13 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στο βιβλιοπωλείο «Ελεύθερη Σκέψη» στην οδό Ιπποκράτους 112, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο στόχος ήταν το βιβλιοπωλείο ή η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία μένει στην ίδια πολυκατοικία.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα, εάν οι γονείς εξακολουθήσουν να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων στο Δημοτικό Σχολείο Προφήτη του Δήμου Βόλβης Θεσσαλονίκης, ζητά ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης.

«Εάν συνεχιστούν οι εκβιασμοί και τα πραξικοπήματα από τους δανειστές προτιμάμε να πέσουμε αντιστεκόμενοι ηρωικά, από εσωτερική ή εξωτερική τρόικα, και όχι ταπεινωτικά από την ίδια την κοινωνία» τονίζουν οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ σε κείμενο που δημοσιοποίησαν εν όψει του Συνεδρίου που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη.

Νέα δεδομένα στη ναυτική τραγωδία της Αίγινας που συνέβη πριν από δύο μήνες: Έγγραφο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που συντάχθηκε στις 10 Οκτωβρίου, προσδιορίζει ότι δείγμα DNA του 77χρονου Θρασύβουλου Λυκουρέζου βρέθηκε τελικώς στο πηδάλιο αλλά και στα χειριστήρια της μηχανής του μοιραίου ταχυπλόου «Duende» που εμβόλισε πλοιάριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν ώς την Κυριακή, οπότε και θα διεξαχθούν η εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και η επανεκλογή Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος. Το 2ο συνέδριο ξεκινά με πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς - κομματικούς και ενδοκυβερνητικούς - προς διευθέτηση.

Κόσμος:Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα  έγινε στόχος επίθεσης με όλμους. Η επίθεση είχε γίνει την Τρίτη, όπως ανέφερε την Πέμπτη το ρωσικό ΥΠΕΞ, και δεν τραυματίστηκαν μέλη της ρωσικής αποστολής.

Νέα τροπή, που οδηγεί τους ερευνητές του FBI περισσότερο στο σενάριο της αυτοκτονίας παρά της τρομοκρατίας, παίρνει η υπόθεση της συντριβής του μικρού αεροσκάφους την Τρίτη στο Κονέκτικατ, που άφησε πίσω του νεκρό τον πιλότο και σοβαρά τραυματισμένο τον συνοδηγό. 

Σύμφωνα με την κατάθεση του δεύτερου, λίγο προτού το αεροσκάφος πέσει σε πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος και τυλιχθεί στις φλόγες, είχε προηγηθεί έντονη λογομαχία μεταξύ των δύο ανδρών.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά τριών σταθμών ραντάρ στην Υεμένη, σε αντίδραση για τις αποτυχημένες πυραυλικές επιθέσεις κατά αντιτορπιλικού του αμερικανικού ναυτικού, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των ακτών. Τα πλήγματα, με την έγκριση του Λευκού Οίκου, είναι το πρώτο αμερικανικό χτύπημα εναντίον θέσεων που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι στην εμπόλεμη Υεμένη.

Σχέδιο νόμου, το οποίο θα δώσει το δικαίωμα ευθανασίας σε ανθρώπους που νιώθουν ότι έχουν ολοκληρώσει τη ζωή τους, αλλά δεν βρίσκονται απαραίτητα στο τελευταίο στάδιο κάποιας θανατηφόρου ασθένειας, σκοπεύει να παρουσιάσει η ολλανδική κυβέρνηση. Η Ολλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία (το 2002), αλλά μόνο για τις περιπτώσεις ασθενών που υπέφεραν από αφόρητους πόνους χωρίς καμία προοπτική θεραπείας.

Δύο γυναίκες κατηγόρησαν, μιλώντας στους New York Times, τον Ντόναλντ Τραμπ πως τους είχε επιτεθεί σεξουαλικά στο παρελθόν σε μία υπόθεση που έρχεται να προστεθεί στο κλίμα σε βάρος του ρεπουμπλικανού υποψηφίου μετά το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια στην τελική ευθεία για την κάλπη.

Η ίδια η εκστρατεία του Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες, μιλώντας για «μυθοπλασίες» και «συκοφαντικά δημοσιεύματα» -η εφημερίδα επιμένει, ενώ μετά το δημοσίευμα άρχισαν να βγαίνουν κι άλλες καταγγελίες στο φως.

Οικονομία:Η παρουσία του Νίκου Χριστοδουλάκη δίπλα στον Γιώργο Σταθάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που εξετάζει το ζήτημα του χρέους, προαναγγέλλει μια προσέγγιση που σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά:

Ο πρώην τσάρος της Οικονομίας επί Σημίτη θα αναλάβει επικεφαλής της ομάδας για το χρέος. Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, και η προσέγγισή του για το ΔΝΤ, καθώς τόνισε ότι συμφωνία για το χρέος με το Ταμείο σημαίνει νέο βαρύ μνημόνιο.

Πλησιάζει η ώρα των τελών κυκλοφορίας, καθώς από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν. Ωστόσο, παραμένει ακόμη θολό το τοπίο σχετικά με το ύψος των τελών. Ποια σενάρια επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Νέες περικοπές συντάξεων και ανατροπές στο Ασφαλιστικό αναμένονται το 2017. Τα πέντε μέτρα που θα επιβληθούν το νέο έτος και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αλλά και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έρχονται να προστεθούν στην άγρια φορολογία.

Αλλαγές με στόχο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, και κυρίως σε όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2017.

Τα σενάρια κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή ενός αφορολόγητου ποσού είτε ο αρχικός φορολογικός συντελεστής να είναι χαμηλός, ώστε να μην προκύπτουν μεγάλες επιβαρύνσεις όταν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο μικρής αντικειμενικής αξίας.

Για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου επανακαθορίστηκε η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για το 24 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ανακοίνωσε η ΔΕΗ ύστερα από συνεννόηση με τους υποψήφιους επενδυτές.

Αθλητισμός:Με σύνθημα «Ενωμένοι για την Ειρήνη», ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Ροναλτνίνιο, ο Φραντσέκο Τότι και άλλες κορυφαίες μορφές του ποδοσφαίρου αγωνίστηκαν στο Ολυμπιακό στάδιο της Ρώμης, προκειμένου να στείλουν ένα παγκόσμιο μήνυμα για ειρήνη και ευημερία, μέσω φιλικού που διοργάνωσε το Βατικανό.

Τη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών εγγράφων για να πάρει ελληνικό διαβατήριο ολοκλήρωσε πριν από μερικές ημέρες ο Κάρλος Ζέκα. O Κριστιάνο Ρονάλντο είναι έτοιμος να υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Σύμφωνα με αναφορές των ισπανικών μέσων ενημέρωσης, ο μάνατζερ του Πορτογάλου σούπερ σταρ, συμπατριώτης του, Ζόρζε Μέντες, βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρες, για μια συμφωνία που θα δεσμεύει τον Ρονάλντο με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, έως τα 36 του χρόνια.

Με μία λιτή επιστολή ο Χοσέ Χολέμπας εξήγησε το λόγο που τον έκανε να αποχωρήσει από την Εθνική Ομάδα. Η δήλωσή του: «Επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι, κατόπιν απόφασής μου με άμεση ισχύ, αποχωρώ από το διεθνές ποδόσφαιρο.

Ήταν τιμή μου που εκπροσώπησα τη χώρα μου για πολλά χρόνια αλλά νιώθω ότι είναι καιρός να αποσυρθώ από το διεθνές ποδόσφαιρο και να δώσω χώρο σε νεότερους παίκτες».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: