25 Αυγούστου, 2016

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ EΛΛΗΝΑΣ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

 

Στις σχέσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ, την ευρωπαϊκή προοπτική της, το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση των Βαλκανίων σε αυτή, αλλά και στα διμερή θέματα, στο θέμα της ονομασίας και τη συνεργασία, αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία που θα κάνει το μεσημέρι στην ετήσια ημερίδα των Διπλωματών στα Σκόπια.

ύστερα από σχετική πρόσκληση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Πόποσκι. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα μιλήσει στους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στα Σκόπια κι αυτό το γεγονός έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για τις περίπλοκες σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μιας συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης υπό το φως των νέων δεδομένων και εξελίξεων, μετά την οικονομική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σταθερός στόχος της Ελλάδας είναι η σταθεροποίηση της ευρύτερης γειτονιάς της γι αυτό και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα προωθεί νέους θεσμούς συνεργασίας στα Βαλκάνια, με παράδειγμα τη Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της πΓΔΜ, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας, που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα.

Σε ότι αφορά στις σχέσεις Ελλάδας-πΓΔΜ αναμένεται να δώσει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό, ως συνέχεια της υιοθέτησης και εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ήταν το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο κ. Κοτζιάς.   

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με στόχο την υπέρβαση του αδιεξόδου και της αμοιβαίας καχυποψίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: