16 Σεπτεμβρίου, 2016

ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΣΟΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΗΝ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

 

Το κυνήγι για το φαγητό ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα, όταν ο Alexis Camascaro ξύπνησε για να στηθεί στην ουρά έξω από ένα σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας. Μέχρι να φτάσει στο κατάστημα υπήρχαν ήδη άλλοι 100 άνθρωποι που περίμεναν μπροστά του.
 
Ο Camascaro δεν κατάφερε ποτέ να μπει μέσα στο κατάστημα, καθώς όπως αναφέρει ο δικηγόρος του στην Washington Post συνελήφθη μαζί με άλλους 30 που επιλέχθηκαν τυχαία από την ουρά από στρατιώτες. 

Στον 50χρονο Camascaro απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την παραβίαση νόμων που απαγορεύουν την "άμεση ή έμμεση" παρέμβαση στην παραγωγή, τη μεταφορά ή την πώληση τροφίμων και βρίσκεται επί τρεις μήνες στη φυλακή, εν αναμονή της ακρόασης. 

Ο Camascaro πιάστηκε στα "δίκτυα" των νέων κατασταλτικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στους καταναλωτές της Βενεζουέλας, μέρος της προσπάθειας του προέδρου Μαδούρο να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων. 

Ο Μαδούρο κατηγορεί για τις εκτεταμένες ελλείψεις που μαστίζουν τη χώρα του, τις ξένες δυνάμεις, τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τις επιχειρήσεις και τις συμμορίες λαθρεμπόρων που όπως ισχυρίζεται έχουν εξαπολύσει έναν "οικονομικό πόλεμο" εναντίον του.

Ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αποδίδουν τις ελλείψεις σε πολύ πιο απλούς και λιγότερο συνομωσιολογικούς παράγοντες. Οι έλεγχοι των τιμών και οι υπερβολικοί ρυθμιστικοί κανόνες, όπως αναφέρουν, έχουν αποθαρρύνει την εγχώρια παραγωγή καθιστώντας τη Βενεζουέλα ακόμη πιο εξαρτημένη από τις εισαγωγές τροφίμων. 

Με τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν η έλλειψη ενός ισχυρού νομίσματος αφήνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ άδεια. Σε μία χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και όπου οι πειρατείες αυτοκινήτων και οι απαγωγές συχνά μένουν ατιμώρητες. 

H κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει συλλάβει ή έχει θέση υπό κράτηση τουλάχιστον 9.400 άτομα φέτος με τις ισχυρισμό της παραβίασης νόμων κατά της αποθησαύρισης, της μεταπώλησης αγαθών ή την προσπάθεια να σχηματίσουν ουρές έξω από καταστήματα  εν ώρα λειτουργίας, όπως αναφέρει η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βενεζουέλας Movimiento Vinotinto.

Σύμφωνα με την ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Provea που εδρεύει στο Καράκας, οι στρατιώτες της εθνικής φρουράς διενεργούν μαζικές επιχειρήσεις - σκούπα με την κωδική ονομασία "το Λεωφορείο του Δράκουλα". 

Συλλαμβάνοντας Βενεζουελάνους που σχηματίζουν ουρές έξω από καταστήματα τη νύχτα προσπαθώντας να προλάβουν να ψωνίσουν, μία πρακτική που πλέον έχει απαγορευθεί. Πέρυσι περισσότεροι από 1.000 άτομα συνελήφθησαν σε τέτοιες εφόδους και κατηγορήθηκαν ως μαυραγορίτες. 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: