16 Σεπτεμβρίου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ένα επτάχρονο προσφυγόπουλο, κοριτσάκι από τη Συρία, έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο, στο 13ο χλμ της εθνικής οδού Κατερίνης-Ελασσόνας. Το τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, έξω από δομή φιλοξενίας προσφύγων. Τραυματίστηκαν ελαφρά η μητέρα και η αδελφή της επτάχρονης.

Οι συνεχιζόμενες, εδώ και δύο μέρες, εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ιδιοκτησίας του ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού βόρεια της Μυτιλήνης, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του δήμου και της Περιφέρειας που καταγγέλλουν «εν κρυπτώ και ενάντια στα συμφωνηθέντα δημιουργία ενός ακόμα hot spot στη Μυτιλήνη».

Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών σημειώθηκε στις 9:55 το πρωί στη βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση προερχόταν από απόσταση 106 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας, 17 χλμ ανατολικά-νοτιοανατολικά της Ιστιαίας.

Σε αντιπαράθεση αναμένεται να οδηγηθούν Υπουργείο Παιδείας και ΑΕΙ/ ΤΕΙ, καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία των μεταπτυχιακών σπουδών. Η εκταφή της σορού του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Βέλιου συναποφασίστηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο. 

Και τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που έχουν αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν του είχε χορηγηθεί ειδική ένεση που προκάλεσε ή επέσπευσε τον θάνατό του.

Κόσμος:Η Βρετανία έκλεισε την Παρασκευή την πρεσβεία της στην τουρκική πρωτεύουσα για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Συνασπισμός τριών κομμάτων φαίνεται να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα των εκλογών που διενεργούνται την Κυριακή στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Μέτωπο των «Τεσσάρων του Βίζεγκραντ» με παρονομαστή την σκληρή στάση στο προσφυγικό προαναγγέλλει ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν στη Σύνοδο της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, λέγοντας πως οι τέσσερις χώρες -Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία- θα υποβάλουν κοινό κείμενο ως πρόταση απέναντι στους υπόλοιπους «23».

«Δεν της άξιζε να πεθάνει»: Η φράση της μητέρας της 31χρονης Τιτσιάνα στην κηδεία της στη Νάπολη βρίσκεται στους τίτλους των εφημερίδων και στα χείλη των Ιταλών για μία υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη της χώρας. 

Η νεαρή, έπειτα από πολύμηνη μάχη με νομικά μέσα, αυτοκτόνησε εξαιτίας βίντεο της ίδιας με «σκληρό ερωτικό περιεχόμενο» που, χωρίς την άδειά της, είχε διαδοθεί εκτενέστατα στο Διαδίκτυο -σε σημείο που φράσεις από το κλιπάκι είχαν γίνει «καθημερινό αστείο» στο Διαδίκτυο.

Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό «τεράστια βάρη» εξαιτίας της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχτούν πρόσφυγες, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ιδίως οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης «εγκατέλειψαν τη Γερμανία», σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Οικονομία:Λίστα με 1.207.047 ονόματα φορολογουμένων, που περιλαμβάνονταν σε όλες τις λίστες φοροδιαφυγής, από τη λίστα Λαγκάρντ έως αυτή με τους διοικητές και τους υποδιοικητές του ΕΣΥ που ελέγχονται, έχει συντάξει η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ. Η λίστα αυτή αποτελεί πλέον τον οδηγό για τη διενέργεια των ελέγχων.

Ο από μακρού αναμενόμενος συμβιβασμός μεταξύ των ΗΠΑ και της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, ο οποίος αφορά στην πώληση προβληματικών τίτλων με ενέχυρο ενυπόθηκα δάνεια θα μπορούσε να κοστίσει πολύ ακριβά στη Deutsche Bank.

Με περίπου 20% του παγκόσμιου στόλου σε χωρητικότητα (dwt) κάτω από τον έλεγχό της, η κατάρρευση της 7ης μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο, της κορεατικής Hanjin Shipping προκαλεί αναπόφευκτικά τριγμούς, και στην ελληνική ποντοπόρο ναυτιλία.

Εκτοξεύθηκαν, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 22,86%, τον Αύγουστο οι ακάλυπτες επιταγές στην ελληνική αγορά. Σε σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων για τα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης θα προχωρήσουν την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης, με τους εκπροσώπους των θεσμών. Τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν την Παρασκευή από την Αθήνα.

Αθλητισμός:Η νίκη του Ολυμπιακού στη Βέρνη και η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έδωσαν 0.600 βαθμούς στην Ελλάδα, όμως η νίκη του Άγιαξ επί του Παναθηναϊκού, επέτρεψε στην Ολλανδία να περάσει στην 14η θέση, αφήνοντας 15η την χώρα μας, μετά από τα αποτελέσματα στα παιχνίδια του Europa League.

Η ανατροπή του αιώνα έγινε στο Τελ Αβίβ, στην 1η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης νίκησε 4-3 τη γηπεδούχο Μακάμπι, η οποία είχε προηγήθεί με 3-0 στο 77'. Πρεμιέρα με ήττα για τον Ζοζέ Μουρίνιο και τη Μάντσεστερ Γιουναϊτεντ στην Ολλανδία από τη Φέγενορντ με 1-0. 

Παραμιλάει η Ευρώπη με τη Χάποελ Μπερ Σεβά. Η ομαδα που απέκλεισε τον Ολυμπιακό από το Champions League, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Europa League με... βόμβα μεγατόνων καθώς νίκησε 2-0 την Ιντερ στο Σαν Σίρο.

Με ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στον 7ο όμιλο του Europa League ο Παναθηναϊκός, την πρώτη εφετινή στα επίσημα παιχνίδια του κι ενώ ως απόψε μετρούσε τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία. Οι «πράσινοι», παρότι προηγήθηκαν στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με τον Μπεργκ μόλις στο 5ο λεπτό, έχασαν με 2-1 από τον Άγιαξ, για τον οποίο σκόραραν οι Τραορέ στο 34΄ και Ρίντεβαλντ στο 67΄.

Με το δεξί μπήκε ο Ολυμπιακός στους ομίλους του Europa League, αφού πέρασε νικηφόρα από την Ελβετία (Γιουνγκ Μπόις - Ολυμπιακός 0-1) χάρη σε τέρμα του Καμπιάσο. Ο ΠΑΟΚ στάθηκε όρθιος απέναντι στην πολύ καλή Φιορεντίνα και απέσπασε τον βαθμό στην κατάμεστη Τούμπα (ΠΑΟΚ - Φιορεντινα 0-0). 

Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός αν και προηγήθηκε στη Λεωφόρο, ηττήθηκε από τον Άγιαξ που έφτασε στην ανατροπή (Παναθηναϊκός - Άγιαξ 1-2). Οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν το ματς με εννέα παίκτες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: