29 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΤΟ “ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ” ΗΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΚΕΑΝΟΥ

 

Σε μια περιοχή πειραμάτων στη Χαβάη, το Ναυτικό των ΗΠΑ εκμεταλλεύεται τη δύναμη των κυμάτων του ωκεανού για να παράξει ηλεκτρική ενέργεια. Είναι μέρος της προσπάθειας του Ναυτικού ώστε να πάρουν 50% των καυσίμων απο εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις, η τεχνική τελικά θα μπορούσε να καλύψει το ένα τέταρτο των ενεργειακών αναγκών της Αμερικής και να μειώσει δραματικά την εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

“Όταν σκέφτεσαι όλα τα κράτη που έχουν νερό γύρω απο τις ακτές τους… καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα πιθανό κομμάτι του κύματος που μπορεί να αξιοποιηθεί ως ενεργειακό δυναμικό”, δηλώνει ο Jose Zayas του αμερικανικού Υπουργείου Ενέργειας, το οποίο βοηθά στην χρηματοδότηση του πλάνου.

Ο Zayas πιστεύει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποσπάσουν 20-28% απο την ενέργεια που χρειάζονται απο τα κύματα χωρίς να θίγεται η θαλάσσια ζωή.

Το Ναυτικό ελπίζει ότι η τεχνολογία μπορεί να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ανοικτής θάλασσας για το στόλο και την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Οι κάτοικοι της Χαβάης σίγουρα θα επωφεληθούν. Αφού το ρεύμα ταξιδεύει μέσω ενός απείρων χιλιομέτρων υποθαλάσσιου καλωδίου σε μια στρατιωτική βάση, θα τροφοδοτεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της πολιτείας.

Εν τω μεταξύ, στη Καλιφόρνια, ερευνητές που εργάζονται στο σχέδιο “Calwave” του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley βοηθούν εξίσου στη προσπάθεια να μετατραπούν τα  κύματα του ωκεανού σε ηλεκτρική ενέργεια. 

Μερικά απ’ αυτά τα  έργα αιχμής τους ακούγονται περισσότερο σαν επιστημονική φαντασία. Και καθώς αυτοί οι επιστήμονες επικεντρώνονται στα κύματα, άλλοι προσπαθούν ακόμα να αιχμαλωτίσουν την “μπλε ενέργεια”, η οποία παράγεται οπουδήποτε ένα ποτάμι συναντά θάλασσα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: