15 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Toυρκικό ελικόπτερο Ακτοφυλακής παραβίασε το FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας λίγο μετά τις 7 το πρωί υπερπτήσεις στην Κω. Λίγο αργότερα βγήκε από το FIR Αθηνών. Είναι το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.

Ακόμη μια σύγκρουση σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο ανάμεσα σε αφρικανούς και αφγανούς πρόσφυγες, ως αποτέλεσμα της πολύμηνης παραμονής χιλιάδων ανθρώπων σε μια δομή που δε μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους. Αποτέλεσμα της έντασης, κατά την οποία σημειώθηκαν μικροτραυματισμοί, ήταν η εγκατάλειψη του κέντρου από ομάδα προσφύγων.

Πολιτική και δικαστική διάσταση έλαβε η υπόθεση των γονέων σχολείων του Ωραιοκάστρου που δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε καταλήψεις, αν τα προσφυγόπουλα πάνε στα σχολεία των παιδιών τους. Η καλύτερη, ίσως, απάντηση σε αυτού του είδους τη στάση ήρθε από τους γονείς ενός άλλου σχολείου στις Συκιές Θεσσαλονίκης, που δήλωσαν: «Θα αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα σαν να 'ναι δικά μας παιδιά».

Το μήνυμα ότι η «Ευρώπη πρέπει να ενωθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της ανάπτυξης» στέλνει η Αθήνα, διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, εν όψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή.

Έκτροπα και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ σημειώθηκαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας κατοίκων κατά προσφύγων στην κεντρική πλατεία της Χίου αργά το απόγευμα της Τετάρτης. Ομάδα «αγανακτισμένων» κατοίκων επιτέθηκε κατά δημοσιογράφων του νησιού, ενώ πραγματοποίησε πορεία προς το κέντρο προσφύγων στη Σουδα, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα. Ομάδα προσφύγων απάντησε, ρίχνοντας πέτρες μέσα από το κέντρο.

Κόσμος:Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Χίνκλεϊ, έξω από το Σόμερσετ, από τη γαλλική εταιρεία EdF με κινεζική συγχρηματοδότηση. Το Λονδίνο ενέκρινε το σχέδιο, έπειτα από εβδομάδες αβεβαιότητας, τονίζοντας ωστόσο ότι έθεσε νέους όρους που του δίνουν τη δυνατότητα να παρέμβει σε ενδεχόμενη μελλοντική πώληση μεριδίων στον σταθμό.

Περισσότεροι από τους μισούς εφήβους και παιδιά πρόσφυγες παγκοσμίως, περί τα 3,7 εκατομμύρια, δεν πάνε σχολείο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Ειδικότερα, από τα έξι εκατομμύρια προσφυγόπουλα στον κόσμο, 1,75 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 1,95 εκατομμύρια στη Δευτεροβάθμια.

Ο επικεφαλής του ρωσικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ, θα επισκεφθεί την Τουρκία προκειμένου να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία με τον ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ. Η επίσκεψη είχε αρχικά αναβληθεί μετά την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.

Ενόψει της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στο Παρίσι, η γερμανική Deutsche Welle (DW) θεωρεί ότι η καγκελάριος θα επικεντρωθεί στην επίδειξη ενότητας με τον Φρανσουά Ολάντ την ώρα που η συμμετοχή του γάλλου προέδρου στην «Ευρωμεσογειακή Σύνοδο» στην Αθήνα - την ώρα που στην ΕΕ διαμορφώνονται και άλλα μπλοκ, όπως εκείνο των χωρών του Βίζεγκραντ. 

«Το ότι συμμετείχε ο γάλλος πρόεδρος, και ενώ το Παρίσι χαίρει ευελιξίας για τα δημοσιονομικά, ήταν πρόκληση για την Μέρκελ» γράφει χαρακτηριστικά η DW. Φως στο τι περίπου σημαίνει «νεαρός καθοδηγούμενος από την ISIS» ρίχνουν συνομιλίες από τα κινητά των δύο νεαρών στη Γερμανία που είχαν προχωρήσει σε επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ. 

Το μοντέλο είναι παρόμοιο και στις δύο περιπτώσεις: Ο δράστης εκφράζει σε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης την επιθυμία του να γίνει «μάρτυρας», ο καθογητής στέκεται στα πιο πρακτικά και δίνει οδηγίες για το πώς να έχει περισσότερα θύματα η επίθεση...

Οικονομία:Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα μερίσματα επιφυλάσσει το φθινόπωρο για 650.000 συνταξιούχους του Δημοσίου. Δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά για τη σταδιακή εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε την άνοιξη.

«Αν νεοφιλελευθερισμός σημαίνει να θεωρούμε ότι η λύση είναι πάντα να επιτρέπουμε στις αγορές να κυριαρχούν χωρίς περιορισμούς, τότε είμαι κατά του νεοφιλελευθερισμού», τονίζει ο νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΡ) στην περιοχή των Κήπων και ήδη έχει καλύψει σχεδόν τη μισή διαδρομή του νομού Έβρου. Οι εργασίες κάλυψαν ήδη διαδρομή 30χλμ από τα 67 χιλιόμετρα στην περιοχή.

Στα κινεζικά κεφάλαια αναζητεί λύση η ΔΕΗ για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας που συνεπάγεται το άνοιγμα της αγοράς στο ηλεκτρικό ρεύμα. Δύσκολα και κρίσιμα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών την Πέμπτη. 

Μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά θέματα (εκτέλεση προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο), η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια.

Αθλητισμός:Σε τρομερή φόρμα βρίσκεται ο Απόστολος Βέλλιος. Ο Έλληνας επιθετικός σημείωσε για δεύτερη σερί αγωνιστική γκολ, αυτή τη φορά απέναντι στη Ρόδεραμ, με τρομερό ανάποδο ψαλίδι, δίνοντας το προβάδισμα με 2-1 στην ομάδα του, η οποία τελικά αναδείχθηκε ισόπαλη με 2-2.

Σέντρα σήμερα, Πέμπτη, και στους ομίλους του Europa League, με έντονο ελληνικό «χρώμα», καθώς Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν τη διάκριση στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ελβετία κόντρα στη Γιουνγκ Μπόις. Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στη Λεωφόρο τον Αγιαξ, ενώ ο ΠΑΟΚ παίζει στην Τούμπα, κόντρα στη Φιορεντίνα.

Με φάουλ-φωτοβολίδα του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 89΄ και γκολ του Άλβαρο Μοράτα στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε 2-1 τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας στο «Μπερναμπέου» στο πιο συγκλονιστικό ματς της πρεμιέρας του Champions League. 

Την ίδια ώρα η Μάντσεστερ Σίτι (4-0 τη Γκλάντμπαχ) και η Ντόρτμουντ (6-0 την Λέγκια στη Βαρσοβία) πραγματοποιούσαν επίδειξη δύναμης με το «καλησπέρα». Εντυπωσιακή και η Λέστερ, η οποία στο ντεμπούτο της πέρασε με νίκη 3-0 από τη Μπριζ. Στο 0-0 με τη Σεβίλη έμεινε η Γιουβέντους.

Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την προετοιμασία του για τον αγώνα της πρεμιέρας των ομίλων του φετινού Europa League με την Φιορεντίνα. Ο Βλάνταν Ίβιτς ανακοίνωσε την αποστολή της ομάδας που αποτελείται από 19 παίκτες. Μέσα σε αυτούς είναι και ο Μάμε Τιάμ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: