12 Οκτωβρίου, 2016

OΡΓΙΟ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

 

Σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, όπως φαίνεται με τις αποκλίσεις να φτάνουν μέχρι και 9,5%.

Η έρευνα έγινε σε 150 πρατήρια στην Αττική, ενώ χρησιμοποιούσαν μυστικό αμάξι ειδικά κατασκευασμένο, ώστε να μετρά την πραγματική ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ.

Όλες οι αποκλίσεις καταγράφονται από τα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων τα όποια έχουν εγκατασταθεί στα περισσότερα σημεία διακίνησης, χωρίς να είναι λειτουργικά. Ωστόσο, εκκρεμεί η συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Γιάννης Αληγιζάκης ανέφερε ότι ενώ  το σύστημα έχει εγκατασταθεί στο 99% των πρατηρίων με κόστος 90 εκατ. Ευρώ, δεν γίνεται να επεξεργαστούν και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί τα λογισμικά των συστημάτων.

Επιπλέον: Το σύστημα δεν λειτουργεί στις φορολογικές αποθήκες αν και έχει εγκατασταθεί από το Μάιο του 2016. Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τους σταθμούς αεροπορικών καυσίμων καθώς η ισχύουσα απόφαση είναι ανεφάρμοστη.

Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για μαρίνες, εργοτάξια, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων ΚΤΕΛ και ελεύθερες αποθήκες καυσίμων, όπως επίσης για τις προδιαγραφές και τη διαδικασία εγκατάστασης GPS στα βυτιοφόρα. Σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, τα έσοδα του λαθρεμπορίου καυσίμων υπολογίζεται  σε 250-300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: