11 Οκτωβρίου, 2016

ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ


«Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή υπήρξε αποκαλυπτική για τη στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο πρόβλημα της διαπλοκής. Αυτό που παρακολούθησαν οι πολίτες ήταν μια συνεχής και αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτήματα που αφορούσαν το καθεστώς αυθαιρεσίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, την πρόσβαση των καναλαρχών σε τραπεζική χρηματοδότηση χωρίς εγγυήσεις, τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (και οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τη νομική διασφάλιση των εμπλεκομένων), η απόκρυψη των καταλόγων με φοροφυγάδες, η μεθοδευμένη προσπάθεια για συγκάλυψη σκανδάλων, όπως αυτό της Siemens. 

Ακόμα και οι ελάχιστες εξηγήσεις τις οποίες προσπάθησε να δώσει ο κ. Μητσοτάκης (αποπληρωμή δανείων ΝΔ, δάνειο «Κήρυκα Χανίων»), δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα, από όσα υποτίθεται ότι προσπάθησαν να απαντήσουν» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. «Με αυτό το δεδομένο, και υπό το κράτος προφανούς εκνευρισμού, ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να υπεκφύγει, είτε με αμήχανους αστεϊσμούς (κυρίως στην πρωτομιλία του), είτε με ύβρεις (κυρίως στην δευτερομιλία του), επιδιώκοντας, έτσι, να συσπειρώσει τους βουλευτές του - τουλάχιστον, αυτούς που ήσαν παρόντες. 

Το μόνο που καταφέρνει ο κ. Μητσοτάκης με αυτή την επικοινωνιακή τακτική, είναι η αποδόμηση του εαυτού του» προσθέτουν, σημειώνοντας: «επί της ουσίας, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αναλαμβάνοντας, για μια φορά ακόμα, τον ρόλο του εκπροσώπου των καναλαρχών και αποδεικνύοντας ότι αποκλειστικό του μέλημα είναι να αποτραπεί η επιβολή της νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, δεν παρέλειψε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, να κάνει μία ακόμα προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Τόνιζουν, επίσης, πως «είτε από ανεπάρκεια του επιτελείου του, είτε από συνειδητή πρόθεση, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε αναληθή στοιχεία για τους πλειστηριασμούς, και παραποίησε τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου».

Και καταλήγουν: «Ο πρωθυπουργός, υπήρξε συνεπής στη δέσμευσή του να μιλήσει για τη διαπλοκή "με ονόματα και διευθύνσεις". Με την ίδια συνέπεια εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση της διαπλοκής και την θεσμική θωράκιση της διαφάνειας. 

Είναι λογικό, αυτό να δημιουργεί εκνευρισμό στο παλιό πολιτικό κατεστημένο, που αποτέλεσε βασικό κορμό της διαπλοκής αυτής. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο απολογούμενος της χθεσινής συζήτησης».

Τσίπρας: Με την κυβέρνησή μας η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της
Τη δέσμευση ότι με την κυβέρνησή του, «η διαπλοκή θα βρει το μάστορά της», κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας την 8ωρη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή. Ευχήθηκε να ήταν συμπαραστάτης του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν επέλεξε το στρατόπεδο αυτό. Ενώ σε ένα σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, αποφάνθηκε ότι έχει αποδείξει στα δύσκολα τη συνοχή της η κοινοβουλευτική ομάδα της πλειοψηφίας, οι εκλογές δε, θα γίνουν το 2019.

Στην τριτολογία του μίλησε για δύο παραδοχές του κ. Μητσοτάκη, για την Siemens και τον «Κήρυκα Χανίων». Ειδικότερα, «μάθαμε από τα χείλη του κ. Μητσοτάκη ότι πράγματι υπάρχει σκάνδαλο Siemens». Αλλά, συνέχισε, πράγματι ο κ. Μητσοτάκης αποπλήρωσε τον τεχνικό εξοπλισμό του γραφείου του, αλλά μόνο όταν έσκασε η υπόθεση. 

Και επικαλέστηκε επιστολή της ιδιαιτέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, κυρίας Τσακάλου προς τον προϊστάμενό της, ότι ο κ. Φίσερ (τα κεντρικά δηλαδή της εταιρείας) δεν αποδέχονται να πληρώσουν τον εξοπλισμό του κ. Μητσοτάκη.

Στην άλλη υπόθεση διαπίστωσε ότι σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι θα μπει σε ρύθμιση για τον «Κήρυκα Χανίων», δήλωση που έρχεται σε σύγκρουση με προηγούμενη δήλωση του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ότι το δάνειο το έχει αναλάβει ένας εκ των εγγυητών.

«Ο καθένας στον τόπο αυτό έχει τη διαδρομή και την περπατησιά του», σημείωσε συμπερασματικά και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι από «την πρώτη στιγμή συμμάχησε με τις πιο ακραίες δυνάμεις του μιντιακού κύκλου»

Παραλλήλως, υπογράμμισε την απουσία από τη συζήτηση, τριών πρώην προέδρων της ΝΔ, του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, και «κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι η απουσία αυτή είχε ένα βαθύτερο νόημα», παρατήρησε.

Όσον αφορά τα δάνεια των κομμάτων, ακόμη και το 100% της κρατικής επιχορήγησης προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να δοθεί στις τράπεζες, θα απαιτηθούν 122 χρόνια να αποπληρώσει τα δάνειά της η ΝΔ και 443 χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δάνειο 8 εκατομμυρίων που εξυπηρετεί, ανέφερε απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και για τους πλειστηριασμούς, μετά από ενημέρωση που είχε από δήμαρχο Ευόσμου Πέτρο Σούλα, δεν υπάρχει καμία εργατική κατοικία στον εν λόγω Δήμο (σ.σ. νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε υποστηρίξει πως βγαίνουν σε πλειστηριασμό εργατικές κατοικίες). Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν έχει γίνει πλειστηριασμός α’ κατοικίας, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: