14 Οκτωβρίου, 2016

ΤΟ ΝΑΤΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Εξελίξεις έχουμε στο ζήτημα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και του ρόλου του ΝΑΤΟ σε αυτές. Σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Εύας Καιλή για το «εάν ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τη συνεχή και κλιμακούμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που αποτελεί χώρα – μέλος της Συμμαχίας».

Κάνοντας λόγο για «κατάφορες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που δημιουργούν κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή», ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Τζέιμι Σια απήντησε πως «το ΝΑΤΟ, διατηρώντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και στη συμβολή του στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων της FRONTEX.

Η Συμμαχία δεν αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα από το Αιγαίο και τα ελληνικά σύνορα. Είναι, λοιπόν, πιθανό να δράσει και πάλι αν χρειαστεί, για την επαναφορά των ισορροπιών». Σε πρώτη ανάγνωση αναφέρεται στο μεταναστευτικό. Είναι προφανές. Ίσως όμως και να κρύβεται από πίσω μία ανησυχία για την προκλητικότητα του Ερντογάν που αρχίζει και ξεφεύγει.

Ο ‘Σερίφης’ της περιοχής είναι ο Ερντογάν (λόγω της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας στη Μ.Ανατολή) αλλά το πραγματικό αφεντικό της Τουρκίας είναι οι ΗΠΑ. Προφανώς ενοχλούνται από το ‘σήκωμα του κεφαλιού’ που κάνει ο Σουλτάνος.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: