17 Σεπτεμβρίου, 2016

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Ο κυπριακός τύπος αναφέρει σήμερα την κατάρρευση της λεγόμενης ‘ενδιάμεσης συμφωνίας’ μεταξύ της κυπριακής και τουρκικής πλευράς για την επίλυση της κατεχόμενης Κύπρου.

Μπορεί χθες να παρουσιάστηκε η συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί ως μία πρώτη καλή είδηση, τα νέα σήμερα είναι διαφορετικά. Με ευθύνη των τουρκοκυπρίων και του ίδιου του Ερντογάν έχουν δημιουργηθεί 109 σημεία τριβής στα οποία οι Τούρκοι de facto ζητούν πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία επί του συνόλου της νήσου.

Η τουρκική πλευρά τα θέλει όλα και δε δίνει τίποτα. Καμία σύγκλιση. Ο κίνδυνος προκύπτει το 2017. Τότε η Κύπρος θα προχωρήσει σε εξόρυξη στην ΑΟΖ και αυτό το γεγονός προσπαθεί ο Ερντογάν να αποφύγει με κάθε τρόπο. Τα δεδομένα δυστυχώς είναι, απλά μεν, επικίνδυνα δε.

Ή η Κύπρος (άρα και η Ελλάδα) θα υποχωρήσει στο Σουλτάνο και θα δημιουργήσει ένα ομοσπονδιακό εξάμβλωμα με υπερβολικά δυνατή την τουρκική πλευρά ή οι Τούρκοι θα δηλώσουν νέο casus belli  στην ΑΟΖ.  Οι κυβερνήσεις Ελλάδας-Κύπρου οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: