19 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τακτική οικειοποίησης του Ολοκαυτώματος, με απώτερο στόχο την εξασφάλιση αισθημάτων συμπάθειας του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν, απέδωσε στους Εβραίους ο υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για την Μικρασιατική Καταστροφή.

Παρότρυνε, δε, και οι Έλληνες να οικειοποιηθούν τις καταστροφές που έχουν υποστεί και μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα διαμορφωθεί «ενδεχομένως η διεκδίκηση αποζημιώσεων [...] μπορεί να καταστεί αποτελεσματική».

Την πρόθεσή του να επικοινωνήσει με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και να του ζητήσει να προχωρήσει σε επιστράτευση των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, έκανε γνωστή ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Ζημιές κυρίως σε σταθμευμένα οχήματα προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί της Δευτέρας στην Πάτρα, με την Πυροσβεστική να έχει δεχθεί πάνω από 25 κλήσεις για πτώσεις δέντρων και κλαδιών. Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τη Ζάκυνθο.

Την άποψη ότι για τις μειώσεις φόρων 1,5 δισ. ευρώ της πρώτης φάσης του σχεδίου που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ «δεν χρειάζεται να ρωτήσουμε την τρόικα, όχι γιατί είμαστε μάγκες, αλλά επειδή υπάρχουν ισοδύναμα», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Κόσμος:Μπροστά σε ένα φρικιαστικό θέαμα βρέθηκε η αστυνομία σε σπίτι στα περίχωρα της Μαδρίτης: τετραμελής οικογένεια από τη Βραζιλία βρέθηκε τεμαχισμένη. Μάλιστα το έγκλημα φαίνεται να έλαβε χώρα πριν από ένα μήνα.

Στο 54,2% έφτασε η «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στη χώρα. Στη δεύτερη θέση το Κομμουνιστικό Κόμμα με 13,5% και ακολούθησαν οι Φιλελεύθεροι με 13,3%. Πάντως, στις μεγάλες πόλεις όπως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη η συμμετοχή έμεινε κάτω από το 50%.

Ένα 30% από τα συνολικά 3-4 εκατομμύρια μουσουλμάνων στη Γαλλία απορρίπτουν τους νόμους του κράτους, καθώς θεωρούν τους ισλαμικούς πολύ πιο σημαντικούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Journal du Dimanche.

Η εκεχειρία επτά ημερών που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ρωσία έληξε, όπως ανακοίνωσε ο Στρατός του Άσαντ, και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για το τι θα συμβεί στο εξής. Στο Χαλέπι, εκπρόσωπος των ανταρτών εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα επόμενα βήματα.

Νέα έκρηξη, αυτή τη φορά σε σιδηροδρομικό σταθμό στο Νιου Τζέρσεϊ, σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για την ισχυρή έκρηξη στο Μανχάταν, το Σάββατο, που είχε ως αποτέλεσμα 29 άνθρωποι να τραυματιστούν. Ειδικότερα, οι Αρχές εντόπισαν ύποπτο αντικείμενο σε κάδο απορριμμάτων και στη συνέχεια προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Οικονομία:Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 559,41 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,02%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,79 εκατ. ευρώ.

Στην Αθήνα παραμένει το επιτελείο της εκπροσώπου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο Ντέλια Βελκουλέσκου, προκειμένου να εξετάσει όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσει σε έκθεση αξιολόγησης, βάσει των όσων προβλέπονται στο άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 680 χλμ. της Εγνατίας Οδού, που θα προκηρυχθεί προς τα τέλη του μήνα από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και αναζητά τρόπους προκειμένου η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση να γίνει πιο ελκυστική για τους ιδιώτες. 

Η προκήρυξη της παραχώρησης που αποτελεί ένα από τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν για την πρώτη αξιολόγηση. Σε ναρκοπέδιο εξακολουθούν να κινούνται οι χειρισμοί για τον ορισμό της νέας διοίκησης στην Attica Bank, παρά το γεγονός ότι πολιτικά φάνηκε να διαμορφώνεται ένας συμβιβασμός μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, το Σάββατο.

Διασταυρώσεις στοιχείων καταθέσεων και λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων με τα δηλωθέντα εισοδήματα μέσα σε λίγες ώρες υπόσχεται το νέο σύστημα που έχει στη διάθεσή του ο ελεγκτικός μηχανισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Αθλητισμός: Την πόρτα της εξόδου έδειξε η διοίκηση του Ατρόμητου στον Τραϊανό Δέλλα, μετά τη δεύτερη ήττα της ομάδας του Περιστερίου στο πρωτάθλημα. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ: 

«Η ΠΑΕ Ατρόμητος ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Τραϊανό Δέλλα. Τον ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στην σταδιοδρομία του».Με την αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ ολοκληρώνεται η τέταρτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Σούπερ Λιγκ (19:30, Novasports1). 

Οι γηπεδούχοι αναζητούν τους πρώτους τους βαθμούς στη φετινή περίοδo. Επίθεση δέχθηκε το πούλμαν του Ολυμπιακού κατά τη διαδρομή  το Καυτανζόγλειο στο αεροδρόμιο μετά από την αναμέτρηση με τον Ηρακλή.

Αυτό σημαίνει «βαριά φανέλα»! Όταν συγκρούονται ομάδες όπως η Ιντερ και η Γιουβέντους, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα με βάση την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Οι «νερατζούρι», που πριν από τρία 24ωρα ταπεινώθηκαν στο Σαν Σίρο από την Χαποέλ Μπερ Σεβά, νίκησαν στο ίδιο γήπεδο την κυρίαρχο της Serie A με 2-1.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: