03 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μαθήματα για τα προσφυγόπουλα μετά τις 2 μεσημέρι, δηλαδή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων, προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, διαμηνύοντας πως «δεν συζητεί η Πολιτεία ζητήματα δικαιωμάτων, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα εσωτερικά σύνορα».

Νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, προβλέπει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Με τη θεσμοθέτηση του κρατικού υπαλλήλου ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση των εργαζόμενων από τον έναν φορέα στον άλλο.

Κερδισμένοι αλλά και χαμένοι θα προκύψουν από τις αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Στις 11 το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής η καθιερωμένη τελετή αγιασμού, για την έναρξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΖ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. 

Ο αγιασμός θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί στον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα και τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, ώστε να διαπιστωθεί εάν έλιωσε ο πάγος στις σχέσεις Μαξίμου - Εκκλησίας.

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 τα ξημερώματα ανοιχτά της Κυλλήνης. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι αν αναλογιστεί κανείς το σεισμό στην Καλαμάτα την περασμένη εβδομάδα.

Κόσμος: Το δημοψήφισμα που είχε στήσει η ουγγρική κυβέρνηση για το προσφυγικό - με σκοπό εξαρχής να το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό χαρτί εντός και εκτός - τελικά ναυάγησε θεαματικά παρά την επιθετικότατη εκστρατεία, με μόλις το 40% των ψηφοφόρων να κάνουν τον κόπο να πάνε στην κάλπη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην στάση της Βουδαπέστης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που δεν πιάστηκε το όριο να είναι δεσμευτική η κάλπη, αλλά ο Ορμπάν επιμένει και το παρουσιάζει, έστω κι έτσι, ως πολιτική νίκη. Οι βραζιλιάνοι ψηφοφόροι τιμώρησαν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών την Κυριακή τους υποψήφιους του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), έπειτα από την πολύμηνη πολιτική κρίση που οδήγησε στην καθαίρεση της προέδρου Ντίλμας Ρουσέφ.

Και άλλα κόμματα ωστόσο τα οποία εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς επλήγησαν.Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων διαδηλωτών με την Αστυνομία, στην παραδοσιακή γιορτή Ιρέτσα («των ευχαριστιών») της φυλής Ορόμο στην πόλη Μπισόφτου, νότια της Αντίς Αμπέμπα. Από τις συγκρούσεις προκλήθηκε πανικός, με αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Η αντιπολίτευση ωστόσο υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι πολύ περισσότεροι, ίσως και περισσότεροι από 100. Μαχητές των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση από τέσσερις κατευθύνσεις στην Κουντούζ κατά τη διάρκεια της νύχτας και έχουν μπει μέσα στην ίδια την πόλη, δήλωσε ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

Μασκοφόροι που είχαν αρχικά εμφανιστεί δήθεν ως αστυνομικοί κρατούσαν υπό την απειλή όπλου την Κιμ Καρντάσιαν στο δωμάτιό της στο Παρίσι. Η (πραγματική) αστυνομία ανέφερε στη συνέχεια ότι εκλάπησαν κοσμήματα αρκετά μεγάλης αξίας και ότι στο περιστατικό δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οικονομία:Η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει αναταράξεις καθώς η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι η χώρα της θα ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες για το διαζύγιο με την ΕΕ στο τέλος του Μαρτίου 2017.

Στην κρίσιμη Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη, και στις επαφές που θα έχει εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καρφωμένα τα βλέμματα της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς την συμμετοχή ή όχι του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Tον νέο προβλήτα κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου εγκαινιάζουν σήμερα, Δευτέρα, στο λιμάνι του Πειραιά η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο κάπτεν Ξου Λιρονγκ, πρόεδρος της China COSCO Shipping Corporation Limited. Από την εκδήλωση θα απουσιάζει, πάντως, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τροποποιήθηκαν τα αρχικά σχέδια του οικονομικού επιτελείου για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό του προγράμματος (1,75% του ΑΕΠ).

Διπλές αυξήσεις απειλούν τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η διάθεση του καυσίμου στην αγορά, αφενός μέσω των φόρων, αφετέρου μέσω των διεθνών τιμών που φαίνεται να παγιώνονται στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Αθλητισμός:Η ήττα αλλά περισσότερο η εμφάνιση ήταν αυτό που προκάλεσε έντονη δυσφορία σε διοίκηση αλλά και φιλάθλους της ΑΕΚ, μετά το 3-0 στο Καραϊσκάκη. Οι ευθύνες του Τιμούρ Κετσπάγια πολλές. Για τις επιλογές, τις αλλαγές αλλά και την ανετοιμότητα που έδειξε η «Ένωση» στο πρώτο της φετινό ντέρμπι.

Μόλις ο Κώστας Μανωλάς, με κεφαλιά σημείωσε το δεύτερο γκολ της Ρόμα, ικανό όπως αποδείχθηκε να χαρίσει στους Ρωμαίους τη νίκη (2-1) στην αναμέτρηση με την Ιντερ, ο Λουτσιάνο Σπαλέτι έτρεξε να αγκαλιάσει τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό. Λίγο αργότερα, ο Ιταλός προπονητής, εξήγησε την αντίδρασή του, χωρίς να κρύψει τον ενθουσιασμό του για τον Μανωλά.

Με τους προπονητές των συλλόγων της Σούπερ Λιγκ θα συναντήσει το πρωί της Δευτέρας ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μίχαελ Σκίμπε. Ο Μάριο Μπαλοτέλι κράτησε τη Νις στην κορυφή της Ligue 1 και στη συνέχεια αποβλήθηκε!

Κλασική στιγμή για τον Ιταλό στράικερ που έλυσε (ξανά) το γόρδιο δεσμό, χαρίζοντας στην ομάδα του τη νίκη 2-1 επί της Λοριάν, με το γκολ που πέτυχε στο 86'. Με γκολ του Καπέλ στις καθυστερήσεις η Ανζέ «έσωσε την παρτίδα» με τη Μαρσέιγ (1-1), που είχε προηγηθεί με τον Ταουβέν στο 64ο λεπτό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: