23 Αυγούστου, 2016

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Περίπου δέκα άτομα επιτέθηκαν με πέτρες, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Αστυνομικοί συνέλαβαν λίγο αργότερα, ως έναν από τους δράστες της επίθεσης, έναν 19χρονο. Στη διάψευση ότι τίθεται ζήτημα πρόωρων εκλογών προχώρησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βουτσης.

Όπως είπε, πρόκειται για σενάρια που διακινούνται από ομάδες συμφερόντων. Αντιθέτως, τόνισε, η κυβέρνηση εργάζεται για να βελτιώσει τις συμφωνίες με τους δανειστές, κάτι που θα γίνει όταν η χώρα ανακτήσει το κύρος της.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επικείμενες διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού, υπογράμμισε. Αναβρασμός επικρατεί στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ηγεσίας για την ομαλή έναρξη της χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μπορεί το μεγάλο στοίχημα που έχει τεθεί να είναι να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά εκπαιδευτικών, ωστόσο, επίσης μεγάλη πρόκληση είναι η ταυτόχρονη «πρεμιέρα» του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού, καθώς και η εφαρμογή των αλλαγών στο γυμνάσιο.

Σε κοινό βηματισμό με το Βερολίνο στο προσφυγικό επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, με την προσδοκία ότι μέσω αυτής της συμπόρευσης μπορεί να ανοίξει ο δρόμος και για μια ελαστικότερη στάση της γερμανικής καγκελαρίας ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού δανειακού προγράμματος και των συζητήσεων για τη διευθέτηση του χρέους.

Δεύτερη υπόθεση με πλαστές άδειες λεμβολογίων και άλλες παρανομίες σε φακέλους 2.415 σκαφών, ερευνά τις τελευταίες εβδομάδες η Εισαγγελία Διαφθοράς. Πρόκειται για το δεύτερο τμήμα έρευνας που αρχικά είχε εστιασθεί στην έκδοση περίπου 2.000 πλαστών αδειών οδήγησης ταχυπλόων από το Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Κόσμος: Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει στο Twitter η πρωτοφανής πρόταση ούγγρου ευρωβουλευτή να τοποθετηθούν κεφάλια γουρουνιών κατά μήκος του φράχτη της χώρας σαν μέσο αποθάρρυνσης των μεταναστών.

Χωρίς καμία απολύτως διάθεση να απολογηθεί, ο Γκιόργκι Σόπφλιν αρκέστηκε μόνο να δηλώσει πως δεν υπήρξε ποτέ πρόταση, παρά μόνο μία «πειραματική σκέψη», προφανώς συμβατή με τη μέχρι σήμερα σκληρή πολιτική του Βίκτορ Όρμπαν στην προσφυγική κρίση.

Μέσα του τουρκικού πυροβολικού στη μεθόριο με τη Συρία προχώρησαν, σύμφωνα με αναφορές, σε χτυπήματα σε θέσεις της τζιχαντιστικής ISIS αλλά και των κουρδικών δυνάμεων της YPG. Κάποιων εκ των πληγμάτων είχαν προηγηθεί πυρά σε τουρκική μεθοριακή πόλη.

Η Άγκυρα είχε δείξει πως προτίθεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Συρία, λέγοντας επίσης μετά το μακελειό στο Γκαζίαντεπ πως η μεθόριος πρέπει να «εκκαθαριστεί πλήρως» από τους τζιχαντιστές.

Μια εβδομάδα ευρωπαϊκής διπλωματίας με στόχο την αναθέρμανση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα εγκαινιάζει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Σοκ έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Σουηδία ο θάνατος ενός οκτάχρονου από χειροβομβίδα που έριξαν άγνωστοι μέσα στο σπίτι που κοιμόταν στο Γκέτεμποργκ.

Το παιδί ήταν από το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας και επισκεπτόταν συγγενείς του στην πόλη. Τα κίνητρα της επίθεσης είναι ακόμη ανεξιχνίαστα, αλλά η Αστυνομία επικεντρώνεται σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μεταξύ συμμοριών. Το ζήτημα των τουρκικής καταγωγής πολιτών σε χώρες της δυτικής Ευρώπης επιδεινώνει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα:

Η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει πως περιμένει «ενισχυμένη αφοσίωση στη Γερμανία» από τους Τούρκους στη χώρα, ενώ προηγουμένως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αυστρία σε αντίδραση κουρδικής διαδήλωσης στη Βιέννη.

Οικονομία:Ασθενείς ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων και καταλυτών, η αγορά θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα με χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Εξόφληση δεδουλευμένων με αντίτιμο κλιμακωτές μειώσεις μισθών, από 10% η ελάχιστη για αποδοχές πάνω από τα 500 ευρώ έως 21% η ανώτατη για τους υψηλόμισθους, προβλέπει η πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των καθυστερήσεων πληρωμών μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και η οποία υπεγράφη στη ΜΕΒΓΑΛ.

Φαίνεται πως είναι δύσκολο έως αδύνατο να κερδηθεί το στοίχημα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για ανάπτυξη φέτος της ιταλικής οικονομίας με ρυθμό 1,2%. Σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ ο Πειραιάς, που κερδίζει συνεχώς θέσεις πριν μάλιστα η COSCO βάλει μπροστά τις νέες της επενδύσεις στον ΟΛΠ.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε η μητρική εταιρία και για τους 36 τερματικούς σταθμούς που ελέγχει παγκοσμίως προκύπτει ότι οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά πέτυχαν φέτος νέο ρεκόρ και για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια στο επτάμηνο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 14,2% από πέρυσι.

Τα μεικτά μηνύματα της πιο σημαντικής κεντρικής τράπεζας παγκοσμίως, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), τις τελευταίες ημέρες έχουν δημιουργήσει καχυποψία στους επενδυτές στο πλαίσιο μάλιστα και της παγκόσμιας συνάντησης των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, στο Γουαϊόμινγκ, στις 26 Αυγούστου.

Αθλητισμός: Σαν έτοιμη από καιρό, η «πρωτάρα» Λεγανιές ξεκίνησε με πολύ σπουδαία νίκη την περιπέτειά της στην Primera Division. Η νεοφώτιστη και πρωτοεμφανιζόμεμενη στη μεγάλη κατηγορία, ομάδα από τα προάστεια της Μαδρίτης, επικράτησε 1-0 της Θέλτα στο Βίγκο με γκολ του Βίκτορ Ντίαθ στο 75'.
  
Καθόλου άσχημα, για την ομάδα που πριν από 27 μήνες βρισκόταν στην Γ' κατηγορία της χώρας. Στην αντεπίθεση πέρασε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αναφορικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει με τη Μπρόντμπι εν όψει της ρεβάνς των πλέι οφ στη Δανία την προσεχή Πέμπτη (25/8).

Συγκεκριμένα, μετά τις σχετικές καταγγελίες των σκανδιναβών για ρατσιστική συμπεριφορά του Μάρκους Μπεργκ, οι «πράσινοι» έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ζητώντας υψηλότερα μέτρα ασφαλείας, επιπλέον προστασία και έναν ακόμη παρατηρητή.

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει ο «πόλεμος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έστειλαν επιστολή με κοινό περιεχόμενο στη FIFA, ζητώντας την άμεση παρέμβασή της στη διοίκηση της ΕΠΟ!

Στην πραγματικότητα, οι τρεις σύλλογοι συντάσσονται πλήρως με τη «γραμμή» του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανέβαλε την αγωνιστική δράση σε όλα τα πρωταθλήματα, κατηγορώντας πως η διοίκηση του Γιώργου Γκιρτζίκη λειτουργεί με… πραξικόπημα στην ΕΠΟ.

Επέκταση συμβολαίου μέχρι το 2019 υπέγραψε στον ΠΑΟΚ ο Εργκους Κάτσε, που όμως είναι εκτός σχεδιασμών του προπονητή του Βλάνταν Ιβιτς και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει δανεικός στην τσεχική Βικτόρια Πλζεν, για τον επόμενο χρόνο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: