30 Σεπτεμβρίου, 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Σύμφωνα δηλώσεις του αντιπρόσωπου της Κυπριακής κυβέρνησης, Νίκου Χριστοδουλίδη, την Τρίτη, η Βρετανία δεν επιθυμεί να είναι πλέον εγγυήτρια δύναμη της παρούσας πολιτικής κατάστασης της Κύπρου.

Σύμφωνα με της Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κύπρου το 1960, Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα χρίσθηκαν ως εγγυήτριες χώρες με δικαιώματα παρέμβασης, σε περίπτωση που απειλούνταν το συνταγματικό καθεστώς του νησιού, ώστε να το αποκαταστήσουν χωρίς να χρειάζονται την άδεια των άλλων δύο χωρών ούτε και καμιάς από τις δύο πλευρές, Τουρκικής κι Ελληνικής, της Κύπρου.

Τα δικαιώματα αυτά χρησιμοποίησε η Τουρκία, με πρόσχημα την προσπάθεια της στρατιωτικής κυβέρνησης της Ελλάδας να απομακρύνει τον πρόεδρο Μακάριο, για να καταλάβει παραπάνω από το 37% των Κυπριακών εδαφών. Σε συζήτηση που είχε ο Κύπριος πρωθυπουργός Νίκος Αναστασιάδης με την Τερέζα Μέι, πρωθυπουργού της Βρετανίας την Τρίτη, υποστήριξε ότι οι εγγυήσεις που θα δοθούν πρέπει να βρίσκονται υπό το στέγαστρο μιας Κυπριακής λύσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Είναι σημαντικό το γεγονός ότι επανέλαβε (η πρωθυπουργός) τη γνωστή θέση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις εγγυήσεις, ότι δηλαδή το Λονδίνο δεν επιθυμεί το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης», προσθέτοντας ότι η κα Μέι πρόσφερε της βοήθεια της Βρετανίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί το επί 42 χρόνια ανέγγιχτο Κυπριακό ζήτημα. 

Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο βρίσκονται ακόμα δύο Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις που στηρίζουν δυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τις Τουρκικές βάσεις στο νησί, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει αμετάκλητος στη θέση του ότι οφείλουν να αποσυρθούν για να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Κύπρου και την ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων. 

Oι οποίοι επί της παρούσης βρίσκονται σε περιοχή περιορισμένη από Τούρκικές δυνάμεις, έχοντας δημιουργήσει ένα αποσχισθέν κρατίδιο που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Οι ηγέτες Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, κ. Αναστασιάδης και Mustafa Akinci αντίστοιχα, αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα στρατιωτικά ζητήματα προστασίας ώστε να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. 

Πρόκειται για συζήτηση σε έδαφος εξαιρετικά επικίνδυνο, με την Άγκυρα να ασκεί πιέσεις προκειμένου να μην χάσει τον έλεγχο των εδαφών, ενώ οι αποφάσεις αναμένονται σκληρές, με συνεχή φόβο να μην φτάσουν τελικά σε κάποια συμφωνία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: