17 Οκτωβρίου, 2016

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ


Η Ουάσινγκτον, η Μόσχα και οι περιφερειακές δυνάμεις που συνήλθαν στη Λωζάννη με θέμα τη συριακή σύρραξη αποφάσισαν "να παρατείνουν τις επαφές", ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

"Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να παρατείνουμε τις επαφές κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών λαμβάνοντας υπ΄όψιν ορισμένες διευθετήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μίας διευθέτησης" της συριακής σύγκρουσης, δήλωσε ο Λαβρόφ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε από την πλευρά του ότι η διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία για "ευρεία ανταλλαγή ιδεών" και ότι "παρά την ένταση", δεν υπήρξε αντιπαλότητα και οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Από την αρχή ο πήχης των προσδοκιών ήταν χαμηλός για τις σημερινές διαβουλεύσεις.  Δημοσίευμα της The Wall Street Journal ανέφερε πως ο κ. Kerry ελπίζει να καταφέρει να επαναφέρει την εκεχειρία, τουλάχιστον στο Χαλέπι, καθώς και να επιτύχει την επανέναρξη αποστολών ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Πάντως ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν θετικές εξελίξεις από την σημερινή συνάντηση. "Πρέπει να δούμε αν αυτές οι συνομιλίες θα αποτελέσουν την αφετηρία για να ξεκινήσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία ή όχι", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι κύριοι Kerry και Lavrov είχαν μια 40λεπτη ιδιωτική συνάντηση. Όπως ανέφερε αργότερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ,  ότι όλες οι διπλωματικές αποστολές εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση λύσης.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner, ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι "αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, τουλάχιστον ως έναν βαθμό και κυρίως στην περιοχή του Χαλεπίου. 

Και σε αυτό το σημείο θα εστιάσουν οι προσπάθειες μας".   Την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει νέες συναντήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Λονδίνο, με αντικείμενο την συριακή κρίση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: