12 Οκτωβρίου, 2016

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ

 

Μείναμε άφωνοι  με τις προκλητικές δηλώσεις και περιμένουμε άμεσα επίσημη απάντηση από την Ελληνική πλευρά.  Ο πρόεδρος του Τσάμικου κόμματος και αντιπρόεδρος της Αλβανικής Βουλής, Σπετίμ Ιντρίζι, σε πλήρη ανθελληνικό παραλήρημα, τολμάει και δηλώνει ότι θα καταστείλει διά της βίας κάθε προσπάθεια ανεύρεσης και εκταφής των Ελλήνων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο έπος του '40. 

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει επικίνδυνα. Τι σημαίνει ότι θα ασκηθεί βία; Ότι έχει παραστρατιωτικές δυνάμεις με το μέρος του;  Επιπλέον, είναι αντιπρόεδρος της Βουλής και αμφισβητεί ευθαρσώς, νόμο του κράτους, αφού υπήρχε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας- δείτε παρακάτω-αλλά και ειδική νομολογία για τους νεκρούς πολέμου. 

Η "Ένωση Τέκνων Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41", με ανακοίνωση της ζητά "να αποκατασταθεί η μεγάλη εθνική και ανθρωπιστική εκκρεμότητα με τους 7976 πεσόντες κατά το Έπος του 1940, που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι επί 75 χρόνια. 

Πέρα από τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου του 1996, η υποχρέωση αυτή απορρέει και από την Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών και κυρώθηκε από τη Βουλή της Αλβανίας, στις 24 Μαρτίου 2010 και προβλέπει 'την περισυλλογή των οστών και τον τιμητικό και ευπρεπή ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών'. 

Πρέπει να συνεδριάσει η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδας – Αλβανίας που συνεδρίασε μόνο μια φορά το 2012 και να υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν και συμπεριελήφθησαν στον Κανονισμό Λειτουργίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: