12 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, και ειδικά με αφορμή την υπόθεση του Εύοσμου, το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να αναφέρει πως συγκεκριμένα στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης, τα διαμερίσματα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ανήκουν σε μεγαλοεργολάβο.

Το υπουργείο απορρίπτει επίσης ως «παραπλανητικά» τα «περί έξαρσης των πλειστηριασμών», λέγοντας πως «το φαινόμενο δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια, πολύ δε περισσότερο την τελευταία διετία».

Στη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου κατεθύνονται ξενοδοχοϋπάλληλοι της Αττικής. Νωρίς το πρωί της Τετάρτης, με τη συνδρομή μελών του Π.Α.ΜΕ., απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Τουρισμού, επί της λεωφόρου Αμαλίας, με σύνθημα «κάτω τα χέρια σας από το εφάπαξ».

Νέο πεδίο διαμάχης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης άνοιξε για το θέμα του ενδεχομένου αλλαγής των ορίων ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών, τα οποία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα. Η ΝΔ εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, καλώντας την «να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει με την ίδια τη Δημοκρατία».

Στόχος εμπρηστικής επίθεσης με γκαζάκια έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης τα γραφεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) Ελλήνων Συνέλευσις, του Αρτέμη Σώρρα, στη Νέα Σμύρνη, επί της οδού Ιωνίας 26.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γονέων στον Προφήτη του δήμου Βόλβης, κατά της φοίτησης παιδιών προσφύγων στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Από τους 130 μαθητές, σήμερα, Τετάρτη, προσήλθαν 25 στις τάξεις, έναντι 16 χθες.

Κόσμος:Στη διαμάχη μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης για τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ, ο τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς διαμήνυσε πως οι τούρκοι στρατιώτες «θα μείνουν στην Μπασίκα (του βόρειου Ιράκ) μέχρι να απελευθερωθεί η Μοσούλη από την ISIS» -σημειώνοντας πως δεν θέλει εμπλοκή της κουρδικής YPG στην εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε προκαλέσει την οργή των Ιρακινών λέγοντας πως η Τουρκία «έχει το δικαίωμα να επέμβει για απειλές δίπλα της, και δεν χρειάζεται ούτε και θα ζητήσει άδεια». Οι «ήρωες των ημερών» έχουν γίνει στη Γερμανία οι τρεις Σύροι στη Λειψία που έδεσαν τον καταζητούμενο συμπατριώτη τους Τζαμπέρ Αλμπακρ και ενημέρωσαν την αστυνομία, η οποία τον καταζητούσε ως ύποπτο για σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης. 

Καθώς η υπόθεση έχει μπει στο γερμανικό διάλογο για το προσφυγικό -με τους μεν να εστιάζουν στους τρεις, τους δε στον βομβιστή- πολιτικοί από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες ζητούν ακόμη και... παρασημοφόρηση των τριών προσφύγων «ως αναγνώριση και ενθάρρυνση».

Ζημιές εκατομμυρίων σε κτίρια της NASA προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου, ο οποίος έπληξε τα νοτιοανατολικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα. Ο τυφώνας ωστόσο δεν προκάλεσε ζημιές στις πλατφόρμες και το υλικό εκτόξευσης στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Δεν θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται οι δικηγόροι του τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος κρατείται στη Γαλλία ως μοναδικός εν ζωή συνεργός στις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους ίδιους, ο κατηγορούμενος αρνείται να μιλήσει και δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση -η οποία υποστηρίζουν πως προέρχεται από τις συνθήκες κράτησής του και την «συνεχή παρακολούθηση».

Οι επιδρομές επέστρεψαν με μεγάλη ένταση στο Χαλέπι, σύμφωνα με οργανώσεις που παρακολουθούν το συριακό εμφύλιο, και οι οποίες μιλούν για ρωσικά μαχητικά και τουλάχιστον 25 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα απορρίπτει τις βρετανικές κατηγορίες για ρόλο στο πλήγμα στο ανθρωπιστικό κονβόι χαρακτηρίζοντάς τις «ρωσοφοβική υστερία».

Οικονομία:Με τεχνικό πρόβλημα στη μετάδοση των εντολών από τις χρηματιστηριακές εταιρείες προς το ΧΑ ξεκίνησε η συνεδρίαση του χρηματιστηρίου την Τετάρτη. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν γίνει συναλλαγές αξίας μόλις 22.740 ευρώ, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να βρίσκεται στις 584,87 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%.

Τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ, όχι μόνο ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ότι θα εκταμιεύσει και δόση προς την Ελλάδα εντός του 2016, εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με νέα του παρέμβαση στην κόντρα για το ελληνικό χρέος.

Απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι το 81% των πολιτών, σύμφωνα με την έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο» που διενήργησε η εταιρεία ALCO, κατ' εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ορθώσει οχυρά για τις πλέον αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να περιορίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργείται.

Σχέδιο για πρόταση εξαγοράς «κόκκινων» δανείων από τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund, επεξεργάζονται οι τράπεζες, βάζοντας ωστόσο δικλίδες ασφαλείας και αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να αποκλείσουν τους «στρατηγικά» κακοπληρωτές, στις τάξεις των οποίων ανήκει ο 1 στους 6 «κόκκινους» οφειλέτες.

Αθλητισμός: Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς τις τελευταίες ώρες η μία ανατροπή διαδέχθηκε την άλλη. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, που συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης, δεν ανακοίνωσε επίσημα αλλά «διέρρευσε» την απόφασή του να ορίσει προσωρινή διοίκηση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναβάλλοντας έτσι τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου στα Χανιά και δικαιώνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει ο Βίκτωρας Μητρόπουλος.

H Βραζιλία σκαρφάλωσε στην κορυφή της Νότιας Αμερικής, πανηγυρίζοντας νίκη (0-2) επί της Βενεζουέλας, σε έναν αγώνα για την προκριματική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, που διεξήχθη μέσα σε καταρρακτώδη βροχή και σταμάτησε για περίπου μισή ώρα, όταν έσβησαν οι προβολείς στη Μέριδα.

Η Αγγλία ήταν αξιοθρηνητη και χωρίς τον Γουέιν Ρούνι στην ενδεκάδα, έγινε κάπως πιο απειλητική όταν μπήκε ο αρχηγός στο 73΄, αλλά τελικά έμεινε στο 0-0 εναντίον της Σλοβενίας στη Λιουμπλιάνα. Την ίδια ώρα, η Γερμανία... ξεμπέρδεψε στο πρώτο 20λεπτο με αντίπαλο τη Βόρεια Ιρλανδία (2-0) στο Ανόβερο, ενώ το Μαυροβούνιο έβαλε «φωτιά» στον 5ο όμιλο με την πολύ σπουδαία νίκη (1-0) επί της Δανίας στην Κοπεγχάγη.

Προς νέα αναβολή οδηγούνται οι προγραμματισμένες για τις 26 Οκτωβρίου εκλογές της ΕΠΟ, αφού όπως διαρρέται, η προσφυγή του του πρώην προέδρου της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλου έγινε δεκτή από το διαιτητικό δικαστήριο. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται την Τετάρτη, ωστόσο, αν οι διαρροές επιβεβαιωθούν, αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές αναβάλλονται για δεύτερη φορά και θα οριστεί προσωρινή διοίκηση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: