11 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Βαριές κατηγορίες αντάλλαξαν στη Βουλή κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαπλοκή ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, τα πυρά συνεχίστηκαν και μετά τη συζήτηση, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι δεν πήραν καμία απάντηση στα ερωτήματα που έθεσαν ο ένας στον άλλο.

Στόχος επίθεσης έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης το Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των φυλακών Κορυδαλλού. Γύρω στις 03.00, εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που άγνωστοι είχαν τοποθετήσει στη μπροστινή αριστερή ρόδα του οχήματος, που ήταν σταθμευμένο στην πυλωτή της πολυκατοικίας του, στο Αιγάλεω.

Πριν απο 10 μέρες έφθασε στην υπηρεσία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικά και με ειδικό κρυπτογραφημένο σύστημα, η νέα λίστα με τους 475 έλληνες καταθέτες εξωτερικού από την αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Λειτουργεί, εντός των αμέσως επομένων ημερών, ειδική τηλεφωνική γραμμή αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο για τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων ώστε «δικαιούχοι», καθώς και ερευνητές και ιστορικοί να αποκτήσουν, υπό προϋποθέσεις, πρόσβαση στα τεκμήρια αυτά.

Η τρίτη τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου συνέρχεται σήμερα, Τρίτη, στο Κάιρο, υπό τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στόχο έχει την ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Κόσμος:Αναβολή τουλάχιστον τριών ετών παίρνει ο γάμος των ομοφυλοφίλων στην Αυστραλία. Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης απέρριψε την Τρίτη το σχέδιο για δημοψήφισμα της κεντροδεξιάς κυβέρνηση του Μάλκολμ Τέρνμπουλ, το οποίο επρόκειτο να διεξαχθεί τον Φεβρουάριο του 2017 με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τα ζευγάρια ίδιου φύλου.

Οδεύοντας στην αβέβαιη κάλπη του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να αποφύγει ανοικτό ρήγμα μέσα στο κόμμα του και προσφέρει παραχωρήσεις στους «μειοψηφούντες» του ώστε, τουλάχιστον, να εμφανιστεί ενωμένο το Δημοκρατικό Κόμμα. Το έργο δεν είναι εύκολο, καθώς το κλίμα μέσα στο κόμμα του δυσκολεύει τον Ρέντσι ακόμη περισσότερο στο να «πουλήσει» στους Ιταλούς τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Την έναρξη των επίσημων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, στα τέλη Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν από κοινού η κυβέρνηση της Κολομβίας και ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας μετά τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Στην περιοχή του 29,5% πέφτουν σε νέα δημοσκόπηση οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, με τα ποσοστά του να εμφανίζονται στο ναδίρ των τελευταίων ετών. Ενισχυμένοι ωστόσο εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), τα ποσοστά των οποίων βρίσκονται κατά μία μονάδα παραπάνω στο 22%, και η Αριστερά (Linke), με μισή μονάδα άνοδο στο 12%. Στην τρίτη θέση, και σε σταθερά ποσοστά, εμφανίζεται το ξενοφοβικό AfD.

Τα γραφεία της στο Παρίσι, για να εγκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ, κλείνει η ιστορική International Herald Tribune την Τρίτη, έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της στη Γαλλία, δεκατρία χρόνια μετά την εξαγορά της από τους New York Times και τρία χρόνια μετά την μετονομασία της σε International New York Times.

Οικονομία:Με την έντονη αντίθεση της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που επιδιώκει τον διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης που διατίθεται μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδει λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές, με τις αποκλίσεις να φθάνουν έως και το 9,5%, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.

Ο μισθός των 586,08 ευρώ ενδέχεται να μην είναι ο κατώτατος στο άμεσο μέλλον, εάν υιοθετηθεί η πρόταση της πλειοψηφίας των Σοφών για τα εργασιακά που προτείνουν κατώτατο μισθό 527,40 ευρώ, ανεξαρτήτως ηλικίας του εργαζόμενου, για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Τα σχόλια των γερμανών δημοσιογράφων για την απόφαση του Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την τμηματική εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. Κούρεμα χρέους και Grexit προτείνουν τα γερμανικά μέσα

Περίπου 500.000 φορολογούμενοι με χαμηλά ετήσια οικογενειακά εισοδήματα και χαμηλής αξίας ακίνητη περιουσία θα λάβουν και φέτος επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 37,5 έως 625 ευρώ.

Αθλητισμός:Την απόφαση του να αποσυρθεί από την εθνική ομάδα ανακοίνωσε ο Χοσέ Χολέμπας μετά από την ολοκλήρωση της αναμέτρησης με την Εσθονία στο Ταλίν. Στα τέλη του μήνα υπολογίζεται η επιστροφή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στα γήπεδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο διεθνής σέντερ μπακ της Ντόρτμουντ υπέστη ελαφριά θλάση στην αναμέτρηση της εθνικής μας απέναντι στην Εσθονία που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αλλαγή στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου.

Ο Εντίν Τζέκο «καθάρισε» για τη Βοσνία στο ματς με την Κύπρο. Οι γηπεδούχοι τα βρήκαν... σκούρα στη Ζένιτσα, όμως ο δεινός σκόρερ της Ρόμα τούς έβγαλε από τη δύσκολη θέση και με δύο γκολ (70΄,80΄) τους χάρισε τη νίκη 2-0. Στο σπουδαιότερο ματς της 3ης αγωνιστικής για τους προκριματικούς του Μουντιάλ 2018, η Γαλλία επικράτησε 1-0 της Ολλανδίας στο Αμστερνταμ, με τον Πολ Πογκμπά να διαμορφώνει το αποτέλεσμα στο 30. 

Τέλος, δεύτερη μεγάλη επιτυχία για την εθνική ομάδα του Λουξεμβούργου που πήρε ισοπαλία 1-1 από τη Λευκορωσία στο Μινσκ. Τρίτη νίκη σε τρία παιχνίδια μετρά η Εθνική ομάδα, που πέρασε από το Ταλίν επικρατώντας της Εσθονίας 2-0 με γκολ των Τοροσίδη στο 2ο και Σταφυλίδη στο 61ο λεπτό. 

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παρέμεινε στην κορυφή του 8ου προκριματικού ομίλου, μαζί με το Βέλγιο και περιμένει πια στις 13 Νοεμβρίου τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε παιχνίδι-κλειδί για τις πρώτες δύο θέσεις.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: