16 Οκτωβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Εκατοντάδες είναι οι μετασεισμοί στην Ήπειρο, ενώ οι κάτοικοι -πολλοί από τους οποίους έμειναν τη νύχτα στο δρόμο, ανησυχούν. Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσο οι 5,3 βαθμοί ήταν ο κύριος σεισμός. Συσκέψεις στην Περιφέρεια, έλεγχοι σε κτίρια και κλειστά σχολεία τη Δευτέρα.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας, επί της οδού Ολυμπίας, στο Γαλάτσι. Στην επιχείρηση κατάσβεσή της συμμετείχαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα. «Ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών στοίχισε στη χώρα εκατομμύρια. Όχι, στοίχισε δεκάδες εκατομμύρια»: 

Με τέτοια λόγια αναφέρεται στον Γιάνη Βαρουφάκη ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι, κατηγορώντας τον ότι «έπληξε την εικόνα της χώρας ώστε να χτίσει τη δική του». Ο Ρομπάι υποστηρίζει επίσης πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν αξιολόγησε σωστά το ευρωπαϊκό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του 2015.

Σύνθημα για ταυτόχρονες αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, ο χρόνος για τις όποιες αλλαγές και στα δύο επίπεδα καθορίζεται εν πολλοίς και από τις κομματικές διαδικασίες.

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών ταρακούνησε στις 23:14 του Σαββάτου τα Γιάννενα. O σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ήπειρο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 12χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων. «Σμήνος» μετασεισμικών δονήσεων, ορισμένες μεγέθους άνω των 4 βαθμών σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους. Από το σεισμό έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι.

Κόσμος: Ψήφος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ θα ήταν «θείο δώρο για τον κόσμο και τη Βρετανία», το Brexit, αντιθέτως, θα προκαλούσε «οικονομικό σοκ» στη Βρετανία και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά έχει οφέλη που αντισταθμίζουν το κόστος παραμονής στην Ένωση: Αυτά έγραφε ο... Μπόρις Τζόνσον σε άρθρο που τελικά δεν δημοσίευσε δύο ημέρες πριν γίνει ο στρατηγός του Brexit. 

To άρθρο, που δημοσιεύουν οι Times, γράφτηκε -σύμφωνα με το περιβάλλον του νυν ΥΠΕΞ- περίπου ως... άσκηση επιχειρηματολογίας πριν λάβει δημόσια θέση ο Τζόνσον. Ο ιστότοπος WikiLeaks δημοσιοποίησε τις ηχογραφήσεις τριών ομιλιών που είχε δώσει επί πληρωμή η Χίλαρι Κλίντον για την τράπεζα Goldman Sachs, ρίχνοντας φως στις σχέσεις της υποψήφιας των Δημοκρατικών με τους κύριους παίκτες της Γουόλ Στριτ.

Καταδρομικό του αμερικανού Πολεμικού Ναυτικού και άλλα δύο σκάφη έγιναν στόχος σε πυραυλική επίθεση από μια περιοχή της Υεμένης την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, Ιράν, στο τρίτο επεισόδιο αυτού του είδους μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Επισκεπτόμενος την δοκιμαζόμενη Αϊτή, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν μίλησε «απόλυτη καταστροφή» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Μάθιου, καθώς η χώρα θρηνεί πάνω από 540 νεκρούς, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ακόμα κινητοποίηση των διεθνών δωρητών. Η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που σημειώθηκαν μέχρι και λεηλασίες και επιθέσεις σε φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας -μάρτυρας σε μία εκ των οποίων έγινε ο ίδιος ο ΓΓ.

Τέσσερις ώρες διήρκεσαν οι συζητήσεις κατά τη διεθνή διάσκεψη της Λωζάννης με θέμα τη Συρία, στην οποία συμμετείχαν η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι κυριότερες περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται στη συριακή σύρραξη. Στη έπεσαν στο τραπέζι «μία σειρά από ιδέες» ωστόσο ο στόχος για τον τερματισμό της σφαγής και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας στη Συρία παραμένει μακρινός.

Οικονομία: Λόγω εργασιών αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών υποδοµών που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστηµάτων δεν θα είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή ∆ηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης στο σύστηµα «Πόθεν Έσχες» έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στις 20:00.

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών αναγνώρισε ότι η Ελλάδα σημείωσε προόδους, καλώντας ωστόσο τη χώρα να μην παρεκκλίνει από τη μεταρρυθμιστική οδό. Παράλληλα απέρριψε εκ νέου κάθε συζήτηση για το χρέος πριν το 2018. Νέα παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκη, αυτή τη φορά για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ.Στουρνάρα, για τον οποίο λέει ότι πρέπει να απομακρυνθεί. «Εάν θέλει ας πάει και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης» στην Εξεταστική Επιτροπή, απαντά η πλευρά Στουρνάρα.

Να αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και όχι πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έλεγχο της τήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η μπάλα βρίσκεται στην περιοχή των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή των 36 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που κάλεσαν να υπάρξει το ταχύτερο ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Αθλητισμός: Ο Πάολο Ντιμπάλα εφάρμοσε τον δικό του «νόμο» στη «Γιουβέντους Αρένα». Η πρωταθλήτρια Ιταλίας βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ματς με την Ουντινέζε (από νεο λάθος του Τζίτζι Μπουφον), αλλά ο Αργεντινός σταρ την πήρε από το χέρι και με δύο γκολ την οδήγησε στη νίκη 2-1. Βασικός, όπως πάντα, με την ομάδα του Ούντινε ήταν ο Ορέστης Καρνέζης. 

Η Ρόμα είχε... Εντιν Τζέκο και έφυγε νικήτρια από το «Σαν Πάολο» (3-1), στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Αυτή τη φορά το (περιορισμένο) rotation του Λουίς Ενρίκε δεν επηρέασε τη Μπαρτσελόνα, που συνέτριψε 4-0 τη Λα Κορούνια στο «Καμπ Νου» και επανήλθε στις νίκες. Ο τεχνικός των «μπλαουγκράνα» δεν χρησιμοποίησε τους Ινιέστα, Ζόρντι Αλμπα, Σέρζι Ρομπέρτο και έβαλε ως αλλαγή τον - προερχόμενο από τραυματισμό - Μέσι, ο οποίος λίγα λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ. Απίστευτη Ατλέτικο Μαδρίτης! 

Οι «ροχιμπλάνκος» του Ντιέγκο Σιμεόνε διέσυραν 7-1 την ουραγό Γρανάδα, παρότι βρίσκονταν πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίωρο της αναμέτρησης! Με τον Εντινσον Καβάνι να σκοράρει ξανά (12 γκολ σε 10 ματς σε Γαλλία και Champions League) η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 2-1 εκτός έδρας την Ουραγό Νανσί και έπιασε τη Μονακό στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Ligue 1.

Στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ βρίσκεται -προσωρινά- ο Ολυμπιακός που πέρασε από τη Νέα Σμύρνη με 2-0 επί του Πανιωνίου για την 7η αγωνιστική της διοργάνωσης. Ο Μποτία στο 15' και ο Μιλοβόγεβιτς στο 64' πέτυχαν τα γκολ των νικητών, που έφτασαν τους 12 βαθμούς, δύο περισσότερους από τον Παναθηναϊκό ο οποίος υποδέχεται αύριο την Ξάνθη.

Γεμάτη από ένταση, δύο αποβολές και «φωνές» από τις διαιτητικές αποφάσεις ήταν η αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό κόντρα στον Πανιώνιο (Πανιώνιος - Ολυμπιακός 0-2) στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Κανένα πρόβλημα δεν συνάντησε ο Παναιτωλικός, ο οποίος συνέτριψε την Κέρκυρα (Παναιτωλικός - Κέρκυρα 4-0) στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 7ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Στην Τρίπολη, ο Αστέρας κατάφερε να βάλει... τέλος στον κατήφορο κερδίζοντας τον Πλατανιά (Αστέρας - Πλατανιάς 2-0).

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: