12 Οκτωβρίου, 2016

«ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

 

Ματαιώθηκε επισήμως η εδώ και καιρό προγραμματισμένη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παρίσι την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ ότι πρέπει η Ρωσία να παραπεμφθεί στο δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στη Συρία και ότι πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες.

Την ίδια ώρα Γάλλοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να πιέσουν τη Μόσχα, η οποία άσκησε βέτο στο προσχέδιο απόφασης για τη Συρία που συνέταξε το Παρίσι και υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, σήμερα το πρωί «υπήρξαν επαφές μεταξύ Κρεμλίνου και Ηλυσίων Πεδίων προκειμένου να προταθεί στον Πούτιν να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη εργασίας με θέμα τη Συρία, αλλά να αποκλειστούν όλες οι άλλες εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να συμμετάσχει ο πρόεδρος Ολάντ».

Απαντώντας στην πρόταση αυτή, η Ρωσία δήλωσε απλά ότι επιθυμεί να αναβάλει την επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Οκτωβρίου.Ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να παραστεί στα εγκαίνια του «Ρωσικού Ορθόδοξου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου», το οποίο θα στεγάσει κυρίως μία ρωσική ορθόδοξη εκκλησία κοντά στον πύργο του Άιφελ. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε δηλώσει χθες ότι συνεχίζεται η προετοιμασία για την επίσκεψη και ότι το Παρίσι δεν έχει ενημερώσει για οποιαδήποτε αλλαγή στα σχέδια. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως μόνο ο Ολάντ μπορεί να ακυρώσει τη συνάντηση.

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι αναρωτιέται εάν θα υποδεχθεί ή όχι τον Ρώσο ομόλογό του, εξαιτίας των εγκληματών, που διαπράττονται στο Χαλέπι από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε το εξής: «Θα έλθουμε σε επαφή με τη γενική εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να ξεκινήσει αυτές τις έρευνες».

Μάλιστα, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα πει αλήθειες στον Πούτιν, εάν αποφασίσει να τον δεχθεί. Πάντως, στη συνέχεια τόνισε ότι παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων για τη Συρία, «η Ρωσία είναι μία χώρα εταίρος, όχι αντίπαλος» και η επίσκεψη στο Παρίσι μπορεί να δώσει ευκαιρία για τη σύγκληση συνόδου κορυφής για την Ουκρανία.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: