03 Οκτωβρίου, 2016

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΨΕΙ

 

Σε εγρήγορση βρίσκεται το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του 2ου Συνεδρίου του κόμματος από τις 13 – 16 Οκτωβρίου. Αν και οι συζητήσεις και οι προετοιμασίες κορυφώνονται όλοι αναμένουν ένα συνέδριο ήσυχο, χωρίς ιδιαίτερες ζυμώσεις, άνευρο που κυρίως θα λειτουργήσει επικοινωνιακά για να τονώσει το αρχηγικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα.

Παρ’ όλες τις κατά καιρού ανακοινώσεις της κίνησης των 53+ που προσπαθούν να κρατούν τα προσχήματα ενός πρότερου αριστερού προσήμου το συνέδριο αναμένεται να κυλήσει ήρεμα νερά. Εκεί όμως που παρατηρούνται ζυμώσεις και αγωνία είναι στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς μετά το Συνέδριο και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης των 2,8 δις ευρώ αναμένεται ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση να προβεί σε ένα δομικό ανασχηματισμό και αναζητά υπουργούς που θα αποδώσουν έργο σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία. Θέση σε αυτόν αναμένεται να έχουν πρόσωπα που κατά τον κ. Τσίπρα εκπροσωπούν τις προοδευτικές δυνάμεις πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Με κατεξοχήν διακριτούς τον πρώην αρχηγό της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη και την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Ξενογιαννακοπούλου, την ομάδα απαρτίζουν η κ. Ρεπούση, η Γιαννακάκη και ο κ. Τζουμάκας.

Αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους και στο Συνέδριο του κόμματος ενώ όλοι την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκαν σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από το βήμα της ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα διαλόγου και συμπόρευσης σε δυνάμεις και προσωπικότητες της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. «Σ’ αυτό τον αγώνα δεν μπορεί να περισσεύει κανείς και καμία» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Γνωρίζω ότι στο Συνέδριο δεν μπορούν να μετέχουν δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας επειδή έκαναν αυτοκαταστροφικές επιλογές, στοιχιζόμενες πίσω από ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές». Έτσι χρησιμοποιώντας τα προαναφερθέντα πρόσωπα ως προοδευτικές δυνάμεις μπορεί να καλύψει με μια αχλύ διεύρυνσης το κόμμα του.

Αλλά αυτό που κυρίως απασχολεί την ηγετικής ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι η παραμονή στην εξουσία. Μετά το φιάσκο Καλογρίτσα που άφησε έκθετη την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ γυμνό από το αυτοαποκαλούμενο ηθικό πλεονέκτημά του, τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι έχουν ξεφύγει από το δόκανο του σκανδάλου με τον ελιγμό της μη καταβολής της δόσης από τον εργολάβο και της έκπτωσης του από την τηλεοπτική αδειοδότηση. 

Στο στρατόπεδο του Μεγάρου Μαξίμου πλέον προάγουν την τακτική της σύγκρουσης και της πόλωσης με την αγωνιώδη προσπάθεια να καταδείξουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας εκπροσωπεί το νέο, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παλιό και το φθαρμένο. Γι΄αυτό και ο Αλέξης Τσίπρς αντεπιτέθηκε ζητώντας ο ίδιος προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό αποκλείει κατηγορηματικά η ομάδα που περιβάλλει τον κ. Τσίπρα κατηγορηματικά οποιαδήποτε σκέψη για διεξαγωγή εκλογών. Θεωρούν ότι μπορούν να ξεπεράσουν τις όποιες δυσκολίες βρίσκονται μπροστά τους. Ο θόρυβος για τις τηλεοπτικές άδειες και τον κ. Καλογρίτσα, τώρα που ο τελευταίος βγάλε από το παιχνίδι, πιστεύουν ότι θα κοπάσει.

Στις υποχρεώσεις προς τους δανειστές ήδη η κυβέρνηση πέρασε τον σκόπελο του πολυνομοσχεδίου με μια μόνο ολιγόωρη αντίδραση από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τους Οικολόγους, τον κ. Τσιρώνη και τον κ. Δημαρά, για την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο που σημαίνει και την πιθανότητα ιδιωτικοποίησης τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν για την Κοινοβουλευτική Ομάδα καθώς είναι πεπεισμένοι, ότι μπορεί πλέον να ψηφίζει τα πάντα χωρίς να κουνηθεί κανένας. Αναμένουν επίσης να ξεπεραστεί και ο σκόπελος της εκταμίευσης της υποδόσης των 2, 8 δις ευρώ. Μόνο δυο προαπαιτούμενα έχουν μείνει, οι μεταρρυθμίσεις για την κατανομή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) και αναμόρφωση της αγορών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από τον πάροχο αεροναυτιλίας.

Η κυβέρνηση αναμένεται να τα υλοποιήσει μέχρι την Τετάρτη για να μπορέσει στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Εuroworking Group που θα εγκρίνει την έκθεση των θεσμών και το ίδιο απόγευμα θα επικυρώσουν την απόφαση και οι υπουργοί κατά την διάρκεια του Eurogroup.

Έτσι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα ξεπεραστεί και το εμπόδιο της πρώτης αξιολόγησης. Μετά αναμένεται η έναρξη των συζητήσεων της δεύτερης αξιολόγησης και να μεταβούν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. Πιστεύουν ότι θα ξεπεραστούν τα εμπόδια χωρίς απώλεις και από εκεί και πέρα δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δημοσιονομικές δυσκολίες.

Οι υποχρεώσεις του κράτους στο εξωτερικό είναι περιορισμένες το 2017, ενώ εκτιμούν ότι από το εξωτερικό μέχρι τις γερμανικές εκλογές, οι εταίροι δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση επειδή θέλουν αναταράξεις. Εκτιμούν έτσι ότι θα κερδίσουν το χρόνο που χρειάζονται για να αλλάξουν κάπως τα πράγματα στην οικονομία, να προσφέρουν βοήθεια στις κοινωνικές ομάδες, ώστε να αντιστρέψουν τις κακές διαθέσεις των πολιτών.

Κλειδί επίσης θεωρούν και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Σε αυτό βασίζουν μεγάλο μέρος της επιχείρησης της αντιστροφής κλίματος. Αν και από το Βερολίνο παγώνουν διαρκώς το ζήτημα, η ελληνική κυβέρνηση διακαώς θέλει κάτι χειροπιαστό σε αυτό το μέτωπο ώστε να μπορεί να επαγγέλλεται ο κ. Τσίπρας:

«Βγαίνουμε από το τούνελ, έρχεται η ανάκαμψη». Πάντως ο γερμανός ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι θέμα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει άρα δεν υπάρχει και ανάγκη για ελάφρυνσή του

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: