05 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση ανάμεσα στο Πόρτο Χέλι και το Κρανίδι, στην Αργολίδα. Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Κορινθία και Αργολίδα.

Mε νέα ανακοίνωση του ο «Ρουβίκωνας» επανέρχεται δημοσιοποιώντας νέο απόρρητο έγγραφο σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στην τουρκική πρεσβεία. Παράλληλα, παίρνει θέση για την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης σύλληψης ατόμου. 

Που κατηγορείται για την επίθεση με μπογιές κατά του συγκεκριμένου κτιρίου και πραγματοποίησε ο «Ρουβίκωνας», αλλά και για την πρόσφατη ένοπλη επίθεση στο κτίριο της πρεσβείας του Μεξικού στην πλατεία Κολωνακίου.

Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει την άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν τη διάταξη για το τέμενος της Αθήνας (την καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή), αναγνωρίζοντας τις «ιδιαιτερότητες» των συμμάχων σε σειρά ζητημάτων. Είχε προηγηθεί το Σύμφωνο Συμβίωσης και η μίνι θύελλα για δήλωση του Γιάννη Μουζάλα.

Συνεχίζει την κόντρα με τη Δικαιοσύνη ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος συνηθίζει να απαντά μέσω του Facebook. Ετσι, σε σχετική ανάρτηση κάνει εκ νέου λόγο για «παραδικαστικά κυκλώματα» και απευθύνει σειρά ερωτημάτων στον δικαστικό κόσμο,

Ευρεία επιχείρηση πραγματοποίησαν τα ξημερώματα άνδρες της Αντιτρομοκρατικής στην περιοχή της Λακωνίας. Συνελήφθησαν ο Κώστας Σακκάς (είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους το 2014) και ο Μάριος Σεϊσίδης, τον οποίο οι Αρχές αναζητούσαν εδώ και εννέα χρόνια.

Κόσμος: Η πρόεδρος έχει παραπεμφθεί σε δίκη και περιμένει να μάθει την τύχη της, οι διαδηλώσεις είναι νωπές (και πιθανώς θα έχουν συνέχεια), η οικονομία της χώρας κλονίζεται.

Οι ανησυχίες με την εγκληματικότητα συνδυάζονται με τον πολύ επίκαιρο φόβο της τρομοκρατίας, η διεθνής πολιτική σύγκρουση έχει «στολίσει» το ντόπινγκ και τη συμμετοχή των ρώσων αθλητών.

Ενώ το κερασάκι είναι θέματα όπως ο ιός Ζίκα ή το νερό: Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ξεκινούν και θα περάσουν τη δοκιμασία μάλλον με ψεγάδια, αλλά η Βραζιλία θα έχει για πάντα... τη σάμπα.

Η τζιχαντιστική ISIS υφίσταται απώλειες στο πεδίο της μάχης, όμως παραμένει απειλή και μπορεί να κινητοποιήσει επιθέσεις και στο εξωτερικό -ενδεχόμενως και με πυρήνες ακόμη και στις ΗΠΑ- λέει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Λευκός Οίκος επιτίθεται επίσης στη Ρωσία, κατηγορώντας την ως συνυπεύθυνη για το συριακό χάος εξαιτίας της υποστήριξης στον Άσαντ, όμως σημειώνει πως χρειάζεται συνεργασία με τη Μόσχα για διέξοδο από τη συριακή κρίση.

Σημαντική κάμψη καταγράφει η δημοτικότητα της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσκόπηση μετά τις επιθέσεις στη Γερμανία, βλέποντας την υποστήριξη των Γερμανών να υποχωρεί κατά 12 μονάδες στο 47% -κοντά στο ναδίρ αυτής της θητείας της.

Παράγοντας πιθανότατα είναι και το προσφυγικό, καθώς δύο στους τρεις Γερμανούς εμφανίζονται να διαφωνούν με την στάση της στην προσφυγική κρίση. Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Φετουλάχ Γκιουλέν. 

Στο άκουσμα της είδησης ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψής του με την κατηγορία ότι κρύβεται πίσω από το πολύνεκρο και αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Mόνο 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμεναν οι διοργανωτές την περασμένη εβδομάδα.

Οικονομία: Τη δική του εξήγηση για την τροπολογία με τα τελωνεία που προκάλεσε σάλο στη Βουλή και τελικά αποσύρθηκε δίνει το υπουργείο Οικονομικών. «Είναι θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσεις, αν δεν ρυθμιστεί θα κλείσουν και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα εισπράξει τίποτα» αναφέρουν πηγές του υπουργείου.

Χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν το 2016 οι τουριστικές επιχειρήσεις σε σχέση με το 2015, παρά τη θετική εξέλιξη που εμφανίζουν στην αιχμή της σεζόν οι διεθνείς αφίξεις.Αύξηση 1,223 δισ. ευρώ παρουσίασαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούνιο.

Tα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, αυξήθηκαν τον Ιούνιο στα 6,807 δισ. ευρώ έναντι 5,584 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάιο. Το σύνολο των οφειλών διαμορφώθηκε σε 89,832 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για τις αλλαγές αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων ιδιωτικών δανείων, σημειώνοντας ότι «στόχος των αλλαγών είναι η ενίσχυση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Η μεγαλύτερη διαφάνεια και η απλούστευση των διαδικασιών που οδηγούν σε ρυθμίσεις οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής του δανείου από τους δανειολήπτες».

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία προσέγγισε τα επίπεδα των 560 μονάδων, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Αθλητισμός: Οι πέντε ελληνικές ομάδες που έδωσαν μάχη το τελευταίο διήμερο στα ευρωπαϊκά κύπελλα έμειναν τρεις και θα μπουν το μεσημέρι της Παρασκευής (14:00) στην κληρωτίδα της φάσης των πλέι οφ του Europa League.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα τοποθετηθούν στο γκρουπ των ισχυρών, κάτι που σημαίνει ότι αυξάνονται οι ελπίδες για πρόκρισης στους ομίλους της διοργάνωσης. Ολοκληρώθηκε το «παζλ» των ομάδων, που συγκροτούν το γκρουπ των μη ισχυρών ομάδων του Europa League. 

Και ως εκ τούτου είναι υποψήφιες για να βρεθούν στο δρόμο του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ ενόψει της κλήρωσης που θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής (14:00).

Οι τρεις ελληνικές ομάδες είναι στο γκρουπ των ισχυρών και σε αυτή τη φάση αλλά και σε αυτή των ομίλων, δεν μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες. Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε πανηγυρικά στη φάση των πλέι οφ του Europa League, αφού μετά τη νίκη του με 1-0 στη Λεωφόρο, επικράτησε ξανά, αυτή τη φορά με 2-0 στη Στοκχόλμη της ΑΪΚ.

Αντίθετα, εκτός Ευρώπης έμειναν ΑΕΚ και ΠΑΣ Γιάννινα. Το ταξίδι του ΠΑΣ ολοκληρώθηκε με ήττα 2-1 και αποκλεισμό στο Περιστέρι από την Άλκμααρ, η οποία είχε επικρατήσει και με 1-0 στην Ολλανδία. 

Τον αποκλεισμό γνώρισε και η ΑΕΚ που ηττήθηκε με 1-0 στο ΟΑΚΑ από την Σεντ Ετιέν στη ρεβάνς του 0-0 στη Γαλλία. Ο αποκλεισμός από την Χαποέλ Μπερ Σεβά έβγαλε από τα ρούχα τους τους οπαδούς του Ολυμπιακού, μερίδα των οποίων επισκέφθηκε την Πέμπτη την προπόνηση στου Ρέντη και τα... έψαλε στους παίκτες. 

«Η ανοχή μας τελείωσε. Έχετε τα πάντα και μας ξεφτιλίζετε» είπαν μεταξύ άλλων και ξεκαθάρισαν: «Στα μέρη που πηγαίνατε τα βράδια τώρα θα πηγαίνουμε εμείς και φροντίστε να μη δούμε κανένα σας γιατί αν σας δούμε θα σας κόψουμε την μπάλα. Συγκεντρωθείτε και παίξτε, αλλιώς φύγετε».

Την απόκτηση του Λαουτάρο Ρινάλντι θα ανακοινώσει την Παρασκευή, εκτός απρόοπτου, ο Παναθηναϊκός. Ο 22χρονος Αργεντινός επιθετικός πέρασε με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις που υποβλήθηκε το πρωί της Πέμπτης και είναι, πλέον, θέμα ωρών να ενταχθεί και τυπικά στο ρόστερ του «τριφυλλιού».

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: