10 Σεπτεμβρίου, 2016

ΞΑΝΑ ΣΤΟ EUROGROUP ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

 

Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (μετείχε σε αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης) ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ανέφεραν επίσης πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Ως προς τα ορόσημα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, επεσήμαναν οι πηγές του υπουργείου, επανεπιβεβαιώθηκε στο Eurogroup ότι αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα».

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, έως το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από το 1,8 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: