλέσει διεθνώς η νίκη Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα σπεύδει να καθησυχάσει τους φόβους των ΝΑΤΟϊκών εταίρων των ΗΠΑ λέγοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες τη δέσμευσή του έναντι της Συμμαχίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν τη Δευτέρα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία συμφώνησαν να εργαστούν για μια «εποικοδομητική συνεργασία», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σε επικρίσεις για το πογκρόμ του Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία περιορίστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, χωρίς να συγκεντρώνει ευρύτερη στήριξη το αίτημα της Αυστρίας για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα ο Ερντογάν δηλώνει πως θα διεξάγει ο ίδιος δημοψήφισμα για τις συνομιλίες με την ΕΕ, αλλά και το ζήτημα της θανατικής ποινής -ενδεχόμενη επαναφορά της οποίας θα σηματοδοτήσει και τους τίτλους τέλους των διαπραγματεύσεων.

Οικονομία:Έως και 25% μειωμένες θα είναι οι νέες συντάξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους, σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης σε ένα δεύτερο γύρο τετ α τετ διαπραγματεύσεων, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να ολοκληρωθεί στην ερχόμενη Δευτέρα. Επί τάπητος το καυτό μέτωπο των εργασιακών, αλλά και τα δημοσιονομικά.

Την απόφαση να συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές που έχει συμπεριλαμβανομένης και το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας, έλαβε εκ νέου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ' τριμήνου του 2016. Μόνο που τα στοιχεία αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι το περυσινό γ' τρίμηνο ήταν καταστροφικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ με αφορμή την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ανάπτυξη 1,5% για το γ' τρίμηνο.

«Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της σχέσης μας με το ΤΧΣ, διαβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, τονίζοντας ότι «δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης της σχέσης με το ΤΧΣ».

Η Εθνική χρειάζεται ομαλότητα, τονίζει και προσθέτει πως «η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας, καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Αθλητισμός:Ο Λιονέλ Μέσι υπέστη μια μικρή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της πτήσης που οδήγησε την Εθνική Αργεντινής στο Σαν Χουάν, όπου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο αγώνας εναντίον της Κολομβίας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

Απίστευτη απάντηση έδωσε ο υπεύθυνος Τύπου της Εθνικής ομάδας του Σαν Μαρίνο στον Τόμας Μίλερ, ο οποίος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο να υφίστανται αγώνες σαν κι αυτόν της περασμένης Παρασκευής.

Η φημολογία για το μέλλον του Λιονέλ Μέσι εξακολουθεί αμείωτη. Η ισπανική εφημερίδα «Marca», προσκείμενη στη Ρεάλ Μαδρίτης, έγραψε ότι τον Ιούνιο ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη είχε ενημερώσει το σύλλογο πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του, που λήγει το 2018.

Ο πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ, Γιάννης Δρόσος, απέστειλε σήμερα, Δευτέρα, επιστολή προς τον ομόλογό του της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, Ελβεντίν Μπέγκιτς, για τα όσα έλαβαν χώρα στον αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με τη Βοσνία.
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: