10 Αυγούστου, 2016

ΤΡΟΜΕΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΔΕΡΑ

 

Τρομερές πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Μαδέρα -τρεις νεκροί - 100 (!) εστίες - 3.000 άνδρες στη μάχη με τις φλόγες. Οι πυρκαγιές που μαίνονται στο πορτογαλικό νησί Μαδέρα στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους στη διάρκεια της νύχτας. 

Περίπου  1.000 άνθρωποι χρειάσθηκε να απομακρυνθούν από την περιοχή Φουνσάλ, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες τουρίστες. Τα τρία θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν έπιασαν φωτιά τα σπίτια τους στην ιστορική συνοικία της Φουνσάλ, πρωτεύουσας της Μαδέρα.

Ο δήμαρχος της Φουνσάλ Πάολο Καφόφο δήλωσε στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Πορτογαλίας ότι οι πιο πολλοί από τους 1.000 κατοίκους και τουρίστες εγκαταστάθηκαν προσωρινά σε στρατόπεδα και σε  ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Ένα ξενοδοχείο κάηκε, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως είναι προς το παρόν «αδύνατο» να ανακοινωθεί σαφής απολογισμός για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Εκκενώθηκαν πάντως νοσοκομείο και οίκος ευγηρίας που βρισκόταν κοντά στην πυρκαγιά, κυρίως για τους αποπνικτικούς καπνούς παρά για τον κίνδυνο να καούν.

Οι φωτιές ξέσπασαν προχτές τη νύχτα (Δευτέρας προς Τρίτη) στα νησιά Μαδέρα της Πορτογαλίας αλλά  εξελίχθηκαν σε μια εκτός ελέγχου πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων που εκδηλώθηκαν χτες.

Η Λισαβόνα απέστειλε ενισχύσεις 110 ανδρών (πυροσβέστες, γιατρούς και αστυνομικούς). Το πορτογαλικό αρχιπέλαγος των Αζορών, στη μέση του Ατλαντικού, ανακοίνωσε επίσης ότι αποστέλλει 30 άνδρες.

Όμως και η  ηπειρωτική Πορτογαλία πλήττεται από πυρκαγιές εδώ και μια εβδομάδα. Ολόκληρη σχεδόν η βόρεια Πορτογαλία είναι σε συναγερμό εξαιτίας των πάνω από εκατό (!) εστίων πυρκαγιάς στην επικράτεια, και στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί περίπου 3.000 άνδρες (πυροσβεστική και στρατός)

Από αυτές οι δώδεκα είναι μεγάλων διαστάσεων και απαίτησαν την εκκένωση πολλών κοινοτήτων μέσα στη νύχτα. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε χθες πως ενδέχεται να ζητήσει βοήθεια από τις ευρωπαϊκές χώρες και τη Ρωσία, αν η ένταση των δασικών πυρκαγιών δεν μειωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: