28 Οκτωβρίου, 2016

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

 

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.


Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, Ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του Όχι.

Ιστορία
Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του δεύτερου, στην Κηφισιά, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο.

Προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ.), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό Πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c'est la guerre», (προφέρεται από τα γαλλικά, αλόρ, σε λα γκερ, δηλαδή, Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμο), εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση επί των ιταμών ιταλικών αιτημάτων.

O ίδιος ο Γκράτσι στα απομνημονεύματά του, που εξέδωσε το 1945, περιγράφει τη σκηνή:

«Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο.

Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο".

Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ.

Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ!

Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Ο Μεταξάς εκείνη τη στιγμή είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής, και αυτή η άρνηση πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ».

Σημειώνεται πως αυτούσια η λέξη «ΟΧΙ» παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας «Ελληνικό Μέλλον» του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940.

Στις 5 και μισή τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος με την αιφνιδιαστική εισβολή (το τελεσίγραφο όριζε ότι η επίθεση θα ξεκινούσε στις 6 π.μ.) των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο, οπότε η Ελλάδα αμυνόμενη εισήλθε στον πόλεμο.

Το λεγόμενο «Έπος του Σαράντα», το οποίο ακολούθησε, και οι μεγάλες νίκες που ο ελληνικός στρατός κατήγαγε εις βάρος των Ιταλών, καθιερώθηκε να γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου και της άρνησης του Ιωάννη Μεταξά να συναινέσει.

Η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου. 

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα γίνεται στη Θεσσαλονίκη, η επίσημη εορτή με κάθε λαμπρότητα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων, με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, η οποία συμπίπτει με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο και τη μνήμη του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις γίνονται μαθητικές παρελάσεις, ενώ δημόσια και ιδιωτικά κτίρια υψώνουν την ελληνική σημαία. Κατά στην επέτειο του «ΟΧΙ», τηλεόραση και ραδιόφωνο προβάλλουν επετειακές εκπομπές μνήμης και κάνουν ιδιαίτερη μνεία στην «τραγουδίστρια της νίκης» Σοφία Βέμπο.

Η οποία με τα πατριωτικά της τραγούδια εμψύχωνε τους στρατιώτες και μετέδιδε τον ενθουσιασμό της προέλασης των ελληνικών δυνάμεων στη Βόρεια Ήπειρο. Σχετικό επίσης επετειακό υλικό παρουσιάζει και όλος ο ελληνικός έντυπος τύπος (εφημερίδες και περιοδικά).

Η επέτειος του «ΟΧΙ» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασµός στις 28 Οκτωβρίου 1941. 

Γίνονταν ομιλίες από τους φοιτητές, ενώ μίλησε για την επέτειο την παραμονή και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει µάθηµα την ηµέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο.

Στην δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ. Υπήρχε ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν οι ιταλικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίοι όμως δεν παρενέβησαν. Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν ολιγοπληθείς συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες για το τι έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1943.

Σύμφωνα με τον Ηλία Βενέζη γιορτάστηκε η επέτειος στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στην πλατεία Κοτζιά (ο Βενέζης ήταν τότε υπάλληλος της τράπεζας).

Κατέφθασαν όμως οι Γερμανοί, που είχαν την ευθύνη της αστυνόμευσης πλέον, υποχρέωσαν όσους συμμετείχαν να σταθούν με τα χέρια ψηλά μέχρι το βράδυ, ενώ έστειλαν και είκοσι περίπου από αυτά τα άτομα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κάποια δεν επέστρεψαν.

Για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε επίσημα στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, με το αιτιολογικό ότι η Παναγία βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940)

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά
Η Α.Μ. ο Βασιλεύς και ο πρόεδρος της εθνικής ημών κυβερνήσεως καλούν ημάς πάντας ίνα αποδυθώμεν εις Άγιον υπέρ Πίστεως και Πατρίδος αμυντικόν αγώνα.

Η Εκκλησία ευλογεί τα όπλα τα ιερά και πέποιθεν ότι τα τέκνα της Πατρίδος ευπειθή εις το κέλευσμα Αυτής και του Θεού θα σπεύσουν εν μιά ψυχή και καρδιά ν΄ αγωνισθούν υπέρ βωμών και εστιών και της Ελευθερίας και τιμής και θα συνεχίσουν ούτω την απ΄ αιώνων πολλών αδιάκοπον σειράν των τιμίων και ενδόξων αγώνων και θα προτιμήσουν τον ωραίον θάνατον από την άσχημον ζωήν της δουλείας.

Και μη φοβούμεθα από των αποκτεινόντων το σώμα, την δε ψυχήν μη δυναμένων αποκτείναι, ας φοβούμεθα δε μάλλον τον δυνάμενον και ψυχή και σώμα απωλέσαι.

Επιρρίψωμεν επί Κύριον την μέριμναν ημών και Αυτός θα είναι βοηθός και αντιλήπτωρ εν τη αμύνη κατά της αδίκου επιθέσεως των εχθρών. Ούτοι εν άρμασι και ούτοι εν ίπποις, ημείς δε εν ονόματι Κυρίου του Θεού και εν τη γενναιότητι και ανδρεία μεγαλυνθησόμεθα.

Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός είη μετά πάντων ημών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρύσανθος.

Διάγγελμα του Βασιλιά Γεωργίου Β΄ προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940)

Πρς τν λληνικν λαόν,
πρόεδρος τς Κυβερνήσεως νήγγειλε πρ λίγου π ποίους ρους ναγκάσθημεν ν κατέλθωμεν ες πόλεμον κατ τς ταλίας, πιβουλευθείσης τν νεξαρτησίαν τς λλάδος.

Κατ τν μεγάλην ατν στιγμν εμαι βέβαιος, τι κάθε λλην κα κάθε λληνς θ πιτελέσ τ καθκον μέχρι τέλους κα θ φαν ντάξιος τς νδόξου μν στορίας.

Μ πίστιν ες τν Θεν κα ες τ Πεπρωμένα τς φυλς, τ θνος σύσσωμον κα πειθαρχον ς ες νθρωπος θ γωνισθ πρ βωμν κα στιν μέχρι τς τελικς νίκης.

ν τος νακτόροις τν θηνν τ 28 κτωβρίου 1940
Γεώργιος Β΄

Διάγγελμα του Ιωάννη Μεταξά προς τον ελληνικό λαό (28-10-1940)

Προς τον ελληνικόν λαόν,

Η στιγμή επέστη που θα αγωνισθώμεν διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος, την ακεραιότητα και την τιμήν της. Μολονότι επεδείξαμεν την πλέον αυστηράν ουδετερότητα και ίσην, προς όλους, η Ιταλία μη αναγνωρίζουσα εις ημας το δικαίωμα να ζώμεν ως ελεύθεροι Έλληνες μου εζήτησεν σήμερον την 3ην πρωινήν ώραν, την παράδοσιν τμημάτων του εθνικού εδάφους κατά την ιδίαν αυτής βούλησιν ότι προς κατάληψιν αυτών η κίνησις των στρατευμάτων της. θα ήρχιζε την 6ην πρωινήν.

Απήντησα εις τον Ιταλόν Πρέσβυν ότι θεωρώ και το αίτημα αυτό καθ' εαυτό και τον τρόπον με τον οποίον γίνεται τούτο ως κήρυξιν πολέμου της Ιταλίας κατά της Ελλάδος.Έλληνες, τώρα θα αποδείξωμεν εάν είμεθα άξιοι των προγόνων μας και της ελευθερίας, την οποίαν μας εξησφάλισαν οι προπάτορές μας. Όλον το Έθνος ας εγερθή σύσσωμον, αγωνισθήτε διά την Πατρίδα, τας γυναίκας, τα παιδιά σας, και τας ιεράς μας παραδόσεις.

Νυν υπέρ πάντων ο αγών
Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως
Ιωάννης Μεταξάς          

Το υπερήφανο “ΟΧΙ” των Ελλήνων
Δευτέρα 28η Οκτωβρίου. Ο Γκράτσι ξυπνά τον Μεταξά. Η ώρα 3. Επιδίδει το τελεσίγραφο. 

Ο Μεταξάς προσποιείτο ότι το διαβάζει.Το ερώτημα: Τιμή ή συνθηκολόγηση. Για τον Μεταξά η απάντηση είναι εύκολη.  

Ο Μεταξάς είναι αποφασισμένος, από χρόνια προετοιμασμένος, απαντά "Allors c' est la guerre" (Επομένως έχουμε πόλεμο), το οποίο έμεινε στην Ιστορία ως «ΟΧΙ». 

Ο Γκράτσι ομολογεί ότι έφυγε κατησχυμένος, ενώ θα γράψει χρόνια μετά ότι «υποκλίθηκα μπροστά του με τον βαθύτερο σεβασμό και βγήκα από το σπίτι του», από το σπίτι εκείνου που «είχε καταναλώσει ολόκληρη την ζωή του αγωνιζόμενος και υποφέροντας για την χώρα του και τους βασιλείς του και που, και κατά την υπέρτατη εκείνη στιγμή, προτιμούσε να διαλέξει για την πατρίδα του τον δρόμο της θυσίας και όχι τον δρόμο της ατιμώσεως». 

Μετά μια ώρα το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Μεταξάς ,ως μαρτυρούν οι παριστάμενοι, είναι γελαστός, δέκα χρόνια νεώτερος. Βασιλιάς, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, όλοι ειδοποιούνται άμεσα.

 Ώρα 5 το πρωί κι ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ακόμη συνεδριάζει, οι Ιταλοί χωρίς να περιμένουν την εκπνοή της προθεσμίας που οι ίδιοι έταξαν, αρχίζουν την επίθεσή τους σε όλο το πλάτος του αλβανικού μετώπου.

Ο Μεταξάς με τη φράση «ο Θεός σώζει την Ελλάδα» έβαλε πρώτος την υπογραφή του στα διατάγματα… έξω ξημέρωνε η 28η Οκτωβρίου. Ο πόλεμος είχε ήδη αρχίσει, οι Ιταλοί επετέθησαν εναντίον της Πατρίδος μας.

Όλος ο κόσμος περίμενε ότι η μικρή Ελλάς θα υπέκυπτε εύκολα στις επιθέσεις των Ιταλών. Και όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη! Σε λίγες μόνο μέρες ο μικρός Ελληνικός στρατός αρχικώς θα σταματούσε την Ιταλική επίθεση και στην συνέχεια θα έτρεπε σε φυγή τον Ιταλικό στρατό.  

Το υπερήφανο Ελληνικό ΟΧΙ δονούσε την ανθρωπότητα! 

Κάποιοι κατηγόρησαν και κατηγορούν τον Μεταξά ότι αναγκάστηκε από τη λαϊκή θέληση να πει το ΟΧΙ. Ότι το ΟΧΙ το είπε ο Ελληνικός λαός. Ο μύθος αυτός είναι γελοίος, η δε παραλλαγή του ακόμα πιο γελοία. Ασφαλώς το «ΟΧΙ» το είπε πρώτα ο Ι. Μεταξάς και εν συνεχεία το είπε και ο ελληνικός λαός. 

Αν ο Ι. Μεταξάς είχε πει «ναι» και μέχρι που να καταλάβουν οι Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει, οι Ιταλοί θα είχαν πλημμυρίσει την χώρα. Η αλήθεια είναι ότι χωρίς το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και τον Εθνικό Κυβερνήτη Ι. Μεταξά, δεν θα υφίστατο 28η Οκτωβρίου και το Έπος του ’40 δεν θα γραφόταν ποτέ! 

Όμως το ΟΧΙ το είπε και ο Ελληνικός Λαός δια μέσω του Ηγέτη του, γιατί εκείνες τις ώρες ο Μεταξάς ενσάρκωνε στη δική του ύπαρξη τους προαιώνιους πόθους της φυλής, τις αθάνατες δυνάμεις του Έθνους μας. Εκείνες τις στιγμές ο Μεταξάς απεδείκνυε ότι στο πρόσωπό του η Πατρίδα μας είχε βρει την αιχμή του δόρατός της.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο Ι. Μεταξάς αναδεικνύετο σε μοναδική προσωπικότητα, αναδεικνύετο σε ηγέτη περήφανο ενός υπερήφανου λαού, ενώ ταυτόχρονα αποτελούσε το ζωντανό παράδειγμα επαληθεύσεως της Εθνικιστικής Ιδεολογίας.

Για αυτήν η ποιότητα της προσωπικότητας παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη, γίνεται ο θεωρητικός οδηγός για μια δυναμική, αγωνιστική, ιστορική ζωή.

Κάποιοι άλλοι κατηγόρησαν τον Μεταξά ότι δεν εξόπλισε καλώς τον στρατό μας. Τον κατηγόρησαν αυτοί που το 1935 δεν είχαν να δώσουν στολές σε 40.000 άνδρες, αυτοί που «εδανείζοντο εν (1) αεροπλάνο»! 

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η Ελλάς ήτο πλήρως προετοιμασμένη για πόλεμο, και στρατιωτικώς και ηθικώς, καίτοι ο Ι. Μεταξάς είχε σκοπό να τηρήσει πάση θυσία αυστηρή ουδετερότητα. 

Το 1936, ο Ι. Μεταξάς είδε την βουλγαρική απειλή και ξεκίνησε την κατασκευή μεγάλων οχυρωματικών έργων, της περίφημης «Γραμμής Μεταξά», που κάλυπτε όλη την μεθόριο με την Βουλγαρία.

Η κατασκευή της «Γραμμής Μεταξά» αποπερατώθηκε  το 1939. Με την Ιταλία δεν είχαμε βεβαίως κοινά σύνορα –τα αποκτήσαμε το 1939, μετά την αιφνίδια κατάληψη της Αλβανίας από τους Ιταλούς- οπότε ήταν αργά για να κατασκευασθεί κι εκεί μια ανάλογη «Γραμμή Μεταξά».

«Εντός δύο και ημίσεος ετών κατορθώσαμεν να δαπανήσωμεν δια την πολεμικήν μας παρασκευήν 9 ½ δισεκατομμύρια δραχμών δια να οπλίσωμεν την Ελλάδα κατά ξηράν, θάλασσαν και αέραν, κατά τρόπον, ώστε υπερήφανα πλέον να δύναται να υπερασπίσει την ακεραιότητάν της και την τιμήν της», διακήρυττε το 1939 ο Ι. Μεταξάς. 

Έναν χρόνο αργότερα τα λόγια του εκείνα δικαιώθηκαν στα βορειοηπειρωτικά βουνά.Όσο και αν ισχυρίζονται λοιπόν όλοι αυτοί ότι η νίκη του 1940 ήταν ένα τυχαίο γεγονός, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η νίκη της Πατρίδος μας το 1940 υπήρξε αποτέλεσμα καταλλήλου προετοιμασίας. Ο Μεταξάς παρέταξε στρατό 710.000 ανδρών, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία μας. 

Ο στρατός αυτός νίκησε έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς της Ευρώπης. Ήτο ηθικώς προετοιμασμένος διότι ο Μεταξάς αφαίρεσε από το λαό την περίσπαση σε κομματικές έριδες και διέυθηνε τη φλόγα των προς ότι ήταν εθνικώς ωφέλιμο. Ποτέ άλλοτε η ψυχική ενότητα του λαού μας δεν ήταν καλύτερη! 

Ήτο υλικώς προετοιμασμένος διότι ο Ι. Μεταξάς διέκοψε τη σπατάλη του εθνικού χρήματος σε εκλογές και την σύνταξη του προϋπολογισμού σύμφωνα με τα κομματικά συμφέροντα και διέθεσε τεράστια ποσά για τη διασφάλιση του Έθνους, δηλαδή εκεί ακριβώς όπου, μη δυνάμενοι να πάρουν ψήφους οι κοινοβουλευτικοί, δεν έγραφαν ούτε ένα κονδύλιο… στο στρατό.

Και είχαμε στρατό. Ενώ η Αγγλία, όπως ομολογεί ο Τσώρτσιλ,  εγύμναζε τους στρατιώτες της με… σκουπόξυλα, ενώ η Γαλλία είχε μείνει στα δεδομένα του… Α’ πολέμου και η Ρωσία δεν διέθετε ακόμη μέχρι και το 1941 ούτε τουφέκια για τους νεοσύλλεκτους όπως αποκάλυψε ο Κρούτσεφ στο συνέδριο για την αποσταλινοποίηση!

Πολλοί ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Μεταξάς λόγω «ιδεολογικών συμπαθειών» δεν θα πολεμούσε τους Ιταλούς. Αγνοούσαν και αγνοούν φαίνεται οι αφελείς ότι για τους Εθνικιστές Υπέρτατη Αξία είναι το ΕΘΝΟΣ και η αυτού Ανεξαρτησία και Αξιοπρέπεια. 

Και όταν η Πατρίδα κινδυνεύει δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχουν συμπάθειες! Δεν καταλαβαίνουν ότι σε αυτή ακριβώς τη συμπεριφορά έγκειται το μεγαλείο και η ανωτερότητα του Εθνικισμού. 

Δεν καταλαβαίνουν, όντας οι ίδιοι διεφθαρμένοι προδότες και διεθνιστές, ότι για τους πατριώτες φιλικά καθεστώτα και σύμμαχες χώρες υπάρχουν μόνον όταν δεν θίγεται ούτε στο ελάχιστο το συμφέρον του Έθνους, αλλά αντιθέτως εξυπηρετείται! 

Η «φοβερά απόφασις» της 18ης  Μαρτίου 1939 έγινε πραγματικότητα την 28ην Οκτωβρίου 1940.   

Τότε που η καρδιά του λαού μας συνέτριψε τα σίδερα των εχθρών! Τότε που οι λαοί της γης ξανάκουσαν την κραυγή του ξεχασμένου γίγαντα της Ιστορίας! Τότε που το μικρό μας Έθνος πήρε και πάλι τις τεράστιες ηθικές του διαστάσεις!

 

Τότε που ο Μεταξάς, καθοδηγητής και οδηγός, ανέσυρε από το βάθος του το μεγαλείο του Ελληνισμού και έγραψε άλλη μία λαμπρή σελίδα στην Παγκόσμια Ιστορία! Τότε που η ανθρωπότητα ολόκληρη έμενε έκθαμβη μπροστά στο ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΜΑ! 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: