09 Σεπτεμβρίου, 2016

ΚΑΤΑ 122 ΔΙΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 

Κατά 122 δις πλουσιότερο εμφανίζεται το Γερμανικό κράτος κατά τα έτη 2008-2015. Αξιοπερίεργο το γεγονός, καθώς αυτά τα χρόνια ξεκίνησε και  διαδόθηκε παγκοσμίως η οικονομική κρίση, λογικό ωστόσο αν αναλογιστεί κάποιος ότι έχει μειωθεί αισθητά το κόστος δανεισμού της εξαιτίας των χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων της.

Το ποσοστό στο οποίο βρίσκονται πλέον οι αποδόσεις είναι στον αρνητικό άξονα (0,102%), γεγονός  που της επιτρέπει να συσσωρεύει ποσά τεραστίων διαστάσεων σε βάρος των άλλων κρατών, που δανειζόμενα από αυτή, της τα επιστρέφουν πολλαπλάσια.

Χωρίς να συνυπολογίσουμε τα κέρδη της από τις ποικίλες καταθέσεις που διαθέτει λόγω της σταθερής και ισχυρής οικονομίας της σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, η Γερμανία εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του ΕΚΤ, χωρίς βέβαια να βοηθάει με το πλεόνασμα αυτό την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Παράλληλα επικρίνει τα υπερβολικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων που ορίζει η ΕΚΤ με τον Β. Σόιμπλε να κάνει λόγο για κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων λόγω της μεγάλης οικονομικής ρευστότητας παγκοσμίως, αγνοώντας ότι αυτή η πολιτική της ΕΚΤ πριμοδοτεί συνεχώς και πιο έντονα την ίδια τη Γερμανία. 

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί η ΕΚΤ συνεχίζει να βοηθά την Γερμανία να αναπτυχθεί προσφέροντας της τόσο χαμηλά επιτόκια, ενώ οι άλλες χώρες οικονομικά αιμορραγούν; Κάπου πρέπει να τεθεί ένα τέλος στο υπέρτερο κέρδος της μιας χώρας απέναντι στις άλλες.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: