14 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, αλλά και μία σειρά από άλλες πράξεις, όπως τυχόν εξαναγκασμος σε παράλειψη παρακολούθησης διδασκαλίας σε σχολείο, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για την περίπτωση των γονιών της κοινότητας Προφήτη δήμου Βόλβης, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο της περιοχής τους.

Με βασικούς θεματικούς άξονες το ρόλο της Αριστεράς τον 21ο αιώνα αλλά και το ρόλο του κόμματος συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα την Παρασκευή, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίηση για τοποθέτηση βόμβας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απηύθυνε άγνωστος με δύο κλήσεις του σε εφημερίδες το πρωί της Παρασκευής. 

Στις 10.07 τηλεφώνησε στην εφημερίδα Το Βήμα και δύο λεπτά αργότερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, δίνοντας και στις δύο περιπτώσεις περιθώριο 45 λεπτών. Διακόπηκε προσωρινά η δεύτερη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες. Ανακρούει πρύμναν για το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανώτατων δικαστικών - όπως η ίδια - η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. 

Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε, η κ. Θάνου φέρεται να κατήγγειλε παρερμηνεία των δηλώσεών της και να τόνισε ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών κρίνεται η διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας την Παρασκευή, επί των προσφυγών που έχουν καταθέσει οι καναλάρχες. 

Το απόγευμα της Τετάρτης ο εισηγητής Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε εισήγηση υπέρ του απαραδέκτου των προσφυγών των καναλαρχών και της απόρριψης για τυπικούς λόγους των αιτήσεών τους

Κόσμος: Μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερωμένη στην Αφρική και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συρράξεις και την αθλιότητα ολοκληρώνει την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Τη στιγμή που η Γερμανία παραμένει ο νούμερο 1 προορισμός των αιτούντων άσυλο, η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.

Η οικονομία, η τρομοκρατία και η ταυτότητα της Γαλλίας αποτέλεσαν το «πεδίο μάχης» για τους επτά υποψηφίους της γαλλικής Δεξιάς στο πρώτο ντιμπέιτ εν όψει των προκριματικών εκλογών στα τέλη Νοεμβρίου. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους ότι δεν όλοι «ίδιοι» κυρίως στοχεύοντας ο ένας στην αχίλλειο πτέρνα του άλλου. Νικολά Σαρκοζί και Αλέν Ζιπέ βρέθηκαν πολλές φορές σε θέση άμυνας. Ο πιο «χαλαρός» Ζιπέ ωστόσο φάνηκε να βγαίνει νικητής.

Με μία πύρινη ομιλία της, η Μισέλ Ομπάμα εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια, την ώρα που ο ίδιος ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος μιλά για «συνωμοσία» ώστε να τον «κρατήσει έξω από τον Λευκό Οίκο» ενώ απορρίπτει κατηγορηματικά ως ψέματα τις νέες καταγγελίες γυναικών σε βάρος του. 

Οι New York Times από την πλευρά τους, τους οποίους απειλεί με αγωγή για τη δημοσίευση των νέων καταγγελιών, του διαμηνύουν: «Θα χαρούμε να τα πούμε στα δικαστήρια»... Μέχρι το τέλος του χρονου παρέτεινε ο πρόεδρος της Κολομβίας την παύση πυρός με τις FARC, σε μία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την ειρηνευτική διαδικασία μετά την απόρριψη της γενικότερης συμφωνίας στην κάλπη του δημοψηφίσματος.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε πως η ανάκτηση του Χαλεπιού θα γίνει «αφετηρία για να οδηγηθούν πίσω στην Τουρκία οι τρομοκράτες» πίσω στη Τουρκία. Έκρηξη στη βόρεια Συρία, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, με τουλάχιστον 20 νεκρούς -οι περισσότεροι, αντικαθεστωτικοί.

Οικονομία:Τις ίδιες προϋποθέσεις (εισοδηματικά κριτήρια, αντικειμενική αξία) με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη θα έχει η ρύθμιση που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη στο Δημόσιο, δήλωσε την Παρασκευή υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης

Την εκτίμηση ότι το 2018 η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να «βγει» στις αγορές και για τον λόγο αυτό θα χρειαστεί και τέταρτο Μνημόνιο, εξέφρασε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας, ο οποίος ωστόσο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Την ανάγκη γοργής ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος τόνισε ότι «όλα αυτά που πληρώνει ο λαός τα τελευταία έξι-επτά χρόνια πρέπει να τελειώσουν. Και θα τελειώσουν, μόνο αν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί με συνέπεια, συνδυαστεί με τη δημιουργία κλίματος κυβερνητικής και επιχειρηματικής ασφάλειας και εάν υπάρχει ειλικρινής πολιτική αντιστήριξη του εγχειρήματος».

Με βορειοϊρλανδική συνδρομή σχεδιάζεται να λειτουργήσει -με σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα- από 1/1/2017 το νέο ασφαλιστικό Υπερταμείο, ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), με τα 3,5 εκατ. ασφαλισμένους, 2,6 εκατ. συνταξιούχους, 16 δισ. ευρώ κινητή και ακίνητη περιουσία και προϋπολογισμό 38 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει τρομερή παραπληροφόρηση και προπαγάνδα για το θέμα των πλειστηριασμών» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, κατηγορώντας ΜΜΕ και αντιπολίτευση για τη στάση τους. Τόνισε δε ότι με το νέο πλαίσιο που προωθείται, όσοι έχουν πρώτη κατοικία και οφειλές προς το Δημόσιο, δεν θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό ακίνητα, μέχρι ένα πολύ μεγάλο όριο 300.000 ευρώ. Πάνω από το όριο των 300.000 θα ενεργοποιούνται οι πλειστηριασμοί.

Αθλητισμός: Η διοίκηση της Νότιγχαμ Φόρεστ διέκοψε τις επαφές με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, λόγω των προβλημάτων του με την ελληνική δικαιοσύνη, και είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων με Αμερικανούς επενδυτές για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του αγγλικού συλλόγου.

Δύο από τα κορυφαία βρετανικά γραφεία στοιχημάτων, σταμάτησαν το στοίχημα σχετικά με το εάν ο Αντόνιο Κόντε της Τσέλσι, θα είναι ο επόμενος προπονητής της Premier League, που θα απολυθεί. Η απόφαση για τη διεύρυνση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 σε 40 ή 48 ομάδες θα ληφθεί τον Ιανουάριο του 2017, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο στο τέλος της πρώτης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Την παραίτησή του από την ΠΑΕ ΑΕΚ υπέβαλε ο Στέλιος Μανωλάς. Η διοίκηση την έκανε δεκτή κι έτσι ένα από τα σύμβολα της «κιτρινόμαυρης» οικογένειας, εγκαταλείπει τα Σπάτα και τη θέση του προπονητή της Κ20 του συλλόγου. Θυμίζουμε ότι υπήρξαν πολλές αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Μανωλά, μετά την βαριά ήττα με 7-0 από την Κ20 του Ολυμπιακού πριν από λίγες ημέρες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: