23 Αυγούστου, 2016

Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΑΦΟΣΙΩΣΗ» ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

 

Διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία υπέρ του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και η αντίδραση των Τούρκων σε Γερμανία και Αυστρία έχει μπει στο μικροσκόπιο των δύο κυβερνήσεων  

Βερολίνο.Το ζήτημα των τουρκικής καταγωγής πολιτών σε χώρες της δυτικής Ευρώπης επιδεινώνει τις σχέσεις της Άγκυρας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα:

Η γερμανίδα καγκελάριος υπογραμμίζει πως περιμένει «ενισχυμένη αφοσίωση στη Γερμανία» από τους Τούρκους στη χώρα, ενώ προηγουμένως η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Αυστρία σε αντίδραση κουρδικής διαδήλωσης στη Βιέννη.

Στα απόνερα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία συγκαταλέγεται και το πώς έγινε αντιληπτή στους Τούρκους σε Γερμανία και Αυστρία: Αρχικά, υποστηρικτές του Ερντογάν είχαν προχωρήσει σε μεγάλη συγκέντρωση στη Βιέννη, με τον αυστριακό καγκελάριο να αντιδρά έντονα - ξεκινώντας ένα «διπλωματικό σίριαλ» με την Άγκυρα.

Στη συνέχεια, ανάλογη συγκέντρωση στη Κολωνία της Γερμανίας είχε προκαλέσει δυσφορία στη γερμανική πολιτική σκηνή και η απαγόρευση μετάδοσης μηνύματος του Ερντογάν στους συγκεντρωμένους είχε προκαλέσει, με τη σειρά του, τη οργή της Άγκυρας.
  
Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στην Ruhr Nachrichten, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε: «Περιμένουμε από όσους έχουν τουρκική καταγωγή και ζουν για καιρό στη Γερμανία να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης στη χώρα μας».

«Για αυτό και προσπαθούμε να "τείνουμε το ους" στα αιτήματά τους και μένουμε σε στενή επαφή με τους συνδέσμους μεταναστών» ανέφερε. Όσον αφορά την εσωτερική σύγκρουση στην Τουρκία και τη «μεταφορά» τους στην τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, ανέφερε πως «η ελευθερία γνώμης και η ελευθερία για διαδηλώσεις ισχύει για όλους στη Γερμανία, αλλά φυσικά οι διαφωνίες πρέπει να εκφράζονται ειρηνικά».

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η διαμάχη μετά τη συγκέντρωση στην Κολωνία είχε φτάσει στο σημείο να αναζωπυρωθούν φωνές μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που ζητούσαν να αφαιρεθεί το γερμανικό διαβατήριο από όσους διατηρούν παράλληλα και την τουρκική υπηκοότητα.

Ανακαλείται ο τούρκος πρέσβης στη Βιέννη. 
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας πως ανακαλεί τον πρέσβη στη Βιέννη σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ως λόγο, ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε συγκέντρωση που είχε διοργανωθεί προηγουμένως στη Βιέννη από κουρδικές ομάδες που, κατά τον ίδιο, «σχετίζονταν με το PKK».

Η ανάκληση του τούρκου πρέσβη γίνεται «ώστε να επανεξεταστεί η σχέση μας με την Αυστρία», είπε ο Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε τη Βιέννη πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία» εξαιτίας της εν λόγω διαδήλωσης.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε επίσης πως η Αυστρία «έχει γίνει το ευρωπαϊκό κέντρο ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας». Τέτοιες αναφορές από την Άγκυρα είχαν στο παρελθόν προκαλέσει έντονη ενόχληση στη Βιέννη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: