15 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

Σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του περιουσιακού, επήλθε κατά τις εντατικές διαπραγματεύσεις Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο κοινό δελτίο Τύπου που διάβασε μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών ο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Έιντε, θα συναντηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη.

Αναλυτικά το κοινό δελτίο Τύπου: «Σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης ολοκλήρωσαν μία εντατικοποιημένη φάση οχτώ συναντήσεων.

Πέραν της ουσιαστικής συζήτησης σε έναν αριθμό ζητημάτων, οι ηγέτες σήμερα έκαναν έναν απολογισμό της διαδικασίας μετά από 16 μήνες διαπραγματεύσεων, στις οποίες επενδύθηκε ένας πολύ σημαντικός βαθμός δουλειάς χρόνου και προσπάθειας.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να καταβάλουν το άπαν των δυνάμεων τους για να φθάσουν σε μια συνολική διευθέτηση, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Όλα τα κεφάλαια συζητούνται χιαστί.

Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί σε πολλά από τα εκκρεμούντα ζητήματα στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, της οικονομίας, των ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Ωστόσο, παραμένουν ουσιαστικές αποκλίσεις.

Οι δυο ηγέτες αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις και θέσεις με τη μορφή brain strorming στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως επίσης και στο εδαφικό. Παρόλο που αυτές οι αρχικές ανταλλαγές έχουν καταδείξει ότι οι απόψεις των δύο πλευρών έχουν απόσταση, υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για επίλυση τους με κοινά αποδεκτό τρόπο.

Με επίγνωση των εναπομενουσών προκλήσεων, οι δυο ηγέτες είναι δεσμευμένοι να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες καθηγούνται από αυτούς (τους ηγέτες), τους επόμενους μήνες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας συνολικής διευθέτησης μέσα στο 2016.

Για τον σκοπό αυτό οι δύο ηγέτες θα έχουν μία κοινή συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Θα ανασκοπήσουν την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις, θα τον ενημερώσουν για τα επιτεύγματα τους μέχρι αυτήν τη στιγμή και τις μελλοντικές προκλήσεις. 

Θα ανταλλάξουν απόψεις μαζί του και θα του ζητήσουν να εντατικοποιήσει την προσωπική του εμπλοκή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης των επόμενων μηνών».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Έιντε, είπε ότι και οι δύο ηγέτες επιθυμούν την ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και πως κατά την τριμερή στη Νέα Υόρκη, θα συζητηθεί και η χρηματοδότηση της λύσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: