10 Αυγούστου, 2016

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Ο «ταγματάρχης» Γιασέρ Αμπντ Αλ Ραχίμ, διοικητής των τζιχαντιστών της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) που μάχονται μέσα στο Χαλέπι, υπό την κοινή σημαία της συμμαχίας Φατάχ Χαλάμπ (Κατάκτηση του Χαλεπιού), δήλωσε χθες ότι οι δυνάμεις του θα επιτεθούν στην κουρδική συνοικία μέσα στο Χαλέπι.

Από την άλλη μεριά, Κούρδοι αξιωματούχοι είπαν στο ARA News ότι αναμένουν μακροχρόνιο πόλεμο στη Συρία, που ήδη μετρά πέντε χρόνια πολέμου. 

Ο τζιχαντιστής «ταγματάρχης» κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), ότι υποστήριξαν την κυβέρνηση της Συρίας και τόνισε ότι οι δυνάμεις του δεν πρόκειται να αφήσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας λεωφόρου Καστέλο στους Κούρδους ή τους κυβερνητικούς.

Τις προηγούμενες εβδομάδες οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας κατάφεραν να αποκλείσουν τις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, και να τους θέσουν υπό πολιορκία. Αυτό το μπόρεσαν ελέγχοντας τη λεωφόρο Καστέλο, στα βορειοδυτικά της πόλης, από την οποία ανεφοδιάζονταν οι τζιχαντιστές.

Ωστόσο, την Κυριακή 31 Ιουλίου ενισχύσεις των τζιχαντιστών από τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ επιτέθηκαν στα νοτιοδυτικά της πόλης του Χαλεπιού, σε συνοικίες που ήλεγχαν οι κυβερνητικοί και ύστερα από μια εβδομάδα μαχών κατάφεραν να σπάσουν την πολιορκία των ανατολικών συνοικιών από τα νοτιοδυτικά.
 
Ο «ταγματάρχης» Αμπντ Αλ Ραχίμ δήλωσε ότι οι τζιχαντές του, μισθοφόροι της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, θέλουν να πάρουν «εκδίκηση» για τους άνδρες τους που σκοτώθηκαν από τους Κούρδους, όταν επιτέθηκαν στις κουρδικές θέσεις, φωνάζοντας ότι «οι Κούρδοι δεν θα βρουν τόπο να θάψουν τους νεκρούς τους στο Χαλέπι».

Οι Κούρδοι από την πλευρά τους αρνούνται ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση και κατηγορούν τους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές ότι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την κουρδική συνοικία Σεΐχ Μακσούντ και να σκοτώνουν πολίτες.

«Οι δυνάμεις μας προσπαθούν να κρατήσουν την κουρδική συνοικία ασφαλή, ουδέποτε αποπειραθήκαμε να εμπλακούμε στις μάχες μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβερνητικών», είπε αξιωματούχος του YPG στο ARA News.

«Το Χαλέπι είναι άκρως σημαντικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση», είπε ο δρ. Νασίρ Χατζί Μανσούρ, αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας συμμαχίας Κούρδων, Αράβων και Ασσυρίων υπό κουρδική διοίκηση και αμερικανική υποστήριξη.

Σημείωσε ωστόσο ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι τζιχαντιστές, μπορούν να ελέγξουν όλη την πόλη.«Έχουμε δύο στρατούς: τους κυβερνητικούς από τη μία και τον FSA και την Αλ Κάιντα από την άλλη, και τα θύματα είναι οι πολίτες. Η βία δεν θα φέρει λύση», είπε ο Μασούρ μιλώντας στο ARA News.

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο συριακός πόλεμος θα συνεχιστεί. Οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση είναι οι μεγάλες δυνάμεις, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, ωστόσο, δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη Συρία», είπε.

«Εμείς οι Κούρδοι δεν εμπιστεύομαστε εξτρεμιστικές οργανώσεις όπως η Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα), ούτε το καθεστώς. Το καθεστώς συνεχίζει να πιστεύει σε πολεμική λύση. Λοιπόν, αυτές οι δυνάμεις δεν είναι καλές για τους Κούρδους».


 Ο Πολεμικός χάρτης του Χαλεπιού.

Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη και οι δυτικές συνοικίες της πόλης που ελέγχει η κυβέρνηση. 

Με πράσινο χρώμα τα εδάφη και οι ανατολικές συνοικίες που ελέγχουν οι τζιχαντιστές. 

Με κίτρινο χρώμα η συνοικία Σεΐχ Μασκούντ που ελέγχουν οι Κούρδοι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: