10 Οκτωβρίου, 2016

ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

 

Σε δημοσίευμα του το Reuters αναφέρει πως τον τελευταίο χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους του για συμμετοχή στα νέα προγράμματα και τονίζει ότι οι οικονομικοί στόχοι του ευρωπαϊκού προγράμματος πρακτικοί μέχρι να γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζητά για να νέο ρόλο που θα του επιτρέπει να συμμετέχει σε  ένα πρόγραμμα πιο ανεπίσημο. Μια πηγή που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι "Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά όχι σε τόσο αυστηρό πλαίσιο.

Όπως οι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα ή "υγείας" της οικονομίας κάθε τρεις μήνες", και συμπληρώνει "Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει "δεν παραβιάζω τους κανόνες" και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι "βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι".

Σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει παρθεί απόφαση ακόμα για το ρόλο του ΔΝΤ αλλά όπως φαίνεται θα έχει παραπάνω εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου. 

Μία δεύτερη πηγή τονίζει πως "Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα", και συνεχίζει λέγοντας ότι:

"Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις".


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: