08 Νοεμβρίου, 2016

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ

 

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται να υπάρξουν εις την Ανατολή, αν η Χίλαρι Κλίντον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.  Η Δημοκρατική υποψήφιος έχει υπογραμμίζει ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει επειγόντως την αυξανόμενη πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας.

Κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και σε μια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης Κλίντον και της κινεζική του Xi Jinping. Η Κίνα είναι αντίθετη με το σχέδιο της υποψηφίου να αυξήσει δραστικά τις κυρώσεις στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Μάλιστα, σε πρόσφατη Διάσκεψη Ασφαλείας, Κινέζοι αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες έδωσαν ένα σαφές και κατηγορηματικό μήνυμα προς του Δυτικούς: η Κίνα δεν θα λάβει κανένα μέτρο κατά που θα αυξήσει την πιθανότητα μιας αντιπαράθεσης με το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ή θα ενθαρρύνει αλλαγή καθεστώτος στα σύνορα της Κίνας.

"Η Κίνα δεν θα επιτρέψει ποτέ τον πόλεμο ή το χάος στη χερσόνησο, και αν αυτό συμβεί, δεν θα πάρει το μέρος κανενός", σημείωσε ο Κινέζος αντιπρόεδρος υπουργός Εξωτερικών, Zhang Yesui. 

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα της Κίνας με την Κλίντον μετράει χρόνια, αφού το 2013 η Χίλαρι είχε στηλιτεύσει την πολιτική της Κίνας που θεωρούσε υπό την κατοχή της τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και την είχε κατηγορήσει για κατασκοπεία και κλοπή εμπορικών μυστικών. 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: