29 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Προς παγίωση της παραμονής ενός σημαντικού αριθμού δεκάδων χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα κινούνται οι Βρυξέλλες. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κάλεσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα. 

Αλλά παράλληλα επισήμανε ότι, ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να επωμιστεί όλο το άχθος του προσφυγικού, πλην όμως θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος παροχής ασύλου.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, αφού δείχνουν ότι οι μισοί συνταξιούχοι συντηρούν τις οικογένειές τους από τις συντάξεις τους, ενώ ένας στους δύο ζει κάτω από τα όριο της φτώχειας.

Και ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Ν.Φίλη με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι τα νέα προγράμματα σπουδών δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιούν την τέχνη και τη μουσική για να κάνουν το μάθημα ελκυστικότερο.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό, ζητώντας την ακύρωση των σχεδιασμών παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και των αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, σε περιφερειακούς σταθμούς και στα κεντρικά γραφεία της ομώνυμης εταιρείας.

Κανονικά πραγματοποιούνται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν αναστολή της επίσχεσης εργασίας μετά την καταβολή ενός μισθού.

Κόσμος:Το χάος βασιλεύει στις τάξεις του ιστορικού σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας (PSOE, με έτος ίδρυσης το 1879) με τα μέλη του να είναι πλέον χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα υπέρ και κατά του Πέδρο Σάντσεθ. Όλοι μελετούν το… Καταστατικό για τις επόμενες κινήσεις.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα προάστια του Σαν Ντιέγκο, στις Νοτιοδυτικές Πολιτείες απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες για τον θάνατο άοπλου Αφροαμερικανού από την Αστυνομία. Όπως διευκρινίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, το «ύποπτο» αντικείμενο που έβγαλε από την τσέπη του το θύμα ήταν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Σοκ προκαλεί στις ΗΠΑ ένα ακόμη περιστατικό εφήβου που σκότωσε πρώτα τον πατέρα του και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε κοντινό δημοτικό σχολείο, όπου άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο μαθητές και μία δασκάλα. 

Ο ανήλικος δράστης συνελήφθη αμέσως μετά, ενώ το δημοτικό σχολείο του Τάουνβιλ, κοντά στο Άντερσον στη Νότια Καρολίνα, εκκενώθηκε. Το κίνητρο του 14χρονου δράστη δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Στην Κνεσέτ μεταφέρθηκε η σορός του Σιμόν Πέρες, του βετεράνου πολιτικού του Ισραήλ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Η κηδεία του θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στο κοιμητήριο του όρους Χερτζλ, παρουσία δεκάδων ηγετών από όλο τον κόσμο.

To ολλανδικό πόρισμα για τον πύραυλο που έριξε την πτήση ΜΗ17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία επιβεβαιώνουν τις υποψίες μας για ρωσική εμπλοκή, υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οικονομία:Το μέτωπο του ασφαλιστικού έχει κλείσει από την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά, ανεξαρτήτως του τι ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τη SOCAR για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ εκφράζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι η συμμετοχή της SOCAR θα είναι αρκετά κάτω του 50% και παράλληλα θα είναι αυξημένη η συμμετοχή της ιταλικής SNAM στο τελικό σχήμα. 

Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Την εκκρεμότητα με το πακέτο μετοχών του ΟΤΕ (5%) που πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, καλείται να κλείσει άμεσα η κυβέρνηση. Θέμα ημερών είναι η μεταβίβαση των μετοχών, λένε κυβερνητικές πηγές.

Σε αναβάθμιση των διαδικασιών σχηματισμού προβλέψεων και τιμολόγησης των δανείων της θα προχωρήσει η Attica Bank προκειμένου να ανταποκριθεί στα ευρήματα του ελέγχου της ΤτΕ, ο οποίος εντόπισε περιπτώσεις όπου η τιμολόγηση δανείων θα έπρεπε να είναι υψηλότερη και να συνάδει με το credit rating του πιστούχου, όπως αναφέρεται σε απαντητική επιστολή της διοίκησης προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η πολιτική αβεβαιότητα, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, η γραφειοκρατία, καθώς και η δυσκολία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση είναι τα βαρίδια της ελληνική οικονομίας, τα οποία έριξαν την ανταγωνιστικότητα της χώρας κατά πέντε θέσεις, κατατάσσοντάς τη στην 86η θέση (από την 81η θέση το 2015), όπως προκύπτει από την έκθεση «Global Competitiveness Report 2016-2017» του World Economic Forum, που εξέτασε την ανταγωνιστικότητα 138 χωρών.

Αθλητισμός: Δύσκολες αποστολές επιφυλάσσει το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League για τις ελληνικές ομάδες. Το δυσκολότερο έργο θα έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος θα παίξει στο «Μπαλαϊδος» του Βίγκο κόντρα στη Θέλτα. Τον πρώτο λόγο θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» το ΑΠΟΕΛ, ενώ ο ΠΑΟΚ παίζει στο Λίμπερετς της Τσεχίας κόντρα στην τοπική ομάδα.

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της Telegraph για τη διαφθορά στο αγγλικό ποδόσφαιρο. H εφημερίδα παραθέτει νέα ονόματα, ανάμεσά τους και του ιδιοκτήτη της Ληνς, Μάσιμο Τσελίνο, φέρνοντας στο φως σκάνδαλο δωροδοκιών στο πρωτάθλημα της Championship. Σύμφωνα με την Telegraph, ο Τσελίνο έπεσε στην ίδια παγίδα με τον Σαμ Αλαρτάις.

Γκολ και θέαμα επεφύλασσε το «μενού» της 2ης αγωνιστικής του Champions League. Οι 16 ομάδες μάζεψαν συνολικά 28 φορές τη μπάλα από τα δίχτυα σε μία άκρως παραγωγική βραδιά με πρωταγωνίστρια την Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία νίκησε 1-0 τη Μπάγερν στο «Βιθέντε Καλντερόν». 

Η Μπαρτσελόνα κινδύνευσε άμεσα με απώλεια στο Μενχενγκλάντμπαχ, όμως επικράτησε 2-1 της τοπικής Μπορούσια, ενώ στον πιο συναρπαστικό αγώνα της ημέρας η Σέλτικ προηγήθηκε τρεις φορές της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία όμως βρήκε τις αντίστοιχες απαντήσεις στο χορταστικό 3-3. 

Ανατροπή και για την Παρί Σεν Ζερμέν που κέρδισε 3-1 τη Λουντογκόρετς, εύκολα η Νάπολι 4-2 τη Μπενφίκα, κανένα πρόβλημα η Άρσεναλ στο 2-0 με τη Βασιλεία. Σίγουρος πως οι παίκτες του θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν τη νίκη απέναντι στη Σλόβαν Λίμπερετς δήλωσε ο Βλάνταν Ίβιτς στα πλαίσια της συνέντευξης Τύπου για τον αγώνα του ΠΑΟΚ στη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. 

Βέβαια παρ'όλα αυτά ο τεχνικός του «δικέφαλου του Βορρά» θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι ακόμα και αν η ομάδα του φύγει από την Τσεχία με το τρίποντο, τίποτα δεν θα έχει κριθεί μιας και είμαστε μόλις στον δεύτερο αγώνα των ομίλων.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: