13 Οκτωβρίου, 2016

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ

 

Ενώπιος ενωπίω με το μνημονιακό πρόσωπο.
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΣΚΑΣΕΙ Η ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.Το κοινωνικό κλίμα, τη διάχυτη δυσαρέσκεια εντός και εκτός των εσωκομματικών πεδίων και τα άλλοθι για να στρωθεί ο δρόμος του ανασχηματισμού είναι μερικά από τα σημεία αλλά και μέτωπα που επιδιώκει να «οριοθετήσει» και χειραγωγήσει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω του 2ου Συνεδρίου στοχεύοντας στην τραυματισμένη συνείδηση του κόμματός του.

Με το φόβο μιας κοινωνικής έκρηξης, την αγορά σε απόλυτη απορρύθμιση, την υπερφορολόγηση να έχει τσακίσει και τους οικονομικά υγιείς, τους απλήρωτους ή κακοπληρωμένους εργαζόμενους και συνταξιούχους σε ένδοια, το Success Story της Αριστεράς κλυδωνίζεται επικίνδυνα και απειλεί να συμπαρασύρει τη συνοχή του κομματικού μηχανισμού. 

Το αντιμνημονιακό κρεσέντο της Αριστεράς έχει καταρρεύσει και το αφήγημα Τσίπρα αφήνει αδιάφορους τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν έστω και τις βασικές του ανάγκες.  

Σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός κάνοντας στροφή και ρίχνοντας γέφυρες στο φιλολαϊκό αντιπολιτευτικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αντιστρέψει την καθοδική πορεία της κυβέρνησής του, να συσπειρώσει, μιλώντας για ανασυγκρότηση της οικονομίας, ανάκαμψη, δίνοντας βαρύτητα στο δίκαιο και την προστασία των αδυνάτων, εν μέσω των νέων κλυδωνισμών που προκαλούν οι πλειστηριασμοί. 

Ετσι, το απόγευμα που ανοίγουν οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου στην εισηγητική ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να γυρίσει το κλίμα και να δώσει ελπίδα. Θα υπερασπιστεί τις επιλογές του και θα αναφερθεί στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα, θεωρώντας ότι παρέχοντας ένα πιάτο φαγητό με κουπόνια σε αυτούς που οδήγησε στη φτώχεια θα κερδίσει χρόνο. 

Η πολιτική αποτύπωση:Το συνέδριο και οι δύο πολιτικές «ιδιαιτερότητες».

Η πρώτη ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με το ότι ένα κόμμα της Αριστεράς κάνει το συνέδριό του, ενώ βρίσκεται στην κυβέρνηση. Κάτι που αποτελεί ελληνική «πρωτοτυπία».

Η δεύτερη «ιδιαιτερότητα» συνδέεται με την ευρωπαϊκή συγκυρία: Μια Ευρώπη που συνθλίβεται από άνοδο των ακροδεξιών-ξενοφοβικών δυνάμεων, μια Ευρώπη στην οποία έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται λογικές του τύπου, «καλύτερα μόνοι, παρά με τους άλλους (Ευρωπαίους)». 

Και όμως, την ίδια στιγμή, εκλογικά αποτελέσματα φέρνουν την Αριστερά στην κυβέρνηση (πχ Πορτογαλία). Ως εκ τούτου, ζητούμενο παραμένει η τελική διαμόρφωση των ευρωπαϊκών συσχετισμών, αν η πολιτική στροφή της Ευρώπης θα είναι προς τα δεξιά ή τα αριστερά.

Σε σύγκριση με το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πολλά έχουν αλλάξει, όπως αναφέρουν πηγές από την Κουμουνδούρου: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, με ικανό κυβερνητικό έργο (και άρα δύναται να κριθεί για αυτό), με μια συμφωνία με τους εταίρους, με το παράλληλο πρόγραμμά του να υλοποιείται βήμα - βήμα.

Τούτων δοθέντων, η θεματολογία στο 2ο Συνέδριο αναμένεται να είναι εξαιρετικά πλούσια: Οι σχέσεις κόμματος  κράτους - κυβέρνησης. Ο κομματικός προγραμματισμός που δεν ταυτίζεται με τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Η συζήτηση για τα Δικαιώματα, την Αυτοδιοίκηση και το Συνδικαλισμό. Η συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση και την Εκπαίδευση.

Οι τάσεις, οι βασικοί παίκτες και οι... υπόγειες συγκρούσεις
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο Tae Kwon Do το δεύτερο-κρίσιμο- συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός με την ομιλία του προς το κομματικό ακροατήριο, θα προχωρήσει σε τονωτικές ενέσεις.

Κατά πληροφορίες του iefimerida το βασικό διακύβευμα για την ηγεσία είναι "πώς κόμμα και κυβέρνηση θα μπορέσουν να βγουν νικητές σε συνθήκες επιτροπείας". 

Εξ' αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει σαφή μηνύματα-εντός και εκτός- κάνοντας ταυτόχρονα απολογισμό για τα όσα έγιναν στα 3 χρόνια που μεσολάβησαν από το πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργασίες, θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή Προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής και το επόμενο διάστημα θα συμπληρωθεί το πάζλ της  Πολιτικής Γραμματεία. Μέχρι τότε, πιθανότατα, θα έχει μεσολαβήσει και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο! 

Οι κομματικοί
Σημαντικό ρόλο στο συνέδριο -με συγκρούσεις ή συμμαχίες- αναμένεται να διαδραματίσουν τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρωταγωνιστούν σε κρίσιμα κυβερνητικά πόστα: ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας με πολλά κομματικά ‘ένσημα’ Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο νεότερος από τη «φουρνιά» της ΑΚΟΑ υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μετά τη διάσπαση του ΄91 διάλεξε το δρόμο της «ανανέωσης» μέσα από τις γραμμές του ΣΥΝ. Είναι συνομιλητές με όλες τις τάσεις και όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες «διατηρούν προνομιακές σχέσεις με την ηγεσία».

Η Ενωτική Κίνηση 
Κατεξοχήν προεδρική ομάδα είναι η «Ενωτική Κίνηση» που γεννήθηκε πρόσφατα και θα μετρήσει τις δυνάμεις της για πρώτη φορά στο Συνέδριο. 

Σε αυτήν μετέχει ο υπουργός Επικρατείας και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ( παρότι δεν μετέχει ενεργά στα κομματικά) και ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Με την Ενωτική Κίνηση συμπορεύονται και τα  στελέχη Νίκος Σκορίνης, Κώστας Πουλάκης, Πέτρος Καραγιώργος, όπως και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Οι «53» 
Δυνατός παίκτης στην εσωκομματική σκακιέρα είναι οι «53» που πολύ συχνά τραβούν από το αριστερό μανίκι τον Αλέξη Τσίπρα καθότι διακρίνονται για την «ευαισθησία τους στα δικαιώματα». 

Επικεφαλής τους είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος βέβαια είναι  τιμονιέρης της διαπραγμάτευσης και ο άνθρωπος που έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας  τους δανειστές.
Μαζί τους συμπορεύεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία εκ του θεσμικού της ρόλου, διατηρεί πάντα τις ισορροπίες. 

Την εν λόγω τάση υποστηρίζουν ο υπουργός ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και τα απερχόμενα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Μιχάλης Υδραίος, Χάρης Γολέμης, Πάνος Λάμπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Πλατφόρμα 2010
Γνωστή για πολλούς και ως «τάση Μπαλάφα». Σε αυτήν συμμετέχει ο  υφυπουργός εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η τοποθέτηση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον καθότι το τελευταίο διάστημα δεν μιλά συχνά.

Επιπλέον, συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και τα στελέχη Γιώργος Μπαλάφας, Χρήστος Στάϊκος,  Αλέξης Χριστόπουλος .

ΠΑΣΟΚογενείς
Η σχέση τους με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενή, παρά το γεγονός ότι στην Κεντρική Επιτροπή δεν έχουν μεγάλη επιρροή.
Ο υπουργός εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ο πιο γνωστός της συγκεκριμένης τάσης. 

Σε αυτήν ανήκουν το απερχόμενο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Κοτσακάς. Ξεχωριστή περίπτωση τέλος, αποτελεί ο υπουργός υποδομών Χρήστος Σπίρτζης .

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: