02 Οκτωβρίου, 2016

ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΟΥ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΔΕ ΣΕ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΣΥ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;

 

Όταν οι Σύμμαχοί σου στη Δύση δε σε καλύπτουν στα στοιχειώδη, όπως σε θέματα Εθνικής Κυριαρχίας και συνεχίζεις να είσαι στο ‘άρμα’ τους, τότε είσαι δυτικόδουλος.

Ο Νορβηγός Γενικός Γραμματέας του NATO Γ. Στόλντεμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN, υπερασπίστηκε την Τουρκία μετά από ερωτήσεις της δημοσιογράφου κας Χάλα Γκοράνι, για τις προκλητικές παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο εις βάρος της Ελλάδος.

Αποφεύγοντας να απαντήσει καθαρά στην δημοσιογράφο και προσπαθώντας με εντελώς χαζά και άλλα αντ΄ άλλων επιχειρήματα να δικαιολογήσει την Τουρκία. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα την συνομιλία: 

Δημοσιογράφος: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορεί την Τουρκία για παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ;

Γ.Γ: Νομίζω ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς και δύσκολης κατάστασης στην Συρία και το Ιράκ και φυσικά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι τόσο κοντά στα σύνορα της σύγκρουσης και της στρατιωτικής αστάθειας που έχει δημιουργηθεί από την Ρωσία και την οποία έχουμε δει κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ή μηνών, δημιουργείται μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση και δεν είναι η πρώτη φορά που έχει συμβεί αυτό στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Αναφερόμουν στις κατηγορίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η Τουρκία παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατηγορίες που έθεσε μέσω Twitter. Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ σε αυτό;

ΓΓ:Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω είναι ότι είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις

Δημοσιογράφος: Όχι, το καταλαβαίνω αυτό, αλλά υπάρχουν παραβιάσεις, σύμφωνα με την Ελλάδα, του εναέριου χώρου της από την Τουρκία. Μήπως υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά;

ΓΓ: Όχι, τονίζω τη σημασία της τήρησης των συνόρων του εναέριου χώρου του κάθε έθνους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση. Συνορεύει με τη Συρία, όπου εκεί επικρατεί μια σύγκρουση εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουν δει σημαντικά ποσοστά στρατιωτικής έντασης εναέρια και στο έδαφος, αλλά τώρα και στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου. 

Δημοσιογράφος: Οπότε αυτό που λέτε είναι ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, επειδή είναι σε μια δύσκολη γειτονιά και μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο για παράδειγμα;

ΓΓ: Λέω ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τον εναέριο χώρο όλων των εθνών και το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να δέχεται τυχόν παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Προέρχομαι από μια χώρα που έχει δει παραβιάσεις του εναερίου χώρου της, την Νορβηγία, αλλά λέω ότι η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία είναι πολύ ιδιαίτερη, συνορεύει με έναν εμφύλιο πόλεμο, κι έχουν δει πολλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου τους. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: